Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuoyunda vergi incelemesinin genelde 'korkutucu' olarak algılandığını ancak söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğunu belirterek, 'Mükelleflerimiz hazırladığımız portal ile artık vergi incelemelerinin hangi aşamada olduğunu 'online' olarak anında görebilecek' dedi.
Söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:
'İdare olarak herhangi bir alacağın kaybına asla izin vermeyiz ama bunu yaparken, mükellefimizin hakkını, hukukunu da korumalıyız. Bunu sağlamak için şimdi yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda 'mükellef portal' uygulamasını Vergi Denetim Kurulunun internet sayfası olan 'www.vdk.gov.tr 'de kullanıma açıyoruz.'
Bakan Ağbal, mükelleflerin sisteme, kendilerine verilen sorgu numarası ile ulaşabileceğini kaydetti.

En çok kazandıran 10. borsa

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ocak-mayıs döneminde yatırımcısına yüzde 8,5 getiri sağlayarak, dünya genelinde en çok kazandıran 10. borsa oldu.
Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yılı 71.726,99 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, 2016'nın mayıs ayında 77.803,41 puana yükselerek yılın ilk 5 ayında yüzde 8,5 getiri sağladı.
Böylece Borsa İstanbul bu dönemde gösterdiği performans ile dünyada en çok getiri sağlayan 10. borsa olurken, önde gelen borsaları da geride bırakmış oldu.

2,5 yılın zirvesini gördü

Altının onsu, uluslararası piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle yükselişe geçerek 1.371,35 dolarla yaklaşık 2,5 yılın zirvesini gördü.
Brexit'e ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve petrol fiyatlarının yeniden 50 doların altına inmesi sonrasında yatırımcı risk iştahının azaldığı görülürken, 'güvenli varlıklara' olan talep arttı. Söz konusu gelişmelerin etkisiyle altının onsu güne başladığı 1.356 dolar seviyelerinden yükselişe geçerek 1.371,35 dolarla 17 Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Böylece yukarı yönlü seyrini art arda 6. güne taşıyan altının onsu, saat 10.50 itibarıyla 1.366,30 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Onsundaki yükselişin etkisiyle gram altın ise 129 liranın üzerine çıktı.

2 milyar liraya dayandı

Bu yılın ilk 6 ayında tedavüle verilen 350 milyon 891 bin 600 madeni parayla Türk halkının cebindeki 'bozuklukların' değeri 2 milyar liraya dayandı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, 2015'te tedavüle verilen madeni ufaklık para sayısı 847 milyon 915 bin olurken, bu paraların değeri 313 milyon 208 bin 290 lira düzeyinde hesaplandı. Tedavüle verilen madeni ufaklık para sayısı 2016 yılının ocak-haziran döneminde ise 350 milyon 891 bin 600 olurken, bu paraların tutarı da 110 milyon 122 bin 616 liraya karşılık geldi.
Türk halkının cebindeki madeni ufaklık para sayısı toplamda 5 milyar 573 milyon 276 bin 712'ye yükseldi. Tedavüldeki madeni paraların toplam değeri ise 1 milyar 924 milyon 885 bin 906 lira olurken, ağırlığı da yaklaşık 24 bin 600 ton olarak hesaplandı.

Yoğun rekabet yaşanıyor

Emeklilere maaş promosyonunda sona gelinirken, bankalar 'Emekli Bankacılığı' alanında yoğun rekabet yaşıyor.
Mevduatı artırma çabaları doğrultusunda bireysel bankacılıkta artan rekabet, sektörde yeni promosyonları beraberinde getirirken, bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalarda emekliler yeni hedef kitle oldu. Türkiye'de 12 milyona yakın emeklinin olması da 'Emekli Bankacılığı' alanında bankaları yeni arayışlara itti.

