Geçen haftaki yazım “Karşıyaka’dan Ses Var” başlığıyla yayınlanmıştı. Karşıyaka Vapur İskelesi önünde oluşan inen yolcu kalabalığının kaldırımda birikmesinin doğuracağı tehlikelerden söz etmiştim. Sanırım, önümüzdeki günlerde bu ciddi soruna bir çözüm bulunacaktır. Dileyelim, öyle olsun.
***
Daha önceki başka yazılarımda Karşıyaka’mızdaki bir başka sorunu dile getirip bir şeyler yazdığımı anımsıyorum.  Motosikletlerin ve yanında motorlu bisikletlerin doğurdukları kural dışılığı nasıl unutabiliriz? Hatta, bu yazım üzerine bir okuyucu izleyicimin anlamlı tepkisini yorumlar bölümünde okumuştum.
Benim yazdıklarım ne kadar doğru olsa da o motosiklet tutkunu sürücüm belki de duygusal nedenlere bağlı olarak yorumunda;  benim düşüncelerimi , suçlayıcı bir tavırla yadsımaktaydı. Olsun, biz doğruyu yazalım da varsın karşı çıkanlar da bulunsun.

Bakınız; söz gelimi “15 dakikada adresinizde” diyerek sipariş alan fastfood işyerleri var. Eee; o zaman motosikletli teslimatçılar ne yapacaklar? Kurallar dışlanmaz mı? Ne kaldırımlardan gitmenin yasağı kalır ortada, ne de motorlu araç giremez kısıtlamasının kuralı!

Belki, bilirsiniz; mutlaka İzmir’in her yerinde de vardır. Hani, demek istediğim şu tek yönlü sokaklar. İşte; bizim Karşıyaka’mızda o tek yönlü sokaklar özellikle çarşımızın etrafında dizelenmişlerdir.  Zaman zaman binek araçlarının da kuralları çiğneyerek bu sokaklarda trafiğe karıştıklarını görebilmekteyiz. Ama, ya Motosikletler? Onları hiç sormayın. Örneğin Kilise Sokağı olarak da bilinen 1728’nci Sokak, işte bu sokak bizim motosikletli sürücülerimiz için yarış parkuru gibidir. Hem de tek yön yasağını dinlemeksizin. Üstelik kaldırımlardan filan gitmek de işin cabası. Yazdığım gibi sürücü ne yapsın? Hamburger siparişini en fazla on beş dakika içinde yerine götürüp sahibine teslim edecek, işyerindeki başarı şansı buna bağlı.
O halde; Trafik polislerinin iskele meydanında beklemelerine gerek yok, gelsinler 1728’nci sokağın bir noktasına  günlük ceza yazma rekoru kıracaklardır. Kuralsızlık o denli ileri düzeyde bana kalırsa.
***
Bu yazıyı yalnızca motosikletliler için yazmış değilim. Karşıyaka’mızın bir de güzel çarşısı vardır. Çarşımız; gece 22.00 ile sabah saat 10.00’a kadar trafiğe açıktır. Doğaldır, işyerleri için gelen mallar indirilecek ya da yükleme yapılacaktır. Söylememe gerek yok, bu zaman dilimi özellikle sabahları yayalar için de önemli saatlerdir. Görmelisiniz, gerçekten görmeye değer;  akın akın yayalar ve onların arasında kuralsızca park etmiş araçlar, motosikletler, korna çalmakla çözüm bulacaklarını sanan diğer sürücüler. Üstelik, bazıları boşluğu bulduklarında hız bile yapma girişiminde bulunmaktalar.

Bazen öylesine büyük karmaşa yaşanıyor ki o ortamı yazıyla anlatabilme olanak dışı sayılacaktır. Belki de orada yaşananlar belgesellere bile konu olabilir. Bana kalırsa kuralsızlığın en belirgin örnekleri  bizim çarşımızda saat 10.00’a kadar yaşanan ortamdan alınmış kesitler olacaktır.
Artık bilemiyorum; bu karışıklığı trafik polisleri mi çözer yoksa belediye zabıtası mı? Ama, bence mutlaka bir çözüm bulunmalı.
Fırsat olursa, gelecek haftalarda Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarındaki Minibüs son duraklarında yaşananlardan da söz etmeyi düşünüyorum.
Esenlikle kalınız…