Evet, evet bu hikâyeyi roman yapacak tüm unsurlar var. Gizem, işte Uzak Doğu gizemi...
Tutkuysa, dokunduğum ilk andan beri yok olmayan kaşmir tutkusu... Maceraysa; hiç merak etmeyin hepsini anlatacağım size. En alası, gerilimse her an, evet, hâlâ... Korkuysa sonuna kadar... Heyecansa tüm ekipte... Sevgiyse, sınırsız... Aşksa, aşksız bir şey olur mu?
Bu satırlar muhteşem bir Türk kadını Ayşen Zamanpur'a ait.
***
Cuma akşamı İzmir Rotary Kulübü'nün eşli toplantısında dinlediğim konuk konuşmacımızın ilk ve son kitabından alıntılar, kendi söylemiyle ve henüz olmayan torunlarına adanmış. Sevgili genç Başkanımız İra Özkesen bizlere konuk bir konuşmacı dinletmek için birçok isme davet mesajı atmış. İlk geri dönen Ayşen Zamanpur, Silk & Cashmere'in kurucusu, CEO'su, bir sevdalısı. Salona girdiğimde beni bir mıknatıs gibi çekti, hoş geldiniz demek için yanına gittim. İzmir'e davet çıkınca mutlaka geliyormuş. Kısa da olsa onu tanımak, sohbet etmek mutluluk oldu benim için. Köşeme sığmayacağı için klasik edinilebilecek bilgiler dışında, etkileşimimi paylaşmak istiyorum.
***
Babasının "Ne işleteceksin?" diye takıldığı, işletme konusunda üniversite tahsilini tamamladıktan sonraki yaşamı tam bir başarı öyküsü. Bir dünya markası yaratmanın zorlu mücadelesi. Moğolistan'da, çok özel keçilerden dünyanın en kaliteli kaşmirini elde etmek için yokluk, zorluk içinde geçen zamanlar. Türkiye'de kurduğu şirketi bir dünya markası yapmak için Zürih'te açtığı ilk mağaza. Bugün dünyaya yayılmış bir şirket. Bir eş, anne olmanın yanı sıra iş kadınlığının zorlukları. Akıcı ve esprili bir şekilde anlattığı öyküyü heyecanla dinledik.
***
Ayşen Hanım, tüm bu yaşadıklarını "Kaşmir Yolu" adıyla kitaplaştırmış. Ailesinin aşılamasıyla, kendi söylemi ile sayfalarını sadece karıştırmak için eline aldığı kalın kitabın içinde kayboluveriyor bir anda, öğrencilik yıllarında. Belleğim güçlü olmadığı için, konuları, yazarları karıştırırım. Ama aldığım tat orada durur, bence edebiyatın görevi de bu. Bu kadar keyif alırken mutlaka bir şeyler eklenir bize, kişiliğimize, özümüze. Hatta bence, bizi biz yapan değerlerin bazılarını okurken edinmişizdir. Bilgilenmek, aydınlanmak bir şeyler öğrenmek.
***
Ve bu ilk ve son kitabını doğru düzgün oluşturmak adına yaratıcı yazarlık kursuna bile gitmiş. Kitabında, "İnsan hayatı yaşarken, yaşadığı her anın bir anlamı olabileceğini daha sonra, o yaşanmışlıkların bir hayatı yaratacağını, hiçbir şeyin tesadüfen aniden nedensizce olmayacağını bilmiyor. Kendinize farklı, özgün iş alanları yaratın. Saçmalamaktan korkmayın, hata yapmaktan çekinmeyin. Çevrenize dikkatle bakın, muhakkak fırsatları göreceksiniz. Muhakkak işler bulacaksınız. Ölçülü risk almaktan çekinmeyin; hayatta en büyük risk, hiç risk almamaktır" öğütlerin altını çizerek vurguluyor. Türkiye sevdalısı, kaşmir sevdalısı ve bu tutku ile Türkiye'de kurduğu Silk & Cashmere'i bir dünya markası yapan, muhteşem eş, anne, arkadaş, dost, iş kadını Türk kadınına selam olsun. Yaşadığımız gündemde ilaç gibi geldi. Ayşen Zamanpur'un "Kaşmir Yolu" kitabı kitapçılarda ve tüm geliri Diyarbakır'da destek olduğu ipek kumaş üreten emekçi kadınlara gidiyor. Ben aldım ve 248 sayfayı bir solukta okudum, soluksuz kaldım bu tutku dolu marka ve yaşam öyküsünü keyifle okurken.