Salı günü Amerika birleşik Devletleri Senatosu'nda geçtiğim yıl kabul edilen geniş bant gizliliği kurallarını yürürlükten  kaldırmak için oylama yapıldı ve bu kurallar yürürlükten kaldırıldı. Bu kararın resmen devreye girmesi içn sadece Başkan Donald Trump'ın imzalaması yeterli. Kaldırılan bu kurallar servis sağlayıcıların kullanıcı bilgilerini içeren verilerini üçüncü taraflarla paylaşılmasının önüne geçiyordu. ABD Senatosu verdiği bu kararla birlikte servis sağlayıların kullanıcılarının bilgilerini üçüncü taraflarla paylaşması yada ücret karşılığı bu verilerin satılmasının önü açılmış oldu.

Geçtiğimiz sene yayınlanan bir araştırmaya göre Amerikalılar gelir kaynaklarını kaybetmekten çok verilerinin gizliliği kaybetmekten korkuyorlar. Geçtiğimiz sene FCC* tarafından kabul edilen bu kurallar tüketici gizliliğini korumak için uygulanan en katı düzenlemelerdi. Bu kurallar Facebook, Google gibi şirketleri bağlamasada iptal edilen eski kuralların savunucuları, bu kuralların iptali ile şirletlerin kişisel veriler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasının ilk adımı olarak görüyorlar.

İntenet gizliliği bitiyor

Yeni hazırlanan FCC* yönetmeliğine göre internet gizliliği ve mahremiyeti tamamen sona eriyor. Bu yasa tasarısı sadece Amerika Birleşik Devletlerinde kabul edilmiş olsa bile aslında tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. Amerika Birleşik Devletleri artık güvenlik tehdini gerekçe göstererek istediği veriye ulaşma imkanı yakalayacak ve tarayıcı geçmişlerinden, özel yazışmalara kadar her türlü veriye ulaşabilecek.
Başkan Trump'ın önünde bekleyen yasayı büyük ihtimalle onaylayacağı düşünülüyor. Yasanın devreye girmesi ile dünyanın geri kalanı bu uygulamalardan nasıl etkileneceği merak konusu.

*FCC

Federal İletişim Kurulu, İngilizce resmi ismiyle Federal Communications Commission (FCC) ("The Commision" yani Kurul olarak da hitap edilir), ABD'nin eyaletler arası ve uluslararası radyo, televizyon, tel, uydu ve kablo iletişmini denetleyen bağımsız bir devlet dairesi.