Başbakan  Binali Yıldırım, 'KOBİ'lerimiz eğer teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yönelirse yüzde 70'i ödemesiz yüzde 30'u geri ödemeli olmak üzere destek sağlayacağız' dedi.
AKPi Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım özetle şöyle konuştu: 'Son dönemde hayata geçirdiğimiz birçok düzenleme var. Bunları adeta anlatacak zaman bulamıyoruz. KOBİ'lere esnaf sanatkara geçen hafta 10 milyar liralık yeni kredi imkanından bahsetmiştim. Onun üzerine şimdi yeni bir şey KOBİ'lerimizde yeni kredi imkanı getiriyoruz. Bu kredi imkanına göre KOBİ'lerimiz eğer teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yönelirse yüzde 70'i ödemesiz yüzde 30'u geri ödemeli olmak üzere destek sağlayacağız. Amaç Katma Değeri yüksek ürünleri KOBİ'lere yöneltmek. Toplam destek tutarı her bir KOBİ için 5 milyar özel ürün olursa bu 2 katına kadar çıkabilecek. Teknoloji yatırım destek programı diyoruz buna. Stratejik ürün desteği de planladık bundan yerli milli ürünler ayrıca desteklenecek.'
Bu arada, kara gümrük kapılarına gelen bütün araçlar artık otomatik plaka okuma ve kaydetme sistemiyle çalışacak. 17 sınır kapımızda kurulan bu sistem faaliyete geçecek. Bütçemizin bu seneki büyüklüğü ise 763 milyar lira olacak.

Dış ticaret açığı eylülde yüzde 85 arttı

Dış ticaret açığı eylülde yüzde 85 artarak 8 milyar 135 milyon dolara yükseldi. İthalat yüzde 30,6, ihracat ise yüzde 8,7 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2017 yılı eylül ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 11 milyar 848 milyon dolar, ithalat yüzde 30,6 artarak 19 milyar 982 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında dış ticaret açığı yüzde 85 artarak 8 milyar 135 milyon dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Eylül ayında yüzde 71,3 iken, 2017 eylül ayında yüzde 59,3'e düştü.

En fazla ihracat yapılan ülke

Almanya'ya yapılan ihracat 2017 eylül ayında 1 milyar 234 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 766 milyon dolar ile İngiltere, 678 milyon dolar ile ABD ve 654 milyon dolar ile Irak takip etti. Çin'den yapılan ithalat, 2017 eylül ayında 2 milyar 142 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 914 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 821 milyon dolar ile Rusya ve 999 milyon dolar ile ABD izledi.

İşçiler isyan etti
 
Zara'dan açlık sınırındaki maaşlarını bile alamayan işçiler giysilere yeni bir etiket basarak isyan etti. İşçiler, dünyanın en zengin dördüncü adamı olan marka sahibi Amancio Ortega'yı dünyaya böyle şikayet etti: 'Alacağınız ürünü ben yaptım. Ama paramı alamadım. Biz aldığınız ürünü üreten, Bravo fabrikasının işçileriyiz. Yıllarca Zara için üretim yaptık. Son üç aylık maaşlarımızı ve kıdem tazminatımızı almadan fabrika bir gecede kapandı. Lütfen Zara'ya söyleyin paramızı ödesin. Biz Temiz Giysi Kampanyası olarak Zara, Next ve Mango'nun derhal işçilerin sesine kulak vererek alacakları ödemelerini talep ediyoruz.'
 
Hedef 1000 Aileye Destek Olmak
 
Türkiye'nin önde gelen kimya üreticilerinden GREEN Chemicals, yüzde yüz yerli üretimini sürdürürken aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde de aktif rol almaya devam ediyor.
Yıllardır yoksullukla mücadelede önemli adımlar atan Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ile birlikte hareket eden firma, Adım Adım projesiyle TİDER'in Destek Market yapısında; 30 aileye destek olmak için 12 Kasım'da yapılacak 39.İstanbul Maratonu'nda koşarak dikkati çekecek.

Yeni konu sağlık teknolojileri

İzmir Sağlık Teknolojileri Hackathonu, genç girişimcileri sağlık  eknolojileri için yazılım ve iş ?kirleri geliştirmek üzere 9-11 Kasım tarihlerinde İzmir'de bir araya getirecek. Düzenlenecek etkinliğin, İzmir'in sağlık alanındaki gücünü ve üretkenliğini destekleyecek nitelikte gerçekleşmesi hedefleniyor. Bulgaristan'ın Sofya kentindeki SofiaTech Teknopark'ı ile eş zamanlı gerçekleştirilecek etkinlik, girişimci fikirlerin uluslararası karşılıklı paylaşımını da sağlayacak.

Uluslararası liderlik ödülünü kazandı

Yıldırım Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, Shechtman Uluslararası Liderlik Ödülü'ne layık görüldü.
Ödül töreni, Meksika'nın Cancún kentinde düzenlenen 2017 Sürdürülebilir Sanayi Zirvesi'nde (SIPS 2017) yapıldı. Yüksel Yıldırım, bu ödülü kazanan ilk Türk iş adamı oldu.

İş süreçlerini dijitale taşıyor
 

65 yılı aşkın tecrübe ve birikime sahip, endüstriyel yağlar ve kimyasallar üreticisi Alman PETROFER, itelligence ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında SAP'ye yaptığı yatırımla iş süreçlerini dijitale taşıyor. Merkezi Almanya'da bulunan ve İzmir'deki fabrikasıyla 1.200'ün üzerindeki ürün gamını Türkiye ve uluslararası pazarlarda 40'tan fazla ülkeye taşıyan PETROFER, dijital dönüşümünü itelligence ile gerçekleştirerek uluslararası gücünü artırmayı hedefliyor.

En tatlı bağış

Kırçiçeği'nin, Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi işbirliğiyle başlattığı kan bağışı büyük ilgi gördü.
'Kan bağışı sizden tatlılar Kırçiçeği'ndend sloganıyla başlatılan kampanyada Kırçiçeği çalışanları ile vatandaşların yanında özellikle kadınların gönüllü olması dikkat çekti.
Kırçiçeği Genel Müdürü Meryem Dilşad İpbaş, kampanyanın yalnızca bağışı kapsamadığına dikkat çekerek 'Kirçeçeği'nin evlere paket servisi kapsamında Kızılay'ın bağışla ilgili broşürlerini de dağıtma kararı aldık. Böylece on binlerce vatandaşımızı bağış hakkında bilgi sahibi yapma imkanı bulacağız' dedi.
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, 6 ilde 134 hastaneden 132'sinin kan ihtiyacını karşılamak için yıllık 400 bin ünite kan bağışına ihtiyaç var. 24 saat çalışarak 132 hastanenin ihtiyacını karşılayabiliyoruz.
Ancak Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinin kan ihtiyacını da karşılayabilmek için 50 bin üniteye daha ihtiyacımız var' dedi.

DİP EKSPRES

Türkiye İş Ahlakı zirvesi


Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), Başbakan Yardımcısı Sn. Fikri Işık'ın katılımıyla bu yıl ikincisi olan İş Ahlakı Zirvesini 4 Kasım 2017 tarihinde Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirecek.
Türkiye'de iş ahlakının nasıl uygulanabileceği ve öğretilebileceğinin paylaşılacağı zirve, Türkiye'nin önde gelen kamu, özel sektör yöneticileri ve akademisyenlere ev sahipliği yapacak.