ABD ve Küba'nın 53 yıl aradan sonra ilişkileri normalleştirme kararı alması otomobil üreticilerini heyecanlandırdı.
ABD'nin 1962 yılında otomobil ihracatına da ambargo koymasının ardından adaya hiçbir yeni araç girememişti.
Ambargonun kalkması halinde Amerikan otomotiv devleri bu pazarı hedef almaya hazırlanıyor.
General Motors'un sözcüsü Pat Morrissey, AP ajansına 'Bugünkü açıklama bizi cesaretlendirdi. Fırsatları değerlendireceğiz dedi.
Fiat Chrysler da 'Durumu takip etmeye devam edeceklerini' söyledi.

Ambargo kalkmalı

Adaya otomobil satışı başlaması için önce Kongre'nin ambargoyu kaldırması gerekiyor. Ambargo kalksa bile ayda ortalama 30 dolar kazanan Kübalıların yeni otomobilleri almaya gücünün yetmesi zor. Barışa sevinen yalnızca otomobil üreticileri değil. Amerikan Pirinç Üreticileri Derneği, adaya senede 400 bin ton pirinç ihraç etmeyi umuyor. Fatburger isimli bir zincir, AP'ye saha araştırmasını çoktan yaptıklarını, Amerikan hükümetinden izin alır almaz 6 ay içinde ilk restoranları açabileceklerini söyledi. Telefon ve bilgisayar üreticileri de bakir Küba pazarına girmek için gün sayıyor.

AB'yi artık düşünmüyoruz

Türkiye'de Avrupa Birliği (AB) üyeliğine verilen destek, son yılların en düşük düzeyine indi.
AB üyeleri ve aday ülkelerde 32 binden fazla kişiyle görüşülerek yapılan 82'nci Eurobarometre kamuoyu araştırmasına göre, Türkiye'de AB üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 28'e kadar geriledi.
Türkiye'de 8-17 Kasım tarihleri arasında TNS Piar tarafından bin 87 kişiyle görüşülerek yapılan kamuoyu araştırmasında, Türkiye'nin AB üyeliğini genel anlamda nasıl değerlendirdikleri sorulan katılımcıların yüzde 28'i 'iyi', yüzde 39'u 'kötü', yüzde 25'i ise 'ne iyi ne kötü' yanıtını tercih etti. Kalan yüzde 8 bu soruyu cevaplamak istemedi.
Yaklaşık altı ay önce yapılan 81'inci Eurobarometre'de AB üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 38, karşıtların oranı ise yüzde 33 düzeyindeydi.

Grev sözü canlarını sıktı

Anayasa Mahkemesi'nin geçen ekim ayında bankacılık iş kolundaki grev yasağının kaldırılması, sektör çalışanları için yeni bir dönemin başlangıcı olurken, karar bankacılık sektöründeki işveren kesimini de hareketlendirdi. Geçtiğimiz günlerde çalışanları sendikaya üye bankaların genel müdürlerinin, grev yasağının kaldırılmasının doğurduğu sonuçları değerlendirmek üzere, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve yönetimi ile bir araya geldiği öğrenildi.
Anayasa Mahkemesi henüz gerekçeli kararı yayınlamadığı için, sektörde şimdilik bir grev kararı söz konusu değil ancak bankaların, olası grev kararlarına ve bunların nasıl uygulanacağına ilişkin bir yol haritası belirlemek istedikleri kaydedildi.

Gerekçeli kararı bekliyorlar

Herhangi bir adım atmak veya açıklama yapmak için öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını görmeyi tercih eden bünyesinde sendikalı çalışan bulunan banka yöneticilerinin TBB'deki toplantıda, 'Grev hakkına elbette saygılıyız, biz de grev olmasın demiyoruz. Ancak grev hakkı Avrupa Birliği'nde (AB) ve diğer gelişmiş ülkelerde nasıl uygulanıyor. Buna bakmak gerekiyor.
Alınacak herhangi bir grev kararının, finans sektörünün işleyişinde, kurumların ve vatandaşın ödemelerinde aksaklıklara neden olmadan uygulanması önemli. Bunun yöntemini, şartlarını önceden oluşturmalıyız' şeklinde görüş dile getirdikleri belirtildi. Sonuç olarak toplantıda, TBB bünyesinde bankacılık iş kolunda grev hakkının kullanılması ve dünyadaki uygulamaları araştıracak bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.

Putin açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Aralık'ta gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen bir diyaloğun detaylarını düzenlediği yıllık basın toplantısında açıkladı.
Ankara temasları sırasında 'Türk akımı' doğalgaz boru hattının inşa edilmesi kararı alınırken Avrupalı ülkelerin kızacağını önceden bildiğini söyleyen Putin, 'Benim hiç şüphem yoktu. Erdoğan'a da söyledim. 'Aramızda yaptığımız anlaşmayı şimdilik gizli tutalım, açıklamayalım, Avrupalı kazları kızdırmayalım. Yarın soluğu burada alırlar' dedim.
Erdoğan, bizim kimsenin malını çalmadığımızı belirterek gizlemenin gereksiz olduğunu söyledi' dedi.
Vladimir Putin, 'Güney Akım' yerine inşa edilecek 'Türk Akımı' boru hattı konusuna da geniş yer ayırarak, 'Türkiye'den geçirilecek boru hattından daha garantilisi, daha güvenilir güzergah yok' açıklamasını da yaptı.

