Taş duvar ustalarının maharetli ellerinde şekil alan, ahşabın ince işçiliğiyle süslenen, 1914 yılından önce ev olarak kullanıldığı sanılan bina, Milli Mücadele döneminde karargah, Cumhuriyet döneminde Halkevi olarak kullanıldı.

Küçük pencerelerinden, Bodrum'un simgesi haline gelen ve 1406-1523 yıllarında St. Jean Şövalyeleri'nce yaptırılan Bodrum Kalesi görülen binada 38 bini aşkın kitap bulunuyor.

Kütüphane Müdürü İbrahim Öztürk yaptığı açıklamada, 1953 yılında Hazineye devredilen binanın 1955 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca bin 200 kitapla halk kütüphanesi olarak hizmete açıldığını söyledi.

Yıllara direnen binanın 1981 yılında Kültür Bakanlığına tahsis edildiğini anlatan Öztürk, "İkinci derece eski eser olarak tescillenen bina, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Bodrum İlçe Halk Kütüphanesi adıyla faaliyetlerine devam ediyor" dedi.

Kütüphanenin açık raf sistemi ile okuyucuya hizmet verdiğini bildiren Öztürk, kütüphanede felsefe, psikoloji, din, toplum bilimleri, dil bilimi, doğa bilimleri, matematik, güzel sanatlar, edebiyat, coğrafya ve tarih olmak üzere farklı konu başlıklarında eserler bulunduğunu kaydetti.

Öztürk, kütüphaneden 2013 yılında 42 bin 834 kişinin yararlandığı dile getirerek, "Kütüphanemizin 3 bin 700 üyesi bulunuyor. Üyelerimiz yıl içerisinde 11 bin 450 kitap alarak evlerinde okumuş. Ayrıca okuyucularımız, kütüphanemizde yer alan kamu internet erişimi sisteminden yararlanabiliyor" diye konuştu.

Yaz aylarında turistlerin uğrak noktası kütüphane

İnsanlara okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okumayı sevdirmek için var olan kütüphanenin turistlere de hizmet verdiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Taş ve ahşabın muhteşem uyumuyla donanmış sahil kenarındaki binamız, turistler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. İlçeye gelen turistlere bölgeyi tanıtan harita, fotoğraf ve kitaplarla rehberlik hizmeti de vermiş oluyoruz. Bina, özellikle yaz aylarında turistlerin uğrak noktalarından biri haline geliyor."