Emine Kantarcı-19 Temmuz Salı günü saat 21.30'daki konser yangınla yok olma tehlikesi yaşayan mekanın sanatla yaşama dönüşü olacak. İzmir Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilecek konserde Fransa'nın adından sıkça söz ettiren sıra dışı oda müziği topluluğu DesEquilibres konser verecek.

2006 yılında her biri kendi alanlarında önemli birer isme sahip müzisyenlerin biraraya gelmesiyle AgnesPyka'nın sanat yönetmenliğinde kurulan DesEquilibres, 18. yüzyıl oda müziğinden çağdaş döneme uzanan çok geniş çeşitlilikte programlarıyla tanınır. Programlarında resim, heykel ve video sanatçılarıyla ortak çalışmalar yapan DesEquilibre, pek çok çağdaş bestecinin eserlerinin ilk seslendirilişini yaparak dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynamıştır.

Düzenli konserler ve kayıt çalışmalarının yanı sıra hemen hemen Avrupa'nın tüm müzik festivallerinin aranan davetlisi olan topluluk, düzenledikleri oda müziği atölye çalışmalarıyla da pek çok genç sanatçının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.

AgnésPyka, Marie Orenga (keman), BlandinLeydier (viyola), EdouardSapey (çello) ve BrunoRobilliard'dan (piyano) oluşan DesEquilibres, 19 Temmuz 2011 Salı günü saat 21.30'da Ayavukla Kilisesi'nde verecekleri konserde, oda müziğinin iki önemli eseri; Shumann'ın mi bemol majör ve ErnövonDohnanyi'nin Re minör piyano beşlilerini seslendirecek.


Ayavukla Kilisesi

1886 yılında Rum Ortodoks Ermeni Cemaati'nin fedakâr birikimleriyle can buldu,önce ana yapı, ardından diğerleri ve en son dış duvarlar. Ayavukla, o zamanlar Rum kesiminin nüfusunun yoğun olduğu dönemin bir eseridir. Kilise işlevini 1922 yılına kadar sürdüren yapı, cemaatin İzmir'den ayrılması üzerine yıllarca terk edilmiş bir durumda kalmıştır. 1924 yılının Şubat ayında Atatürk'ün isteği üzerine Asar-ı Atika Müzesi'ne dönüştürülerek kullanılması planlanan kilise, büyük İzmir yangınından etkilenmemiştir ama zamanın etkilerini de göstermeye başlamıştır.

Müze işlevi ilerleyen zamanlarda değişmiş, bir süre Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak kullanılan yapı, talihsiz bir yangın sonrasında kullanılmaz olmuştur.

Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait olan yapı, 17 Ocak 1975 tarih ve 152 sayılı genelgeyle korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. 2003 yılında yapı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiştir.

2004-2007 yılları arasında İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü tarafından hazırlanan restorasyon projesi, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandıktan sonra yapım ihalesi gerçekleştirilip, 17 Aralık 2008'de yer teslimi yapılarak restorasyon çalışmaları başlamıştır.

Basmane – Ayavukla Kilisesi Restorasyon Projesi ve Uygulama Danışmanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Prof. Dr. Başak İpekoğlu yöneticiliğinde gerçekleştirilmiştir.

Kilisenin narteksi kolondizisinin çevrelediği yarı açık giriş mekanıdır. Kadınlar bölümü galeri katında narteks üzerine konumlandırlmıştır ve tüm iç mekana hakimdir. İç mekanda da transept ortasında kubbe, yanlarda yarım çapraz tonoz, giriş hol kısmı ve apsis, önünde aynalı çapraz tonoz ve apsis üstü yarım kubbe ile örtülmüştür.

Kilise tek nefli tek apsisli ve transeptli bir düzendedir. Duvarları moloz taş ve tuğla tekniğiyle yapılmıştır ve cephede kat aralarında ve saçak altında tuğla silmeler yer almaktadır. İki sıra halinde pencere dizisi ile çevrili ibadet mekanı dört köşede korent düzeni benzeşen sütunlarla süslenmiştir.

Kilise ve dört adet müştemilat binasının restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları 2010 yılı sonunda tamamlanmıştır.


Program...

19 Temmuz 2011, Salı
Ayavukla Kilisesi, 21.30
DES EQUILIBRES
AgnésPyka, 1. keman
Marie Orenga, 2. keman
BlandineLeydier, viyola
EdouardSapey-Triomphe, Çello
BrunoRobilliard, piyano
Program
İKİ PİYANO KUİNTETİ
Ernövon DOHNANYI: Opus 1 Re minör
Robert SCHUMANN: Opus 44 Mi bemol majör
AGNÉS PYKA, 1. keman

Monaco Prenses Grace Akademisi keman için 1incilik ödülü. Saluzoo, İtalya'daki Scuoladi alto PerfezionamentoMusicale'den keman ve oda müziği için birincilik ödülü. Budapeşte, Macaristan'daki "FerencLiszt" Konservatuarından ve Kanada Toronto Üniversitesinden keman ve oda müziği için 1incilik ödülü. Toronto, Kanada'da "Hart Hous" genç solistler Ulusal Yarışmasında, her ikisi de İtalya'da olan "Schubert" Ulusal Yarışması ve Moncalieri Avrupa Yarışmasında birincilik ödülü. Fransa'da ve değişik ülkelerde birçok konser ve resitallerde çalmıştır. Hâlihazırda Agnes, Toulon (Fransa) konservatuarında ders vermektedir. " DesEquilibresEnsemble"ın kurucusu ve birinci kemanıdır.

