Dereceye girenler Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ndeki düzenlenen törenle plaketlerini aldı
İzmir'in tarihinin 8500 yıllık olduğunu kanıtlayan Yeşilova Höyüğü için Bornova Belediyesi öncülüğünde yapılan Ziyaretçi Merkezi Mimari Proje Yarışması sonuçlandı. Mimar Evren Başbuğ ve mimar Umut Başbuş'un birlikte geliştirdiği proje birinciliği kazandı. Yarışmanın ödül töreni Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yapıldı. Mimar Doğan Zafer Ertürk başkanlığındaki ekibin projesi ikinci, mimar Özgür Bingöl ve ekibinin yaptığı proje de üçüncü oldu. Birinciliği kazanan projeye 25 Bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 15 bin TL, beş adet mansiyona da 7500'er TL ödül verildi.

Yeşilova Höyüğü'nün dünyada özel yeri olan bir proje olduğunu hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Burada yapılan çalışmalarda Bornova'da yerleşimin 8500 yıl önceye kadar dayandığı belirlendi. Bornova'nın uygarlığın beşiği olduğu kanıtlandı. 200-300 yıllık geçmişe sahip devletlerin olduğu düşünüldüğünde bu kadar köklü bir geçmişe sahip olmak Bornova adına bir gurur kaynağı. Türkiye Belediyeler Birliği'nin yaptığı çalışmada Bornova, İsveç'in Kalmar şehri ile kardeş şehir oldu. Kalmar Şehri ile 'zamanda yolculuk' projeyi yaptık. Fakat bunu yeterli görmedik. Burada bir ziyaretçi eğitim merkezi çalışması başlattık. İnsan yaşamının nasıl şekillendiği, bilim ve tekniğin nasıl geliştiğini göstermek istedik” dedi.

Bornova Belediyesi'nin gerçekleştirdiği yarışma projesinin Türkiye'ye örnek bir çalışma olduğunu vurgulayan Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Zafer Derin de şöyle konuştu: “Burada 100 bin metrekarelik bir alanda insanların 5 bin yıl boyunca yaşadığını tespit ettik. Yüzlerce öğrenci ile burada çalışma yürütüyoruz. Çıkardığımız 200'ün üzerinde eseri İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik. Bornova Belediyesi öncülüğünde yapılan proje yarışması sonucunda belirlenen projenin uygulanması ile bölgeyi halka daya iyi anlatma fırsatı bulacağız. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'a teşekkür ederim” Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal da, İzmir kent tarihi açısından bu projenin önemine dikkat çekerek, “Kentleri tanıtan mimari yapılardır. Mimari yapıların gelişimi de işte böyle proje yarışmaları ile olur. Bu yarışmalar çoğaldıkça mimari yapıların zenginliği artacaktır. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.