Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, 7 yıl sürdürdüğü Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevinden ayrıldı. Kimseye kırgın olmadığını belirten Ortaylı, "Ben artık bıktım, anlaşılan bakanlık da bıktı benden" dedi. Prof. Dr. Ortaylı, Radikal gazetesine değerlendirmelerde bulundu.
Tahtın saraydan kendisinin haberi olmadan taşındığını belirten Ortaylı, "İki başlı yönetimi affedemiyorum. Burada bana sormadan işler yapıldı. Bana sormadan mesela sergi hazırlanıyor. Bir tezhip sergisi çıktı, üç gün kaldı ve satışlıydı. Burada satışlı sergi olmaz. Lojmana tahtı götürmenin amacı beni hiç ilgilendirmez. Demirbaşa kayıtlı eserler lojmana gitmez, lojman lojmandır" dedi.

Ortaylı, şunları söyledi:

"Mesele taht değil, mesele bir müzenin idaresi, devlet ayağıyla ve umumi memurlukla ilgili kurallardır. Çok açık bunu ben gördüm, buradaki kurallar ihlal ediliyor. Herkes bazı işleri yavaş yapıyorsa tembelliğinden savsaklığından değil, burası bakkal dükkânı değil. Buradaki objeler mobilya mağazasının objeleri de değil. Burası müzede değil aslında, burası doğrudan doğruya Osmanlı sarayının kendisidir."

Topkapı Sarayı'na gerçekleştirilen saldırı sırasında müzede bulunduğunu ifade eden Ortaylı, "Orta kapıda dışarıyı seyrediyorduk. Ve aniden 1. Avlu boşaltıldı. O adam 2. Avlu'ya girseydi en az 5-10 kişiyi öbür tarafa yollayabilirdi. Ve burası biterdi" dedi.

Görevden ayrılış nedeniyle ilgili bir soru üzerine Ortaylı, "65 yaş sınırı benim için kriter değil. Ben üniversiteden kadroluyum. Burada üniversiteden kadrolu başka arkadaşlar da var. Biz 67'ye kadar memuruz. Kontrat her sene uzatılıyor. Ben artık bıktım, anlaşılan bakanlık da bıktı benden. Onun için ben gidiyorum" dedi.

Kimseye kırgın olmadığını belirten Ortaylı, "İstenmemişim, bu kadar basit. Bunun açıklamasını size söylemek zorunda değilim. Önemli olan kibarca ayrılmamız. Eksik olmasınlar çok kibar bir şekilde çalıştık. Kibar bir şekilde ayrılıyoruz. Kimse kimseyi de kırmadı" diye konuştu.

Eski bakan Atilla Koç ve şimdiki bakan Ertuğrul Günay'ı da tanıdığını vurgulayan Ortaylı, "Ama Atilla daha yakın arkadaşımdı. Atilla ile ben okul arkadaşıyım. Mülkiye'de sabah akşam beraberdik. O fevkalade esprili bir çocuktur. Bak çocuktur diyorum" dedi.

Bir soru üzerine, bakanlarla büyük gerilim yaşamadığını söyleyen Ortaylı, "Atilla ile çatışma içindeyiz. Zaten doğru dürüst konuşulmaz, hep itiş kakış içindeyiz ama o bizim tarzımızdır. Büyük gerilimlere düştüğümüzü zannetmiyorum" dedi.