Kaynak sıkıntısı çeken hükümet, gözünü çalışanın maaşına dikti. TBMM'de gelen tasarının kanunlaşması halinde her çalışandan aylık 50 TL para kesilecek. Tasarıya göre yeni işe girenler ve iş değiştirenler 'Bireysel EmeklilikSistemi'ne (BES) katılma zorunda. Çalışanın aldığı maaşa bakılmaksızın herkesten alınacak 50 lira bu fona aktarılacak. Fonda biriken para ise 10 yıl sonra devlet katkısıyla birlikte çekilebilecek.
Şu anda uygulanmakta olan isteğe bağlı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olanlar da bu ücreti vermek zorunda kalacak. Çalışanlar için SGK, işsizlik fonu, gelir vergisi ve damga vergisinden sonra BES ile ekstra bir kesinti yapılmış olacak. 1300 TL olan asgari ücret otomatikmen 1.250 TL'ye düşecek.

Nasıl olacak?

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi nasıl olacak?
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir televizyon programında soruları yanıtladı. İşte yeni sistemle ilgili bilmeniz gerekenler...
Yeni işe girenler veya iş değiştirenler otomatik olarak sisteme dahil olacak. Sisteme otomatik girenler bir süreliğine zorunlu olarak kalacak. Sürenin 4 veya 6 ay olması planlanıyor. Bu süre sonunda isteyenler sistemden çıkabilecek.
Çalışanların maaşından bir miktar kesilip kendi adlarına açılan hesaplara konulacak. Bu hesap özel bir şirket tarafından ve çalışanların tercihlerine göre yönetilecek. Devlet sisteme belli bir miktarda katkıda bulunacak. Şimşek bu miktarın oranını açıklamadı.
Emeklilik hakkı kazandığınızda parayı toplu olarak isterseniz daha düşük, maaş olarak uzun vadeye yayarsanız daha yüksek devlet katkısı alınacak. Sistemde uzun süre kalırsanız devlet katkısı daha çok olacak.
90'lı yıllardaki zorunlu tasarruftan farklı olarak burada katılım süreklilik arz etmeyecek. Belli bir süreliğine olacak.
Çalışmalar tamamlandı, ancak Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis'e gönderilecek. Bu sürecin ardından yeni sistem yürürlüğe girecek.

Faiz düşürme kararı umut verici

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarını değerlendiren TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat, faiz indirimi kararının moral ve umut veren bir gelişme olduğunu belirtti. Canpolat, 'Global ekonomide ki dengeler çok hızlı ve çabuk değişiyor. ABD Merkez Bankasının 2016 yılın da faizle çok fazla oynamayacağı eğiliminin belli olması, Çin'in büyümesindeki duraksamanın süreceği beklentisi, AB Merkez Bankasının gevşek para politikasına devam edecek olması gibi nedenlerden dolayı ülkemizdeki üretim ve yatırımın nefes alabilmesi bakımından faiz indirimi kararı olumludur.' dedi.

'Plaka sorgulaması' kaldırıldı, galericiler zorda...

Tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı veren e-Devlet kapısı olan (www.turkiye.gov.tr) sitesindeki 'araç sorgulama' menüsünden artık plaka numarası ile bir başkasına ait araç sorgulaması yapılamıyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, 'Ciddi sorun yaşıyoruz. Kandırılmamamız, aldanmamamız için bu bilgileri görmemiz gerekiyor' diye konuştu.
'Araç sorgulama' menüsünden plaka numarası ile yapılan araç sorgulama uygulamasına son verilmesi, 2. el araç alım satımı işiyle uğraşan ticaret erbabı açısından sıkıntıya yol açtı.
Artık başkasına ait araç sorgulanamayacak...

Devler araçları geri çağıracak

Alman otomobil devi Volkwagenin (VW) dizel araçlarda emisyon değerlerini düşük göstermek için özel bir program kullandığını kabul etmesinin yankıları henüz geçmeden, Alman otomobil endüstrisinde yeni bir skandal ortaya çıktı.
Aralarında Audi, Mercedes, Opel ve Porsche gibi çok sayıda otomobil üreticisi yüz binlerce otomobili geri çağıracak.
Basına yansıyan haberlere göre, testler sonucunda Alman otomobil üreticileri VW, Audi, Mercedes, Opel ve Porsche emisyon değerlerindeki düzensizlik nedeniyle 630 bin otomobili geri çağıracak.

Doğuştan anne-babasını doğru seçmiş!

Okan Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Network Maratonu'nda konuşan Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı gençlere girişimcilik konusunda tavsiyelerde bulundu, kendi yaşadıklarından örnekler verdi. Bunlardan biri de gençliğinde batırdığı milyon dolarlık şirketti.
'28-29 yaşlarındayken kurduğum internet şirketiyle 25 milyon dolar batırdım" diyen Sabancı 'Hatandan bir şey öğreniyorsan sıkıntı yok. Denemekten korkmayın' sözleriyle öğrencileri denemeye teşvik etti. 'Sabancı soyadına sahip olmasaydınız, bu noktada olur muydunuz?' sorusuna Sabancı esprili bir yanıt vererek 'Ben ağzımda altın kaşıkla doğdum. Ben nasıl iyi bir girişimciysem, doğuştan anne-babamı doğru seçmişim! Bu işin mizah tarafı tabii' dedi.