Rahat nefes alacak

Hükûmetin yeni bir 'varlık barışı' konusunda düğmeye basmasıyla yurt dışından gelecek sermayenin, kaynak ihtiyacı konusunda bankalara nefes aldırması bekleniyor. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesiyle 'varlık barışı' yeniden finans sektörünün gündemine oturdu.
Tasarıya göre, gerçek ve tüzel kişilerce yurt dışında bulundurulan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesi ve Türk Lirası cinsinden vergi dairelerine beyan edilmesi durumunda, varlıklarla ilgili vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.

Faiz zamanlaması çatlağı

ABD Merkez Bankasının (FED) haziran toplantısına ait tutanaklar, FED yetkililerinin bir sonraki faiz artışının zamanlaması konusunda ikiye ayrıldıklarını gösterdi.
FED'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 14-15 Haziran'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. FOMC üyelerinin politika faizini oy birliğiyle sabit tutma kararı aldığı toplantının tutanaklarına göre, üyeler gelecek faiz artırımı konusunda görüş birliği sağlayamadı.

En çok motorin satıldı

Türkiye'de geçen yıl gerçekleştirilen akaryakıt satışlarının yüzde 83'ünü motorin türleri oluşturdu. Toplamda 2015 yılında 20 milyon 573 bin 789 ton motorin satıldı. Geçen yıl yurt içinde 24 milyon 833 bin 640 ton akaryakıt satışı gerçekleştirildi. Geçen yılki akaryakıt satışları 2014'e göre yüzde 13,43'lük artış gösterdi. Geçen yıl yurt içi akaryakıt satışlarında ilk sırayı yüzde 83 ile motorin türleri aldı. Türkiye'de 2015'te 20 milyon 573 bin 789 ton motorin türü satıldı. Bu oran bir önceki yıla göre yüzde 15,60 arttı. Motorin türlerini 2 milyon 97 bin 248 ton ile benzin türleri takip etti, havacılık yakıtları da 1 milyon 319 bin 241 ton ile üçüncü sırada yer aldı.
Pazarda en büyük pay OMV POAŞ'ın

Kadın iş gücü kazandırıyor

Fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, girişimciliğe soyunan kadınlar için ticarete açılan kapı oldu. İnternetin yaygınlaşmasıyla giderek önem kazanan iş modellerinin başında gelen e-ticaret, kadın girişimciler için de yeni bir iş modeli haline geldi. İş hayatında aradığını bulamayan ya da hobilerini işe dönüştürmek isteyen bazı kadınlar, evlerinde ya da atölyelerinde ürettiği ürünleri teknoloji sayesinde alıcılarla buluştururken, geleneksel ticareti de internet ortamına taşıyor.
Girişimci kadınlar, görsel açıdan kuvvetli çikolatadan pastaya, kozmetikten organik ürüne, ayakkabıdan giyime, takıdan kulaklığa, dekoratif ürünlerden oyuncağa evde ya da atölyelerinde ürettikleri ürünlerin satışı için son yılların gözde sosyal ağı Instagram'a yöneliyor.
'Ev yapımı çikolatalarıma en büyük ilgi Instagram'dan'
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar da internet kullanıcılarının yüzde 20'sinin Instagram'da olduğunu, 16-24 yaş arasında değişen aylık 300 milyon kullanıcısıyla özellikle mobil kullanıcılar arasında hızla yaygınlaşan Instagram'ın, ucuz ve kullanım kolaylığının yanı sıra marka bilinirliğine de katkı sağladığını kaydetti.

Avrupa'nın en iyisi

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, THY'nin 11 Temmuz'da 6'ncı kez alacağı 'Avrupa'nın en iyi havayolu' ödülüyle ilgili, 'Bu, Türkiye'deki havacılığın aldığı bir ödül. Hepimizin ortak paydası' dedi.
Aycı, kendisi için en büyük ödülün lokal yolcunun yeniden dönmesi ve şirketin bununla birlikte daha fazla kâr elde etmesi olduğunu belirtti. Küresel, bölgesel ve yerel ölçekte yaşanan gelişmelerin lokal yolcu pazarında olumsuz bir etki oluşturduğuna ve bu durumun bilançoya yansıdığına dikkat çeken Aycı, 'Bu yüzde 30'luk düşüşü transit yolcu ile kapattık. Transit yolcu ile ilgili yüzde 22 artış yaptık. Uçaklarımızı boş bırakmadık. Her şeye rağmen doluluk oranlarımız yüzde 74'lerde. Çok hızlı geri gelebilecek bir yerde duruyoruz' dedi.