Memurlar da 'yaşa' takıldı


Memurlar, hizmet yılı ve yaş şartlarına bağlı olarak emekli oluyor. Memurların emeklilikleri için üç farklı dönem söz konusu.
İlk kez 8 Eylül 1999 tarihinden önce memuriyete başlamış kadın memurlar 20 hizmet yılını, erkek memurlar ise 25 hizmet yılının tamamladıklarında yaş şartı söz konusu olmadan emekli olabiliyorlardı.
Fakat 8 Eylül 1999'da bir gecede, emeklilik için gerekli koşullara bir de yaş şartı eklenince işler değişti. Emekliliklerine kalan süreye göre bütün memurlara kademeli bir yaş şartı eklendi. Bu nedenle emeklilikte yaşa takılanlar olarak ifade ettiğimiz bir grup oluştu. Geçmişin hatalarının emekli olmalarına kısa bir süre kalmış kişilere kesilmesi anlaşılır değil.
Yaşa takılanlara ilişkin mutlaka bir formül geliştirilmeli. 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında ilk kez memuriyete başlamış kişiler için de emeklilik şartı, hem hizmet yılı, hem yaşı doldurmak olarak belirlendi. Bu tarihler arasında memuriyete ilk kez başlamış kadınlar için hizmet yılı 25'e çıkartıldı.
Bu tarihler arasında ilk kez memuriyete başlamış erkekler ve kadınlar için hizmet yılı şartı 25 yıl olarak uygulanır. Bu tarihler arasında memuriyete başlayan erkekler için 60, kadınlar için ise 58 yaş şartı aranıyor. Bu yaş şartları doldurulmadan 25 hizmet yılı şartı doldurulsa da emekli olunamıyor.

Çad yatırıma davet etti!

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde, Çad Cumhuriyeti Başbakanı Kalzeube Deubet ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım'ın konuk olduğu ve yaklaşık 100'e yakın Türk ve Çad'lı işadamının katıldığı, Türkiye-Çad İş Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi.
Çad Cumhuriyeti Başbakanı Deubet 'Çad'da gıda, maden endüstrileri, petrol dönüşüm ürünleri, ulaşım ve yenilenebilir enerji gibi birçok alanda yatırım fırsatları mevcut. Çad halen çok bakir bir ülke. Ülkeme daha da fazla dikkatinizi yönlendirmenizi istiyorum' dedi.
Vardan da 'Gelecek günlerde Çad ile bir iş konseyi kurmak istiyoruz' dedi.

Otomatik bireysel emeklilik

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açtığı dönüşüm eylem planının ikinci ayağında en dikkat çekici kısmı otomatik bireysel emeklilik hesabı oluşturdu.
Yurtiçi tasarrufların artırılması için hayata geçirilecek dönüşüm eylem planı çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım için pilot çalışma 2015 yılında tamamlanacak.
Otomatik katılım sistemi, işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak bir emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından katkı payı kesintisi yapılmasına dayanan sistem olarak tanımlanıyor. 'Kişiler, sisteme katılmayı istememeleri durumunda başvuru yapmalıdır' ifadesi bulunan Eylem Planı'nda bu konuda pilot çalışma başlatıldığı ve 2015 yılında söz konusu çalışmanın sonuçlarının değerlendirileceği belirtildi.
Onuncu Kalkınma Planı ve Hükümet Programı'nda yer alan 25 yapısal dönüşüm programı içinde bulunan Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Eylem Planı'na göre, tasarrufların uzun vadeli araçlara kaydırılması bir hükümet politikası olarak ele alınacak. Bu nedenle BES'teki katılımın artırılması önem taşıyor.

***

DİP EKSPRES

Akasya'ya kar yağdı


Anadolu yakasının çekim merkezi Akasya Acıbadem, yılbaşı üzeri Akasya Park'a kar yağdırdı. Ziyaretçilerin ilgi ve merakla gezdikleri alan, güneşli günlerde yediden yetmişe herkesin ilgisini çekti.
Kuruluşunun üzerinden dokuz ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Akasya Acıbadem kış aylarında da boş durmadı ve İstanbul'a yağmasa da ziyaretçilerini karla buluşturdu.
Yeni yıl ruhunun tamamlayıcısı bembeyaz görüntü görenlerin yüzünde sıcak bir gülümsemeye neden olurken, bol bol fotoğraf çektirdiler. Kar, ocak ayının sonuna kadar Akasya Park'tan kalkmayacak.