Sevgili okuyucularım;
Ömür bir masal gibidir. Ne kadar uzun olduğu değil, ne kadar güzel yaşandığı önemlidir. Bunu kesinlikle unutmamalıyız.
Unutmamamız gereken bir başka nokta ise yine sağlığımızla ilgili...
Elma kabuğunda, elmanın kendisine göre daha fazla anti oksidan vardır. Elmayı çok iyi yıkadıktan sonra kabuğu ile tüketmek daha yararlı olacaktır.

Etkilenmemek elde değil

Reklama girer mi, girmez mi bilemiyorum...
Ama sade bir dille, takla atmadan ve de menfaat gözetmeden samimi bir şekilde 'Değerlendirilmesi dileğiyle' ricası beni etkiledi.
Zaten hayatımıza renk katan, bize enerji veren 'Seni seviyorum', ya da 'Ne güzelsin?' gibi yüreğimizi derinden etkileyen sözler, mesajlar olmuyor mu?
Bugüne kadar pek çok konu açtık...
Dertleştik, şaşırdık, üzüldük...
Bazen hayattan soğuduk...
Bazen çok mutlu olduk...
Heyecanlandık...
Öfke kustuk...
Ama biz koskocaman bir aile gibiyiz...
Güzelliklere her zaman 'evet' diyeceğiz...

Beyaz Köşk'e Tarihe Saygı ödülü

Kim gönderdi bilmiyorum ama dediğim gibi sizinle paylaşıyorum:
İzmir'in Hatay semtinde bulunan ve Küçük Kulüp Eğitim Kurumları'nın Hatay şubesi olarak varlığını sürdüden Beyaz Köşk (Esenyalı), Büyükşehir Belediyesi tarafından 13'ncü kez gerçekleştirilen 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri' nde Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Dalı'nda ödül kazandı.
Geçtiğimiz günlerde alınan ödül, kurumun en nadide köşesini süsleyecek.
Küçük Kulüp Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Üstel, mülkiyeti Sepici ailesine ait olan, Sepici Ailesi ve Üstel ailesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmasının ardından 2014 yılından bu yana okul öncesi eğitim sistemine hizmetine devam eden Beyaz Köşk'ün ödüllendirilmesinin verilen emeğin fark edilmesi olarak niteledi.

Ağaçlar da korundu...

Üstel, 'Bahçesindeki asırlık ağaçların korunmasının yanı sıra, köşkün restorasyonu sırasında yapının özgün mimari niteliklerinin korunması başta, işlev doğrultusunda yeni müdahalelerin mekan kurgusunun okunmasına engel teşkil etmemesi, aynı zamanda geri dönüşebilir anlayışla gerçekleşmesi dahil her konuda aşırı titiz davranıldı.
Yeni işlevin mimari mekânsal ve belgesel değerleriyle uyumluluğu, yapının malzeme ve yapım tekniğine ilişkin niteliklerinin korunması ve yapılan müdahalelerde sürdürülmesi gibi niteliklerinde aralarında bulunduğu özellikleriyle ödüle layık görüldü.
Gösterdiğimiz özenin ödüllendirilmesi ise elbette bizi de çok mutlu etti. Bu ödül de ödülü getirdiği bina ile birlikte gelecek kuşaklara aktarılacak' dedi.

Günün bir başka güzel haberi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova'daki tarihi Paterson Köşkü'nü restore etmek için sürdürdüğü ısrarlı girişimlerden olumlu sonuç aldı; Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan beklenen tahsis kararı nihayet çıktı. Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli sivil mimari örneklerinden olan köşkü restore ederek kültür amaçlı kullanılmak üzere Bakanlığa devredecek.
1859 yılında inşa edilen tarihi yapı, yaklaşık 160 yıl sonra yeniden kent yaşamına kazandırılmış olacak.
2008 yılındaki ilk tahsisin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanan köşkle ilgili tahsis kararı, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. 2 yılı aşkın süredir atıl şekilde duran ve geçtiğimiz yıl çıkan yangın nedeniyle zarar gören tarihi yapıyla ilgili yeni tahsis kararı memnuniyet yarattı.
Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı restorasyon projesiyle, köşkün özgün mimarisine uygun olmayan şekilde zaman içerisinde yapılan tadilatlar da eski haline döndürülerek kente kazandırılacak.

Grip kırıp geçiriyor; ne yapmalıyız ?

Son haftalarda tüm Türkiye'yi saran grip hastalığı Acil Servislere başvuruları artırdı. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yüksek ateş ile seyreden grip yediden yetmişe herkesi etkiliyor. Gripten korunma ve aşı konusunda önemli açıklamalarda bulunan Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu şöyle dedi: 'Kış mevsiminde, soğuk havaya uyum sağlamak için vücudumuz daha fazla enerji harcamaktadır. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında vücut direnci düşer.
Enfeksiyonlara yatkın hale gelir. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikler. Bronşit, astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Yaşlılar, bebekler, diyabet hastaları, kronik böbrek hastaları, kalp hastaları, by-pass ameliyatı geçirenler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenirler.'

Korunma yolları!