Uçak biletlerine yüzde 75 zam

Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR) resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, Türkiye'ye tur satışlarının başlamasından sonra Moskova- Antalya uçak biletlerinin ortalama yüzde 75.6 oranında zamlandığı bildirildi.
ATOR resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, 'ATOR'un isteği doğrultusunda Aviakassa online acentesinin hazırladığı rapora göre, resmi olarak Türkiye'nin açılması ile buraya ilgi arttı. Turistlerin Türkiye'ye ilgisinin artmasının yanı sıra tarifeli uçuşların da fiyatları arttı' ifadesi kullanıldı.
Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre Haziran ayı sonunda Pegasus Airlines havayolu şirketi Antalya'ya tek yön bileti 7.5 bin rubleye satarken, 1 Ağustos'tan itibaren bilet fiyatını 9,8 bin rubleye çıkaracak. Biletler yüzde 30.7 oranında zamlanmış olacak. Aynı güzergaha uçan 'Azerbaycan Airlines' havayolları da Antalya biletlerini yüzde 26.4 oranında artırarak fiyatı 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 13.5 bin rubleye çıkaracak.

'Sosyal güvenlik primi indirilmeli'

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Yeni bir Vergi ve Prim barışına ihtiyaç var. Bunun için yapılması gereken peşin ve zamanında ödeyene getirilen yüzde 5'lik prim indiriminin yanı sıra devletin birikmiş alacağının tahsil edilmesi için de birikmiş alacaklara yeni bir yapılandırma artık kaçınılmaz' dedi.
Palandöken, 'Esnaf uzun zamandır ne vergisini ne de sosyal güvenlik primini ödeyebiliyor. Borçlu olunca eli kolu bağlı oluyor. Yeni bir Vergi ve Prim barışına ihtiyaç var. Bunun için yapılması gereken peşin ve zamanında ödeyene getirilen yüzde 5'lik prim indiriminin yanı sıra devletin birikmiş alacağının tahsil edilmesi için de birikmiş alacaklara yeni bir yapılandırma artık kaçınılmaz' ifadelerine yer verdi.
6111 sayılı yasa ile 26 milyar 400 milyon lira vergi ve prim, son yapılan 6552 sayılı yasa ile ise 9 milyar 700 milyon liralık vergi geliri elde edildi.

DİP EKSPRES

Ofis-Cafe-Restoran Konsepti İzmir'de


Yatırımcı üç genç Avrupa'da, daha çok çevre yollarında yaygın olan Ofis-Cafe-Restoran konseptini İzmir'e getirdi.
İzmir Çanakkale yolu üzerinde kahve, çay, yemek ve tatlı lezzetlerini bir arada sunan Coffee Bron Snack House'ı açan Yunus Topuz, Burak Çubuk ve Koray Fidan 'Arabasıyla, bisikletiyle ve motoruyla seyahat eden herkese hizmet vermek istiyoruz. Mekanımız gerek iş gerekse tatil amaçlı seyahat edenlere uygun şekilde tasarlandı' dedi.

İş dünyası ve seyahatçilere

İzmir'in Menemen İlçesi yakınlarında, Çanakkale yolu üzerinde kurulan Coffee Bron Snack House hizmet vermeye başladı.
İşletme, çevresindeki iş dünyası, İzmir Çanakkale yolunu kullanan seyahatçilere ve bölge halkına hizmet verecek.
Avrupa'da daha çok çevre yollarında yaygın olan Ofis-Cafe-Restoran Konsepti'ni İzmir'e getiren üç yatırımcı genç, kendilerine özel kahve çeşitlerinin yanı sıra zengin bir mutfağa sahip olduklarını söyledi.