Yüzüklerin Efendisi film serisinde büyücü Gandalf karakterini canlandıran, “Sör” unvanlı İngiliz aktör Ian McKellen, geçen hafta British Council’ın konuğu olarak birkaç etkinlik için İstanbul’daydı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde sinema sohbetine katılan McKellen, konuşmasına başlamadan önce elindeki kağıtta yazan Türkçe “Koş Frodo*, oy ver” yazısını okudu. Aynı zamanda eşcinsel haklarını ve eşitliği savunan bir aktivist olan McKellen’ın bu anlamlı ve önemli çağrısı, salonda büyük alkışlarla karşılandı.

Yapılacağının bildirildiği günden beri bütün ülkenin, gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi donup kalmasına sebep olan referandum, aylardır arkadaş ve aile sohbetlerinin dönüp dolaşıp geldiği konu.

Hatta berberde, otobüste, takside, dolmuş sırasında beklerken veya alışveriş yaparken bile tanımadığımız vatandaşlarla bir anda kendimizi konuşurken bulduğumuz, hayatımızın merkezine oturmuş mesele. Çünkü biliyoruz ki bugünkü kararımız, ülkemizin geleceğini şekillendirecek.

Diliyorum ki yarın itibariyle gündemimiz değişmeye başlasın. Kendimize ve gündelik yaşamın normal seyrine dönelim. Yüreklerimiz hoplamadan haberleri izleyebilelim, gazete okuyabilelim. Kısacık hayatlarımızda sanat, kültür, felsefe, bilim, doğa gibi alanlarda kafa yorulacak, keşfedilecek birbirinden ilginç ve güzel konular olduğunu yeniden hatırlayalım.

Son zamanlarda aklıma, Charlie Chaplin’in Hitler parodisi olan “Büyük Diktatör” (The Great Dictator) filmindeki, “demokrasi manifestosu” olarak değerlendirilen, insanlığı ve modern zamanları, makineleşmeyi/ sanayileşmeyi ve savaşları eleştirdiği ünlü konuşması geliyor.


Chaplin filmde iki karakteri, Adenoid Hynkel isimli Tomania diktatörünü ve Yahudi bir berberi canlandırır. Hynkel - aslında ona çok benzediği için bir yanlış anlama sonucu onunla yer değiştiren berber - filmin sonunda yaptığı dört dakikalık konuşmanın bir kısmında şunları söyler:

“Siz insanlar güçlüsünüz. Makineleri yapacak güce sahipsiniz. Mutluluğu yaratacak güç sizdedir! Bu hayatı özgür ve güzel kılacak güce sizler sahipsiniz. Bu hayatı olağanüstü bir maceraya çevirecek olan yine sizlersiniz. Öyleyse, demokrasi adına bu gücü kullanalım ve birleşelim.”

“Artık dünyanın özgürlüğü için savaşalım, hırstan, nefretten ve hoşgörüsüzlükten kendimizi arındıralım. Sağduyulu bir dünya için savaşalım, bilimin ve gelişmenin bizleri mutluluğa götüreceği bir dünya için savaşalım.”

Nobel Ödüllü Avusturyalı hayvanbilimci, kuşbilimci ve etolojist Konrad Lorenz’in dediği gibi, "Bilgi ve mizah, uygarlığın iki ümididir."

Büyücüyü dinleyelim ve bugün oyumuzu kullanalım.


*Yüzüklerin Efendisi serisinde bir karakter.