Grip hastalığının virüs ile bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Doktor Rodoplu, henüz tedavisinin bulunmadığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: 'Grip, 1000'e yakın değişik karakterdeki virüs ile, her yıl yeni bulgularla, güz ve bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Grip hastalığı, bel ağrısından sonra, dünyada en çok iş gücünü engelleyen hastalıktır.'
Yapılabilecek en iyi uygulama, virüsü kaptığınızı fark ettikten ya da yakınmalar başladığı anda 2 gün evde istirahat etmektir.
Bu şekilde dinlenerek, vücudun daha güçlü olabilmesini sağlar ve virüsün çevrenize ve iş arkadaşlarınıza bulaşmasını engellersiniz.

Grip haberlerinde artış...

Ülkemizde yoğun kış aylarının yaşandığı şu günlerde en fazla görülen hastalıklardan olan grip hakkında son bir yılda 13 bine yakın haber yayınlandığı belirlendi.
Medya Takip Ajansı Interpress'in üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan araştırmasında, 2015 yılı boyunca yazılı basında çeşitli grip hastalıkları ile ilgili toplam 13 bin 714 haber çıktığı tespit edildi. Uzmanların özellikle yaptırılması konusunda uyarılarda bulunduğu grip aşısı hakkında ise yazılı basına 3 bin 38 haber yansıdığı belirlendi.
Yayınlanan haberlerin ise büyük çoğunluğunu gripten korunma yolları hakkında uzmanların yapmış olduğu açıklamaların oluşturması dikkat çekti.

Çocuklarımıza aşılamamız lazım

Zamanı geçmediği için gündeme aldım.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 'Yeni Yıla Ağaç Keserek Değil, Fidan Dikerek girelim' sloganı ile geleneksel hale getirdiği ve vatandaşlardan büyük ilgi gören ücretsiz fidan dağıtım etkinliğini sürdürüyor.
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ve Karşıyaka Kaymakamı Saddetin Yücel'in de hazır bulundiği etkinlikte, çam, servi, zakkum, defne gibi binlerce fidanın yansıra orman ve doğa bilincinin aşılanmasına yönelik afiş, broşür, dergi ve kitaplar da ücretsiz olarak dağıtıldı. Etkinliğin bir süre daha genişletilerek sürdürüleceği, belediyeler ile sivil toplum kuruluşlarının da benzer çalışmalar yapacağı belirtildi. Özellikle 'kadın' topluluklarının konuya daha hassas yanaşmaları dikkat çekiyor.
Yetkililer 'ağaç ve çiçek' sevgisinin çocuk yaşlarda verilmesi gerektiğini de dillendiriyor.

Yeterince sahip çıkamıyoruz...

Bu arada 'maalesef' diyerek bir istatistikten söz etmek istiyorum.
Geçtiğimiz yıl Türkiye'de çocuklar hakkında yazılı basında yayınlanan haber sayısı yüzde 10 artarak toplamda 110 bin âdete yaklaşırken, çıkan haberlerin büyük çoğunluğunun çocuk suçları ile ilgili olduğu belirlendi. Araştırmaya göre; çocukların basında daha çok adi suçlar ve cinayet haberleriyle yer aldığı saptandı. Tehdit, hırsızlık, yaralama ve cinayet dâhil suça bulaşan çocuk haberleri 7 bini aşarken, çocuklara yönelik tacizin yazılı basına 6 bine yakın haberle yansıdığı saptandı.
Son zamanlarda aileleri ile birlikte çeşitli Avrupa ülkelerine göç etmek için yola çıkan ancak yaşanan ölümlerle gündemde olan mülteci çocukların 4 binden fazla haberde yer aldığı görülürken, çocuk gelinler konusunun ise 3 bini geçen haber sayısı ile yıl boyunca gündeme geldiği belirlendi. Çalışan çocuklar hakkında da 2 bine yakın haber çıkarken, çocuk istismarı ile ilgili de yazılı basında binden fazla haber yer aldı.

***

MENEKŞE

Balık yağı şurupları serisi KKTC'de!


Türkiye'nin ilk sağlıklı yaşam markası Zade Vital® tarafından, Ege Üniversitesi ARGEAR işbirliği ile geliştirilen Zade Vital® Premium Omega 3 Balık Yağı Şurupları KKTC eczanelerinde yerini aldı. Konuyla ilgili 8 ve 9 Ocak tarihlerinde Lefkoşa'da gerçekleştirilen toplantılarda, Pediatrist Uzman Dr. Cihan Avaroğlu ve Zade Vital® Genel Müdürü Beril Koparal (MSc, MBA) tarafından 'Omega 3 balık yağlarının çocukluk dönemindeki rolü ve yeni gelişmeler' aktarıldı.

***

KILÇIK

*- Ben aşkı; Edebiyatta ezberledim, kimyada formülledim, matemaktikte çözdüm ve Türkçe de söylüyorum: SENİ SEVİYORUM.
*- Yarıştım yağmurlarla sabaha kadar, yağdıkça ağladım,sebebi sensin!
*- Ben seni asil insanların sevdiği basit sevgiyle değil! Basit insanların sevdiği asil sevgilerle seviyorum.
*- Bana kalpsiz diyorlar doğru ama;Kalbimin sende olduğunu nereden bilsinler?