Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olarak görülen gayrimenkulde son dönemde satış sorunu yaşanıyor.

Firmaların bu sorunu yaşamasını kriz olarak yorumlamanın doğru olmadığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 'Satışların azalması risk algısının azalmaya başladığını gösterir.

Bu sektör için tehlike değil dengelenme dönemi.
Bir dönem herkes tekstilciydi ama yaşanan bir krizle sektöre sonradan girenler battı, asıl oyuncular öne çıktı.
İnşatta da maceracılarla gerçek oyuncuların ayırt edileceği dönemdeyiz. 1'e 3 kazandırırım diyenler değil, gerçek rakamlarla çalışanlar uzun ömürlü olacak. Bizim mal ettiğimiz fiyata ev satanların durumu ortada' dedi.
Herhalde  Ömer Faruk Çelik'in sözünü ettikleri 300 bin TL'lik daireyi 1.300 TL'ye satanlar olmalı.
Zaman zaman istihdama hiçbir yararı olmayan bu kişilerin çok büyük kar ve haksız kazanç elde ettiklerini, nedense vergi levhalarının ise normal bir işçi gibi göründüğünü de biliyoruz.
Bu konuya arada girmeye çalışacağım.


Kazanç nerede?

Sanayi Bakanlığı Türkiye'de 'ticari kazanç üreten' tüm girişimcilerin verilerini bir araya topladı.
3 milyon girişimcinin üretimden ihracata, kârlılıktan borç yapısına kadar verilerini alıp analiz eden bakanlık bunları Girişimci Bilgi Sistemi'nde (GBS) birleştirdi.

Verilere göre faaliyet kârlılığı en yüksek olan sektör madencilik, net satışlarda en büyük geliri ise ticaret alıyor.

İstihdamda ise imalat sanayinin önüne geçebilen yok.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın tanıtımını yaptığı sisteme göre Türkiye'de 3 milyon girişimcinin yüzde 86'sı hizmet, yüzde 13'ü sanayi, yüzde 1'i de tarım sektöründe faaliyet gösteriyor.

Toplam cironun dağılımına bakıldığında bunun yüzde 70'inin hizmet, yüzde 29'unun sanayi yüzde 1'inin de tarımdan kaynaklandığı görülüyor.

Toplam faaliyet karını ise yüzde 53.2 ile hizmet, yüzde 46.6 ile sanayi paylaşıyor.

Bakan Işık'ın 'Ölçemezseniz yönetemezsiniz' diyerek sunduğu GBS, bütün firmaların aktif, net satış, kâr ve borçluluk gibi mali yapılarını, sanayi işletmelerinin kapasitelerinin ürün bazında, firmaların fiili üretimlerini, ithalat ve ihracat değerlerini, herhangi bir ilin hangi ilden mal satın alıp sattığını kapsıyor.

GBS bize hangi sektörün hangi alanda liderlik yaptığını da gösteriyor. Verilere göre toplam 3 trilyon 689 milyar liralık toplam satışların 1 trilyon 482 milyar lirasını ticaret sektörü yapıyor.

7 bin kişiye yarayacak

Uzun süredir üzerinde çalışılan gıda merkezi için düğmeye basıldı.
7 bin kişilik yeni istihdam sağlayacak Türkiye'nin ilk gıda organize sanayi bölgesinde (OSB) altyapı çalışmaları süreci başlıyor.

Sadece altyapı ve fabrika binaları için toplam 300 milyon lira yatırım yapılacak. Makine ekipman ile firmaların ilave bina inşaatları da katıldığında toplam yatırımın birkaç milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor.

1.5-2 yıl sonra şirketlerin fabrika inşaatına başlayabileceğini ifade eden Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hidayet Kadiroğlu, yatırım büyüklüğünün firmadan firmaya değişiklik göstereceğine dikkat çekti.

Dört yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Kadiroğlu, OSB'nin Körfez ve Derince limanlarının yanı sıra Karasu'ya da yakın olduğunu belirterek hem ihracat hem de yurt içi satışlar için büyük bir yatırım olacağını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Nihat Ergün'ün her aşamasında büyük destek sağladığı proje ile yeni bakan Fikri Işık da yakından ilgileniyor.


