Mesleğini 5 yıl kendi ofisinde yaptıktan sonra bir süre inşaat sektöründe çalışan ancak daha sonra  kişisel deneyimini sanatsal olmayan ürünlerin içine sanatı işlemek için kullanan Hakan Kutay, şimdilik saksı-mumluk ve kalemlikle başlayan ürün tasarım yelpazesini 20'nin üzerindeki modele taşımak için hazırlıklarını sürdürüyor. Kutay, 'Şu anda yaptığım iş bir anlamda sanat ve zanaat. Sanattan bir noktada şurada uzaklaşıyorum; hedeflerim içinde betondan bir heykel yapmak olmadı. Yaptığım şeyler daha çok gündelik hayatta kullanılan objeler; saksı, lamba, mumluk, kalemlik gibi. Ama kullanılabilir objelerin içine sanatı gömmeye çalışıyorum. Kendi kişisel zevkimi koymaya çalışıyorum. Sanatsal olmayan objeler üretip bunların içine sanatı gömmeye çalışıyorum. Hiçbir ürünümüz piyasada yok. Hepsi kendi kişisel tasarımım. Sıfırdan tasarım üretiyoruz. Ürünlerimiz daha çok minimalist ve doğal malzemeleri ve dekorasyonu sevenlere hitap ediyor. Dışarıdan çok talep gelmesine karşın ürünleri boyamamaya çalışıyoruz. Çünkü biz doğal beton görüntüsünü çok seviyoruz. Genelde ofislerde ve evlerde kullanılabilecek objeler yapıyoruz. Aslında hedef kitlemiz geniş. Hem evde hem ofiste hatta bahçelerde kullanılabilecek objeler tasarlıyoruz. Tekneler için de fonksiyonel ürünler var. Onlara özel ürün de tasarlayacağız' dedi.

4 ay araştırma yaptım

Türkiye'de atölye kurarak beton konsept ürünleri tasarlayıp üretmeye başlayan ilk ve tek mimar olan Hakan Kutay, tasarım ürünlerini yapmaya başlamadan önce tam 4 ayını araştırma ile geçirmiş. Kutay bu şüreci şu şekilde anlatıyor: Bu işin ilk 4 aylık kısmı sadece ar-ge çalışmaları üzerine geçti. Türkiye'de bir örneği olmadığı için beton karışımının oranlarını ayarlamak, içerisine koyacağımız malzemeleri bilmek ve bulmak için çok emek harcadık. Yüzlerce belki 300-400 farklı kombinasyon denedik; farklı çimentolarla, kumlarla, donatılarla. Betonkonsept. 8 ay önce kuruldu. 4 ayı evde beton karışımı denemekle geçti sadece. Sonraki beş ayda ise bir atölye kurup birebir ürünleri üretmeye başladım. Fiilen beş aydır var. Türkiye'de bu işi atölye bazında yapan başka kimse de yok zaten.

Sadece beton kullanıyor

Betondan yapılma tasarım ürünlerinin model sayısını arttırmayı ve büyümeyi hedefleyen Kutay, Betonkonsept'te gündelik hayatta kullanabileceğimiz ürünler tasarlıyoruz. Sadece beton kullanıyoruz. Ama bu bildiğiniz beton değil. Kalemlikten saksılara kadar herşey var tasarımlarımız arasında. 4-5 çeşit mumluğumuz var, bardak altlığımız var. Tasarımını tamamladığımız 18-20 ürünümüz daha var. Aydınlatma ürünlerimiz olacak. Masa lambaları, sarkık lambalar, gece lambaları gibi. Bir de banyo grupları yapacağız. Sabunluklar, diş fırçası konulan kutular. İlk hedefimiz büyümek. Şu anda iki kişi çalışıyoruz. İki kişi olunca üretime ya da tasarıma yeterli vakit ayıramayabiliyoruz. Üretim ve pazarlamada yardımcı olacak arkadaşlar alacağız. Tasarım ve yeni ürün çıkarmaya daha fazla vakit ayırabileceğiz. Vaktimizin çoğunu yeni ürün tasarımına ayırmak istiyoruz. Dünyada çok var. Yurtdışında beton çok fazla kullanılıyor. Beton mutfak tezgahları çok kullanılıyor. Beton lavabolar yapıyorlar. Sırf bunları üretmek için hazır karışım satan firmalar var. Ama Türkiye'de bu sıfır henüz. Büyük objelere de girmeyi düşünüyoruz. Öncelikle satış ağını arttırmak istiyoruz. Şu anda sadece internet kullanıyoruz. Kaliteli tasarımların ve konsept el emeği ürünlerin satıldığı mağazalarla iletişime geçeceğiz. Mudo Concept tarzı büyük firmalarla da çalışmak istiyoruz. Fiziki kanallardan satış yapmaya başlayacağız.  Model sayımızı arttıracağız. Şu anda 7-8 modelimiz var. 20'nin üzerine çıkarmamız gerekiyor.



Fikir olarak henüz çok yeni

Hakan Kutay, betondan ürünleri ilk kez gören Türk müşterilerin önce şaşırdığını ancak araştırdıkça çok sevdiğini dile getirerek, internet üzerinden başlattıkları satış ağını genişleteceklerini belirtti. Kutay, 'Betondan objelerin ev ve ofislerde kullanılabileceğine dair bir algı ülkemizde henüz yok. Fikir olarak yeni. İnternetten de sadece fotoğraflarını görmeleri yeterli değil sanırım. İnsanların beton dokusunu hissetmeleri gerekiyor. Tahmin ettikleri gibi ağır olmadığını görmeleri ve fiziken ellemeleri gerekiyor. Sosyal medyada takipçilerimiz hızla artıyor. İyi bir ivme kazanıyoruz. Sanırım biraz daha vakte ihtiyacımız var' diye konuştu.

Formülünü sır gibi saklıyor

Aylarca yaptığı araştırmalar sonunda geliştirdiği özel karışım betonun formülünü sır gibi saklayan Hakan Kutay'ın yeni fikirleri de var.
'Betonlarımız özel karışım ve su geçirmez' diyen Kutay, 'Özel karışımın formülünü söyleyemeyiz. Biz hazırladık. Özel çimento ve fiber glas benzeri ürünler kullanıyoruz. Betonarme yapılarda beton ve çelik kullanılır biliyorsunuz. Bizim objelerimiz küçük olduğu için içinde çelik donatı yok. Daha çok teknolojik ürünler kullanıyoruz fiber-glas ve benzeri gibi. Ayrıca lateks benzeri kimyasallar koyuyoruz bu da su geçirmezliği sağlıyor. Yüzey pürüzsüzleştirici kullanıyoruz. Kum ve çakılımız çok özel. Yani bildiğimiz çimento ve kum değil. Harç karışımımıza boya katmayı da düşünüyoruz. Betonun yanında ikinci bir ürün de kullanacağız ahşap gibi. Bu ürünlerimizin altını zımparalasak da mobilyayı çizme olasılığı var. Bunun önüne geçmek için altına keçe parçalar yapıştırıyoruz. Ama ikincil bir malzeme kullanırsak mesela altında inçe bir ahşap şerit kullanırsak hem güzel bir görüntü sunarız hem de teknik olarak objenin daha sağlıklı ve fonksiyonel çalışmasını sağlayacaktır' dedi.