Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri değiştirmezken, yapısal reformlar konusunda da topu ekonomi yönetimine attı.
PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.5'te sabit bıraktı.
Kurul, politika faizi olarak da bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25 düzeyinde sabit tuttu.
Daha önceki açıklamada yer alan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümünde iyileşmeyi geciktirdiği ibaresi, bu kez açıklama metninde yer almazken PPK büyüme potansiyelini önemli ölçüde arttıracak reçete olarak yapısal reformları gösterdi.

Makul seviyede

PPK toplantısından sonra yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi destekleyeceği vurgulandı.

Yapısal reform

Dış talep zayıflarken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği kaydedilen açıklamada, Kurul'un, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği vurgulandı.
Açıklamada, yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlendiği belirtilerek, şöyle devam edildi:

Belirgin iyileşme!

'Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyecektir.
Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılında, ilk yarıda daha hızlı olmak üzere, Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir.
Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.'


İhale yasağı geliyor

Hükümetin arka arkaya açıkladığı dönüşüm programları kapsamında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yeni bir eylem planı gündeme gelecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki günlerde açıklayacağı 'Kayıt dışı ile Mücadele Eylem Planı' ile ekonomide milyarlarca liralık kayba yol açan kayıt dışı alanlara yönelik yeni tedbirler devreye sokulacak.
Özellikle kayıt dışı istihdama yönelik denetimler artırılacak ve kaçak işçi çalıştıran veya işçisine eksik ücret ödeyenlerle ilgili yeni cezalar gündeme gelecek.


Yasal altyapı oluşturulacak

Edinilen bilgilere göre, Davutoğlu'nun açıklayacağı kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ilişkin yeni eylem planında yer alması beklenen tedbirler şöyle:
SGK denetçilerinin yaptığı tüm işlem süreçlerinin takip edilebileceği yeni bir otomasyon programı kurulacak.
Bankalarla SGK arasındaki veri paylaşımı artarak devam edecek.
Belirlenecek sektörlerde prime esas kazanca karine teşkil edecek ücret skalaları belirlenerek bilgilendirme, rehberlik ve gerekirse denetim süreci başlatılacak.
Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenler, 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden men edilecek.
Prime esas kazançların meslek koduyla uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak yasal altyapı oluşturulacak.
 

Bilişime hibe desteği

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bilişim sektörüne yönelik geliştirilecek Ar - Ge (araştırma ve geliştirme) projelerine toplam 1 milyar liralık kaynağın hazır olduğunu ve bunun hibe desteği olarak verileceğini söyledi.
Elvan, 2015 - 2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi açılış toplantısında yaptığı konuşmada, havacılık ve uzay dahil tüm haberleşme, bilgi ve teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek Ar- Ge faaliyetleri çerçevesinde proje üreten ve bu projeleri TÜBİTAK aracılığıyla sunan firma ve kuruluşlara destek vereceklerini belirtti.


1 Milyar kimlere verilecek?

Elvan şunları söyledi:
'Şu anda 1 milyar liralık bir kaynağımız var.
Bunu tüm özel kesime, bilgi iletişim alanında faaliyet gösteren taraflara kullandırmaya hazırız.
Değerlendirme süreçleri TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek bu projeleri süratle hayata geçireceğiz,
tamamıyla hibe destek vereceğiz.'

Özel sektör zammı: yüzde 9

Yeni yıla sayılı günler kala çalışanların gözü şimdiden 2015 yılı zamlarına çevrildi.
Özel sektörün 2015 yılı ortalama zam oranları da belli oldu.
Özel sektör 2015'te çalışanların ücretlerine ortalama yüzde 9 zam yapacak.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından her yıl sonu gerçekleştirilen Ücret Araştırması tamamlandı. PERYÖN 2015 Ücret Araştırması, başta perakende, profesyonel hizmetler, finansal hizmetler, enerji ve üretim sektörlerinden olmak üzere Türkiye'nin önde gelen 77 şirketinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kimin maaşı ne kadar, artacak?

Katılımcı şirketlerin yüzde 35'inin çalışan sayısı binin üzerindeyken, yüzde 20'sinin çalışan sayısı 101-250 kişi arasında değişiyor. 2015 yılı ortalama ücret artışı yüzde 9 seviyesindeyken, sektörel bazda en yüksek ücret artışı yüzde 11'lik oranla kimya, yüzde 10.7'yle teknoloji ve yüzde 10.4'le profesyonel hizmetler sektörlerinde yapılacak.
Çalışan kategorilerine göre, en yüksek ücret zammını yüzde 9.84 ile şef ile müdür düzeyi alacak. En düşük ücret artışı yüzde 8.5 ile mavi yakalı çalışanlarda.

Otoyollar özelleşiyor

Yerli yatırımcılar kadar yabancıların da dikkatle izlediği özelleştirmeler 2015 yılında hız kazanacak.
Konuyla ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Özelleştirmelerle otoyollar ve köprülerin servis kalitesini artırıp, daha iyi standartlar ile trafik ve yolcu güvenliği artırılacak ve maliyet tasarrufu sağlanıp ve verimlilik artırılacak' dedi.
Gerekçe belli: büyük onarım gideri var!
Otoyollar ve köprülerin yapım, bakım, onarım ve işletilmesinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirten Şimşek, 'Otoyollar ve köprülerin bakım, onarım ve işletimi için yapılan rutin bakım onarım giderleri ile büyük bakım onarım giderleri bulunmaktadır' bilgisini verdi.

***

SON NOKTA

Foça Sosyal Marketi, pazar günü açılıyor

28 Aralık 2014 Pazar günü açılacak olan Foça Belediyesi Sosyal Marketi'ne vatandaşlar ihtiyaç fazlası kullanılabilir eşyalarını getirmeye devam ediyor.
Foça Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşların gereksinmelerini gidermek ve ihtiyaçlarına göre destek olabilmek amacıyla 'Sosyal Market' projesini hayata geçirdi.

Duyarlı Foçalılar

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, bağış konusunda Foçalıların çok duyarlı olduklarını belirterek, 'Bu duyarlı davranışlarından dolayı Foça halkına şükranlarımı sunuyorum. Yapılan bu bağışların devamlı ve düzenli olarak devam etmesini bekliyoruz' dedi.
Başkan Demirağ, 'Foça Belediyesi bünyesinde hayata geçirdiğimiz Sosyal Market, Bağarası Halim Foçalı Çok Amaçlı Salon'da 28 Aralık Pazar Günü Saat 17:00'de açılacaktır. Açılışımıza tüm halkımızı bekliyoruz'dedi.