Son dönemde hem siyaset hem de ekonomi gündemini meşgul eden kırmızı et tartışması, medyada oldukça yer buldu.
TÜİK, kırmızı et üretiminin üçüncü çeyrek verilerini açıkladı. Rakamlar, üretimdeki azalma ile birlikte 'ucuz et' yemenin kolay olmayacağına işaret etti. Açıklanan kırmızı et üretim istatistiklerine göre, toplam kırmızı et üretimi kurban bayramının gerçekleştiği üçüncü çeyrek döneminde bir önceki döneme oranla yüzde15,6 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,6 azaldı. Toplam kırmızı et üretimi ise 301 bin 331 ton olarak tahmin edildi.
Ucuz kırmızı et tartışmaları devam ederken,  başlatılan kampanya sonucunda ucuz et satışının iki zincir markete verilmesi tartışmaya yeni boyut kazandırdı. Haksız rekabet tartışmalarının da eklenmesiyle yankıları devam eden konu, medyada en çok konuşulan başlıklardan oldu.

Dikkat etmeli!
 
Yarattığı katma değer ve istihdama sağladığı katkı ile dikkat çeken tekne ve yat imalatı sektörü, 15 yılı aşkın süredir İzmir'de yer arıyor. Aliağa-Çaltıdere'de bulunan ve 2000'li yılların sonunda tekne ve yat imalatı ile çekek yeri olarak düşünülen bin 200 dönümlük arazinin sektöre tahsis edilmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi. İzmir Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Eski Başkanı ve Poseidon Mühendislik ve Gemi İnşaatı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Burak Acar, Çaltıdere'nin sığ ve bataklık yapısı nedeniyle tekne ve yat imalatına uygun olmadığını öne sürdü.
1200 dönümlük alanın dolgusunun 60 milyon Dolar, dip tarama ve derinleştirme işlemlerinin ise en az 10 milyon Dolara mal olacağını belirten Acar, asgari 3 metre derinliğe sahip olması gereken imalat bölgesinin, derinlik ve zemin sorunu olmayan bir yerde seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gıda ithalat faturası artıyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıklanan Gıda Görünümü raporuna göre gıda emtia fiyatları genel olarak istikrarlı seyrederken gıdayı ithal etmenin maliyetinin 2017 yılında 1,413 trilyon Amerikan dolarına yükselmesi bekleniyor.
Bu da önceki yıla yüzde 6'lık bir artış ve en yüksek ikinci rekor olarak anlamına geliyor. Yüksek ithalat faturası; gıda maddelerinin çoğunda artan uluslararası talebin yanı sıra nakliye ücretlerinin yukarıya tırmanmasından kaynaklanıyor.

İnsan gücüne ihtiyaç duyuyor

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye'nin 2016 yılında deri ve deri mamulleri ihracatı 1,4 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti; 142,1 milyar dolarlık Türkiye geneli toplam ihracat içinde sektörün payı ise yüzde 1 oldu.
Toplam ihracatın yüzde 51'ini oluşturan ayakkabı ihracatını giyim, saraciye, deri ve post ürün ihracatı izledi. Türkiye'de deri sektörü, yaklaşık 550 fabrikada, 11 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor.

Cevizin kullanımı ve sağlık avantajları
 
California Walnut Commission sponsorluğunda Gold Island Hotel'de şeflere özel 'Cevizin Profesyonel Mutfaklarda Kullanımı' konulu seminer gerçekleştirildi. Akdeniz'e özel cevizli tariflere yer verilen seminerde AKPAB Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budak, yiyecek, içecek ve turizm sektörüne dair 2018 değerlendirmelerinden bahsetti.
Ardından Gökmen Sözen, dünyada ve Türkiye'de son dönemlerde daha da popüler olan gastronomi trendlerini değerlendirdi. Söz konusu ceviz olduğunda mutlaka konuşulması gereken sağlık bilgilerini katılımcılara Uzman Diyetisyen Olcay Barış aktardı.
 
1019 şirketle 50 bin kişiye patronluk yapıyor
 
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF'nin kayyum atandığı 1,019 şirket olduğunu ve mahkemeler sonuçlanana kadar ticari faaliyetlerine devam etmesine çalıştıklarını söyleyerek, sürdürebilirliğinde soru işareti oluşursa satış veya tasfiye yetkilerini kullanabileceklerini belirtti. Yaklaşık 50 bin kişinin çalıştığı 1,019 şirketin aktif büyüklüğü 46.8 milyar, özkaynakları 19.7 milyar, ciroları da 17.6 milyar TL.

Acilen çözüm bulunmalı

ASKON İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, 'Bize göre işsizlik rakamının tırmanmasına sebep olan kayıt dışı çalışan oranına biran önce çözüm bulunulması gerekiyor.' dedi.
Bildiğiniz gibi geçenlerde rakamları açıklamıştık, Doğu ve Güneydoğu'da çalışanların neredeyse yüzde 80'i 'kayıt dışı' olarak çalışıyor, çalıştırılıyor.

DİP EKSPRES
 
Bakırçay'ın ekonomisi tartışılacak

 
İzmir'in parlayan yıldızı Bergama- Aliağa ve Menemen ekonomisi Bakırçay Bölge Gazetesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan Bakırçay Ekonomi zirvesinde masaya yatırılacak,
İzmir ve Bakırçay iş dünyasında yoğun ilgi göstereceği zirve bu yıl Bergama Kültür Merkezinde 7 Aralık Perşembe günü saat 13 ile 17 arasında gerçekleştirilecek.
Ev sahipliğini Bergama Ticaret Odasının yapacağı zirvede bu yıl Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ile Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka'nın moderatör olacağı iki oturumdan oluşacak.