MARİE ORENGA, 2. keman

Marie Orenga keman çalmaya 6 yaşında, Bastia, Fransa'daki "EcoleNationale de Musique'de(Ulusal Müzik Okulu) başladı. Çıkış Belgesini kazandıktan sonra Paris yakınlarındaki Boulogne-Billancourt ve RueilMalmaison'daki ConservatoireNational de Région(Ulusal Bölge Konservatuarı)da MaryvonneLeDizés ve DominiqueBarbier'in nezaretinde çalışmaya gitti, burada keman ve oda müziği için ilk ödüllerini kazandı.2007 yılında, Cenevre'deki HauteEcole de Musique'e(Yüksek Müzik Okulu) Marie-Annick Nicolas nezaretinde kabul edildi, ve 2010 yılında orada bir Konser Diploması elde etti. Halihazırda çalışmalarını Cenevre'de Eğitim dalında bir Master derecesi için sürdürmektedir. Düzenli olarak birkaç orkestrada ve oda müziği gruplarında çalmaktadır.

BLANDINE LEYDİER, viyola

BlandineLeydier-Quincarlet 1994'ten 1996'ya kadar Lyon Bölgesinin Ulusal Akademisinde TassoAdamopoulos'un kursunda okudu. İlk SuperiorNational Academy of Paris viyola ödülünü 2002 yılında GerardCausse ve Nicolas Bone'un kursundayken aldı. Müzik grubu için ilk bölgesel birincilik ödülünü Lyon Ulusal Akademisinde kazandı. Lyon CNSM'de alto CA (Kurs Derecesi) kazandı. B. Quincarlet D. Robertson, Y.Talich, J.J.Kantorov gibi birçok maestroyla çalmıştır. Toulon Akademisinde (CNR)'de viyola dersi vermekte ve GARANCE dörtlüsü ve <> topluluğu dahil farklı oda müziği oluşumlarıyla çalmaya devam etmektedir.

EDOUARD SAPEY-TRIOMPHE, çello

EdouardSapey-Triomphe çelloya 1978 yılında Boulogne-Billancourt'daki Bölge Ulusal Konservatuarında (ConservatoireNational de Région Jean Brizard ve AnnieCochet ve daha sonra MichelStrauss nezaretinde başladı. Çalışmalarını Paris'teki ConservatoireNationalSupérieur de Musique' de Maurice Gendron ve Jean Hubeau nezaretinde devam ettirdi, burada 1986'da bir Birincilik Ödülü elde etti. Sonra Jean Moullière yönetiminde üçüncü seviye oda müziği kursuna girdi. Fransız Dışişleri Bakanlığından Lavoisier bursunu aldıktan sonra JanosStarker gözetiminde çalışmakla iki yıl geçirdi. 1997'de Lyons Ulusal Orkestrasına viyolonsel solisti olarak katıldı. 1998'de Jean Deplace'a ve LyonsConservatoireNationalSupérieurMusique et Danse(Üstün Müzik ve Dans Ulusal Konservatuarı ) ta Anne Gastinel'e doçent yardımcısı oldu. LluisClaret, Bernard Greenhouse ve GyorgySebok'un ustalık sınıflarına katılmıştır.

BRUNO ROBILLIARD, piyano

Lyons Konservatuarı, sonra 14 yaşında, Paris ConservatoireNationalSupérieurMusique et Danse (GermaieneMounier nezaretinde piyano, ve GenevièveJoy-Dutilleux nezaretinde oda müziği). Piyano ve oda müziği için birincilik ödülleri.

1984'ten itibaren LyonsConservatoireNationalSupèrieur de Musique'de J. Gesthem, V.Rénald, P.Csaba, E.Balmat'ın keman sınıfları ve MaxenceLarrieu'nun flüt sınıfları için refakatçi. LyonsConservatoireNational de Région(Bölge Ulusal Konservatuarı) da oda müziği, sonra 1994'te LyonsConservatoireNationalSupérieur de Music'de Piyano Öğretmenliği Yetenek Sertifikasıyla sonuçlanan hazırlıksız çalma sınıfları.
Konser solisti ve oda müzisyeni olarak Fransa'da ve yurtdışında parlak kariyer. Tokyo Ulusal Orkestrası için, Lyons Operasında Kent Nagano'nun yönetiminde veya Lyons Ulusal Orkestrası için David Robertson'ınbatonu altında müzisyen; LyonsGrame Stüdyoları (çağdaş müzik, interaktif elektro-akustik) ile işbirliği yaptı ve Pollenco, l'Orne, la Dombes, Vieux Lyon, Radio France Montpellier gibi sayısız festivale ve bunun yanı sıra "Voyage Musical d'hiver"e(Müzikal Kış Yolculuğu) katıldı. BrunoRobilliard aynı zamanda Debussy Dörtlüsü, Ravel Dörtlüsü, Marie Annick Nicolas, PhilippePierlot, BrunoGrossi, Jean-BaptisteDumora, MichelLethiec, Jean Ferrandis, RodrigueMilosi, ve Lyons Ulusal Orkestrası ve aynı zamanda Mark Foster, Pascal Verrot, Claude Bardon, YvesCayrol, PhilippeFournier ve StephenAsburmry gibi orkestra şefleriyle çalmaktadır.


L'ENSEMBLE DES ÉQUILIBRES

DesEquilibres, orkestra müzisyenleri, konservatuar hocaları ve yerel olanların yanı sıra ulusal düzeydeki solistler ve oda müziği sanatçıları arasındaki işbirliğinin meyvesi olan esnek bir topluluktur.

2006 yılında kemancı AgnèsPyka'nın sanat yönetmenliği altında yaratılan topluluk bugünlerde 18inci yüzyıl oda müziğinden çağdaş döneme uzanan geniş kapsamlı bir müzik yelpazesini içeren çeşitli formlarda geniş çeşitlilikte programlar arzediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettirdiği tarihi kilisenin adresi: 1274 sokak Basmane-İzmir.