Yıl 1993 Türk Nöroşirürjisi dünyada ilk onda koşuyor. Değerli doktorlarımız dünya kongrelerinde sundukları bilimsel bildirilerle Türkiye'yi taçlandırıyorlar. Ankara'dan, İstanbul'dan, İzmir'den  Türkiye'den katılım büyük. Bilimsel yayınlar Amerika ile yarışıyor. Batı dünyasında, Amerika'da ödüllendiriliyorlar, önemli mevkilere getiriliyorlar. Kendini bu misyona adayanlardan biri de eşim. 6 ay için gittiği Chicago, Northwestern Üniversitesi Hastanesi'nde yaptığı çalışmalar aldığı ödüller nedeniyle 2 yıl geçirdi. Temelli kalması için önüne konan tüm teklifleri geri çevirerek Türkiye'ye dönerek ülkesinde hedeflediği "Çocuk Beyin Cerrahisinin" kuruculuğu misyonunu gerçekleştirdi.

***

Söylemi dünyanın her yerinde beyin cerrahisinde veya kürsü olarak çocuklara hizmet veriyorlar. Çünkü çocukların ameliyatları, tedavileri yetişkinlerden farklı.
Bizim çocuklarımız da değerli, bunu ülkemize borçluyuz. Amerika dönüşü Spina Bifida Derneği'ni kurarak Türkiye'de yayılıp tanınması için çalıştı. Ege Üniversitesi'nde Türkiye'nin her köşesinden gelen genç beyin cerrahlarına "Çocuk Beyin Cerrahisi" eğitimi verdi. O kadar çoğaldılar ki Türk Beyin Cerrahisi bünyesinde grup oluşturdular, kürsü oldular. Uluslararası çocuk beyin cerrahisi dünya kongrelerinde Türkiye'yi ön sıralara çıkardılar.
Ekibiyle uzun yıllar emek verdiği bu konuda eşim 40 yıl içinde iki Dünya Kongresi, bir Dünya Başkanlığı hediye etti. Duyduk mu? Yakın çevremiz dışında sanmıyorum. Bilime verilen değer  sıralamada hep magazine yenildi. Ülkemizde bu günler içi boşaltılan bir çok değerlerimizden biri idi bu konu. Dış güçler değil ama iç güçlere rağmen bu grup hala çocuklara çoğalarak şifa dağıtmakta. Tüm olumsuzluklara rağmen Dünyada Türkiye'yi taçlandırmaya devam etmekte. Hepsi hocaları gibi misyonda başarı ile koşmakta.

***

Dönelim 1993'e. O yıl ISPN ( Uluslararası Çocuk Beyin Cerrahisi) kurucularından ve Northwestern Cerrahi Bölümler Başkanı Prof. DR. Raimondi ve eşi Maria İzmir'e geldiler. Bize 10 yıldır ISPN içinde takipleri sonucu ülkemizi temsilde, takdir ettikleri bizi, ISPN'in Kültür Kulübü "Akademi"ye davet etmeye gelmişler. Üç ay sonra Venedik'teki toplantıda bana ülkemin bir konusunu seçerek eşimin de etik konusunda bir konferansla toplantıya beklediklerini söylediler. "A Bridge Between the Cultures (Anatolia)" oldu seçimim. Venedik'te 3 gün süren bu toplantıya katıldık. Seçilmiş Dünyaca ünlü beyin cerrahları ve eşleri ile beraber. Eşler de ülkeleri ile ilgili çeşitli konferanslar verdiler. Orada iyice emin oldum ki, gerek bilimsel kongreler, gerekse bu tür toplantılar, uluslararası politikanın daniskasının yapıldığı platformlar. Sadece seçilmişlerin katılabildiği ama ülkeler açısından çok önemli. Orada bizim isimlerimizi herkes hatırlamasa da Türkiye yazılı önümüzde. O günden sonra bu oluşumu Türkiye'de kurmak için büyük emekler verdik.

***

Olması gerektiği gibi bu oluşumu kurma hayallerini Türk Pediatrik Nörörşirurji grubunun da desteğiyle geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdik. İlk toplantı "Türk Pediatrik Nöroşirürji ailesi Kültür Platformu" olarak, kalabalık bir katılımla Sagalassos Lodge & Spa Otel'de beyin cerrahları eşleri ve hatta çocukların katılımıyla gerçekleşti. Tematik turlar profesyoneli Vispo turizm sahibi sevgili dostumuz Emre Gezgin'in organizasyonu ile UNESCO Dünya Mirası adayı Sagalossos'u ve doğa şaheseri yazılı kaya kanyonu, 2008 Avrupa yılın müzesi yarışması "arkeoloji müzesi özel ödülü" sahibi Burdur müzesini iki günde gündüzleri ziyaret ettik.
Akşam üstleri üçer saat toplantılarda muhteşem kültür ve sosyal içerikli konferanslar dinledik.
Tarih Türklerle Başlar ( İnci Mutluer ) Anadolu'daki Orhun kitabeleri ( Prof.Dr. Suat Öktem )
Işık Doğudan Yükselir ( Prof.Dr. Saffet Mutluer ) Maraton ( Dr. Pelin Börcek )
Altın Oran ( Doç.Dr Tuncer Turhan ) Benim Dünyamın Sakinleri ( Dr. Rezzan E. Önal )
Anadolu Halıları ( Prof.Dr. M.Memet Özek ) Etik ve Moral ( Prof.Dr Deniz Selçuki )
Radyo ve Radyoculuk ( Doç.Dr Murat Vural ) konularında konferanslar, geceleri de Ağlasun yerel mutfağının zenginliklerini tattık. Bu üç günde tüm aktivitelerin en değerlisi bu zaman diliminde dostluğun, sevginin güzelliğini yaşadık dolu, dolu. Bilgilendik, morallendik, paylaştık paylaşıyoruz emeği.