Tek başına olmaz


AKP Sözcüsü Beşir Atalay, çatışmalar nedeniyle Suriye sınırına yönelik yeni göç dalgasını değerlendirirken, 'Tampon bölge iyi bir çözüm. BM kararı gerekiyor. Oradan karar çıkmayınca Türkiye'nin tek başına yapabileceği bir iş değil' dedi.

Bir grup gazeteci ile söyleşi yapan Atalay, şunları söyledi:

Genel Başkanımız son gelişmelerle ilgili MYK'yı bilgilendirdi. Parti içi konular görüşüldü. 31 Ekim'de Afyon'da 23'üncü İstişare Toplantısı yapılacak. Formatında değişiklik yapılabilir.

Katılanların da söyleyeceklerini söylemesi esas.

Geçen sefer eşsizdi mekan sebebiyle, yine eşli olacak. İsteyenler anadilde eğitim verecek bir özel okul açabilirler ama başvuracaklar, bunun iznini alacaklar. Eğitim yılı açılırken ajitasyon kokusu taşıyan bu tür provokatif tutumlar oluyor. Tasvip etmiyoruz, yanlıştır.'

Biliyorsunuz...

Bu gelişmeler piyasayı etkiliyor ve 'Ne olacak?' sorusunu akla getiriyor.


Manisa'yı unutmamış!

Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, e-bilet'e dair değerlendirmelerde bulundu. Kılıç, "Federasyonumuz e-bilet uygulamasını hayata geçirdi. Buradaki amaç, maç esnasında yaşanan birtakım hoş olmayan davranışların önüne geçmek. Manisa'da Süper Kupa finali oynandı. Maç esnasında hiç de tasvip edilmeyecek olaylar yaşandı ve gerçekten üzüldüm. Orada sahaya atılan yabancı maddelerin, sarf edilen edep ve adap sınırlarını aşmış kelimelerin, hakaretin yeri var mıydı? Sahaya yabancı madde atan, şiddet uygulayan hiçbir kimse benim nezdimde taraftar değildir. E-bilet uygulamasıyla ilgili olarak statlara kurulan güvenlik kameraları bu tip hareketleri açık ve seçik olarak tespit edebilecek durumda şiddeti ve hakareti, sportif olmayan davranışları tümüyle silmemiz lazım.

E-bilet de bu alanda bir devrimdir. TOHM sistemiyle bu sene 125 bin öğrenciyi yurtlarımıza yerleştirdik' dedi.

***

DİP EKSPRES

Kendini sağlamlaştırmak istiyor


İzmir ve Ege'de ilk sıralara yükselmek için hamle üstüne hamle yapan Banvit, şimdi, 4 hafta boyunca sürecek bir kampanyayla her hafta en yüksek tutarda sipariş verene çift kişilik NBA maç bileti hediye ediyor.

4 hafta boyunca, her hafta en yüksek tutarda alışveriş yapan kişi için yapılan açıklamada,  NBA Global Games 2014 kapsamında 11 Ekim 2014'te Ülker Sports Arena'da oynanacak 'San Antonio Spurs-Fenerbahçe Ülker' maçına çift kişilik bilet kazanma şansını elde edecek, denildi.

Banvit piliç, hindi, kırmızı et, hazır ürünler ve şarküteri mamullerinin satışını gerçekleştiren 'banvitburada.com'u takip eden kişiyi daha birçok ilginç hediyeler beklediği de duyuruldu.

Kimler katılabiliyor?

Sadece banvitburada.com üyelerinin katılabileceği ve teslimatı yapılmış alışverişlerin dahil olacağı kampanya 8 Eylül 2014 - 5 Ekim 2014 tarihleri arasında devam edecek.

8-14 Eylül, 15-21 Eylül, 22-28 Eylül ve 29 Eylül-5 Ekim 2014 tarihleri için 4 ayrı haftada gerçekleştirilecek olan kampanya dönemlerinde, her hafta banvitburada.com'dan en çok tutarda alışverişi yapan 1 kişi, 1 adet çift kişilik VIP maç bileti ile maç sonrası NBA yıldızlarının da katılacağı resepsiyona giriş davetiyesi kazanacak.

Kazananlar, ilgili yarışma haftasının bitiminden sonraki salı günü siteden duyurulacak. Son hafta ise 2 kişiye çift kişilik bilet verilecek.