Pazar payının arttırılması için

İstanbul Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş. Ege İhracatçı Birlikleri ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ortaklığında Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurusu yapılan, KOSGEB Başkanlığı tarafından desteklenmeye uygun görülen 'Zeytinyağının Pazar Payının Arttırılması Projesi' kapsamında tanıtım ve tadım faaliyetlerinin yedincisi 'Edirne Margi Outlet AVM'de' gerçekleştirildi.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı 'Projenin amacının kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin arttırılması ve saf zeytinyağının tüketici ile karşı karşıya getirilmesi. Tüketicilere tadım uzmanlarımız tarafından, kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verilerek, sağlıklı ve bilinçli bir tüketici kitlesi oluşmasına katkı sağlamak, Zeytinyağı markalarının ve iç pazar payının arttırılması amaçlanmakta' diye konuştu.

Fiyat avantajını kaybediyor

Mart ayına ilişkin doluluk rakamları Türkiye genelinde ve turizm başkentlerinde konaklama sektöründeki sıkıntıyı teyid ediyor.
TÜROB, Türkiye'nin Mart 2016 otel doluluklarının 2015'in aynı dönemine oranla yüzde 16.5 düşüş ile yüzde 52.5 olarak kaydedildiğini açıkladı. İstanbul'daki düşüş yüzde 20'yi aştı. TÜROB, sıkıntının şehir otellerinde, kıyılardan çok yüksek bir seviyeye ulaştığının gözlendiğini vurgularken, son yıllarda dünyanın en trend şehirlerinden biri olan İstanbul fiyat avantajını kaybetmeye başladı. 1.5 yıl öncesine kadar ortalama konaklama fiyatı 140 Euro'yu bulan İstanbul'da fiyatlar mart ayında ortalama 91.9 Euro'ya, ilk üç aylık dönemde ise 92.2 Euro'ya geriledi.

Ezber bozan

Türkiye'deki dijital girişimlerin başında yer alan ve sevkiyat ihtiyacı olan firmalar ile nakliyeciler için yurtiçi karayolu taşımacılığında benzersiz bir hizmet sağlayarak ücretsiz uygulamasıyla ön plana çıkan Webnak, stratejik iletişim ve halkla ilişkiler çalışmaları için Canyaş İletişim'i seçti. Firmaların kara yolu yük taşımacılığı süreçlerinde aktif rol alarak, iş yükünü daha da azaltmayı hedefleyen, online nakliye organizatörü olarak kara yolu lojistik süreçlerini tüm yönleriyle yöneten ve ezber bozan iş modeliyle dikkat çeken Webnak için Nisan ayından itibaren halkla ilişkiler hizmeti ve iletişim desteği verecek olan Canyaş İletişim olarak, yeni işbirliğimizi bilgilerinize arz ederiz.

Arçelik'in karı yüzde 10 arttı

Arçelik'in ilk çeyrek net kârı artan satış gelirlerinin etkisiyle yüzde 10 yükselişle 155.7 milyon lira oldu. Şirketin KAP'a açıkladığı finansal sonuçlarına göre, ilk çeyrek gelirleri ise yüzde 23 artışla 3.53 milyar lira olarak gerçekleşti. Arçelik'in faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, konsolide yurtdışı satışların toplam konsolide satışlar içindeki payı yüzde 58.7 oldu. Yurtdışı satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.6 arttı. Tutarsal olarak beyaz eşya, tüketici elektroniği, klima olmak üzere tüm ana ürün gruplarının satışında artış gözlendi.
Arçelik'in ilk çeyrekte FAVÖK marjı geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 9.4 seviyesinden yüzde 11.9'a yükseldi. Ancak net kâr marjı yüzde 4.9'dan 4.4'e geriledi. Arçelik geçen yıl ilk çeyrekte 20 milyon lira net vergi geliri kaydetmişti.

Bankalar yeni ehliyetleri kabul etmiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni çipli ehliyetlerin dağıtımına yılbaşından itibaren başladı. Ehliyetini yenileyen vatandaşları kötü bir sürpriz bekliyor. Bankalar, yeni ehliyetleri kimlik olarak kabul etmiyor ve bu nedenle işlem yapmıyor. Vatandaşların artık nüfus cüzdanlarını da taşıması gerekiyor. Üst düzey bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yeni ehliyetlere yönelik kimlik doğrulaması güvenilir olarak yapılamıyor.

***

DİP EKSPRES

Asil Nadir Kıbrıs'a döndü


İngiltere'deki şirketi Polly Peck'te yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle suçlanan ve 2010'da adını temizlemek üzere döndüğü Londra'da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir, iade edildiği Türkiye'de tahliye olduktan sonra KKTC'ye geldi. 1941 doğumlu Asil Nadir, 1980 ve 90'lı yıllarda İngiltere'de küçük bir tekstil atölyesinden dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelen Polly Peck'i kurdu. 1984'te dünyanın en zengin 11'inci kişisi ilan edildi. Elektronikten beyaz eşyaya, medyadan, gıdaya birçok alanda faaliyet gösteren şirket, 1990 yılında İngiliz polisinin baskınıyla zor duruma düştü. İngiltere'nin yanısıra Türkiye ve KKTC'de de yatırımlar yapan Nadir, şirketine ait mali kaynakları zimmetine geçirdiği gerekçesiyle tutuklandı.