Seçim bitti!

Hemen herkes kendince yorum yaptı. Sanıyorum Temmuz'la birlikte Haziran ayındaki sıkıntılı kara günler de geride kalacak. Yağmur, dolu, su baskınlarından, meteorolijik değişimlerden söz ediyorum. İki aya yakın en fazla işittiğimiz pahalılık ya da dolar kurundan da fazlası şu paralı köprülerdi...
İşte bunlandan biri, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'parası olan geçsin' dediği sonra da seçimdeki rakibi Muharrem İnce'yi kast ederek, 'Parası yoksa sandalla geçsin' dediği köprüden son haberi duymayanlara vereyim:
İtalyan şirket, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü satıyor. İtalyan inşaat şirketi Astaldi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde sahip oldukları yüzde 33 payın satışı için yapılan görüşmelerin ileri aşamada olduğunu söyledi. Astaldi ve IC Yatırım Holding'in ortak girişim şirketi, aralarında Çinli şirketlerin de olduğu yatırımcılarla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hisselerinin satışı için görüşüyordu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2026 yılına kadar özel sektör tarafından işletilecek.

Çinlilere satılacağı iddia edilmişti

Business HT'nin Bloomberg News'ten aktardığı habere göre, Astaldi SpA ve IC Yatırım Holding A.Ş.'nin ortak girişim şirketi, aralarında Çinli şirketlerin de olduğu yatırımcılarla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hisselerinin satışı için görüşüldüğü iddia edilmişti. Konuya yakın dört kişinin verdiği bilgiye göre ortak girişim şirketinin yüzde 20'sine sahip olan Astaldi, hisselerinin tamamını satmayı planlıyor. IC Yatırım'ın birimi IC İçtaş ise yüzde 80 oranındaki payından Astaldi ile eşdeğer oranda satış yapacak.

41 bin ağaç kurtarıldı

BTK tarafından yayımlanan son verilere göre, elektronik ve mobil imza sayısı 3 milyon 244 bin 880 adete ulaşmış durumda. Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip e-imza hem giderleri azaltıyor hem de doğayı koruyor. Şirket ve bireylerin E-GÜVEN'in çevreye duyarlı e-imzalı ürün ve çözümleri kullanmalarıyla son 10 yılda 41 bin ağaç kurtarıldı, 82 bin insanın oksijen ihtiyacını karşılandı. E-GÜVEN için gerçekleştirilen 'Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları' araştırmasının sonuçlarına göre, e-imza kullanıcıları en çok %50 ile e-Devlet uygulamalarını kullanıyor. Bu oranı % 49 ile kamu projeleri takip ediyor. Bankacılık işlemleri ise %23 ile bu alanda üçüncü sırada.

Çinliler FIFA'yı ele geçirdi


Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası heyecanı tüm hızıyla devam ederken KPMG Football Benchmark ekibi futbolun patronu FIFA'nın kasasını inceledi. Dünyanın en büyük kupasını veren FIFA'nın 19 sponsorluk anlaşması bulunuyor. Bunların 7'sine imza atan Çinli şirketler dünya futbolunun en güçlü sponsoru durumunda.
Yalnızca 9 yıl önce kurulan Çinli Vivo firması, FIFA'ya 6 yıllık anlaşma kapsamında 400 milyon euro ödeyecek.
Çin'i 5 sponsorlukla 2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Rusya takip ediyor.
Ancak Rus sponsorların 4'ü (Alrosa, Russian Railways, Alfa Bank, Rostelecom) organizasyona ev sahipliği yaptıkları için FIFA'nın bölgesel destekçisi oldu.
Çinli 3 şirket (Yadea, Diking, LUCI) ise 2018 Dünya Kupası'na ev sahibi olmamalarına rağmen, bölgesel destekçi kontenjanında FIFA ile anlaşma imzaladı.
Sony, Emirates, Castrol, Continental ve Johnson&Johnson gibi köklü şirketlerin FIFA'yla sözleşmelerini yenilememesinin ardından bu boşluğu Çinliler doldurdu.
Çinli Vivo firması, Rusya 2018, Katar 2022 ve Konfederasyonlar Kupası'nın sponsoru oldu.
Akıllı telefon geliştiren bir firma olan Vivo, FIFA'ya 6 yıllık anlaşma kapsamında 400 milyon euro ödeyecek. 2050 yılında futbolun süper gücü olmayı amaçlayan Çin'de Başkan Xi Jinping'in hedefi; 15 yıl içinde Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak.

DİP EKSPRES

Dış ticaret açığı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Mayıs ayında, 2017 yılının aynı ayına göre %5,3 artarak 14 milyar 306 milyon dolar, ithalat %5,5 artarak 22 milyar 65 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Mayıs ayında dış ticaret açığı %5,7 artarak 7 milyar 759 milyon dolara yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2017 Mayıs ayında %64,9 iken, 2018 Mayıs ayında %64,8'e geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %0,3 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2018 Mayıs ayında bir önceki aya göre ihracat %0,3 artarken ithalat %1,7 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2018 yılı Mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %5,2, ithalat %3,1 arttı.