Gülçin Karaegemen- Balçova'da faaliyet gösteren Dayanç Müzik Kursu, suç işleyen çocukların topluma kazandırılması amacıyla Buca Islahevi'nde kalan tutuklu çocuklar için dört aylık program ile 10'u kız olmak üzere 52 hükümlü çocuğa müzik kursu verdi. "Hiç kimse suçlu doğmaz" ana temasıyla hayata geçirilen projenin finali İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde yapıldı. 4'ü kız 18'i erkek hükümlü çocuk, verdikleri konserle rehabilite olunabileceğini ve toplum için faydalı bireyler haline gelinebileceğini ispatladı. Dayanç Müzik Kursu yanında Balçova Belediye Meclis Üyesi de olan Muharrem Dayanç'ın, Adalet Bakanlığı'ndan destek alarak hayata geçirdiği uygulamada Buca Islahevi'nde kalan çocuklara 4 aylık proje süresince müzik eğitimi verildi.

Sıra kadın mahkumlarda

Projenin sahibi Muharrem Dayanç, yeni proje üretme aşamasında olduklarını söylerken hiçbir siyasi beklenti içinde olmadığını da belirtti. Yeni projelerinin kadın mahkumlara müzik eğitimi vermek olduğunu belirten Dayanç, "Kadın mahkumlara müzik eğitimi vermek için şimdiden çalışmalara başladık. Önümüzdeki Ocak, Şubat aylarında gerçekleşmesini planladığımız gecede, bu sefer kadın mahkumlar sahnede olacak. Bu tür organizasyonları kalıcı hale getirmek en büyük dileğimiz" dedi.

Elimizi taşın altına soktuk

"Suçlu çocuk yoktur, suça itilmiş çocuk vardır" mantığıyla hareket ettiklerini belirten Dayanç, gerçekleşen geceyle ilgili ise şunları söyledi: "Çocukların sanat merkezinde konser vermesi fikri ile yola çıktık. Bizim amacımız mahkum çocukların suça yönelmelerini engellemek ve sosyal yaşama geri döndüklerinde uyum sorunlarını ortadan kaldırmaktı. Bunun içinde müziğin rehabilite gücünü kullanmaya karar verdik. Çocuklar daha önce müzikle tanışsaydı, suça itilmeleri daha zor olurdu." Bu tür organizasyonların devletin görevi olduğuna dikkat çeken Dayanç, "Bu çocuklara devletin sahip çıkması lazım. Sosyal devlet anlayışı ile hareket edilmeli. Ancak bu şekilde çocukları hayata yeniden adapte edebiliriz. Biz aslında bu görevi üstlenerek hem Türkiye'de ilk defa gerçekleşen bu tür bir organizasyona ev sahipliği yapmış hemde elimizi taşın altına sokmuş olduk. Yaptığımız bu işin diğer müzik okullarına, sivil toplum örgütlerine örnek olmasını istiyoruz" dedi.