Lütfü Dağtaş-İlginizi çektikten sonra bir gerçeğin de altını çizmem gerekiyor: Yusuf Tuvi, karşısında oluşan fotoğraf karesini an içersinde görerek onu hiçbir yapaylığa dönüştürmeden filme geçiren büyük bir ustadır. Biz bu ustamızın hakkını ne ölçüde verdik, diye soruyu ortaya attığımızda başımızın öne eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz, derken elbet İzmir ölçeğinde, 1986 yılında kurduğumuz İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) olarak kendisine, 2010 yılında sade bir törenle 'onur üyeliği' verdik. Yusuf Ağabey de derneğimizin ilk üyelerindendir ama bizden başka onu anımsayan olmadı.
İlginç bir illüzyon vardır Tuvi'nin fotoğraflarında. Renk renk üstünedir, renk renk içinedir. Rengin harmanlanmasıdır onun fotoğrafları. Çalışkan ve üretkendir. O ölçüde de titiz. Titizliğine kızılır çoğu kez. Ama ben titizliğini savunurum. Bir fotoğrafçı, fotoğrafının her karesinden sorumludur çünkü. O kareye düşen her ışık, görüntüye konu malzeme, renk, çerçeveleme bir fotoğrafçının sorumluluğudur. Yurt içi ve yurt dışında çektiği insan halleri fotoğraflarıyla tarihe ışıklı belge bırakan bir sanatçıdır Yusuf Ağabey aynı zamanda.

Ben kendi adıma son derece mutlu ve onurluyum. Öncelikle, 11-30 Kasım 1998 tarihleri arasında, İzmir Amerikan Kültür Derneği'nde, EKTRANS'ın desteğiyle ortak sergi açmamız ayrıca benim, onun dostu olmam önde gelir. Çektiklerini değerlendirmem için görüşlerime başvurma inceliği, birlikte fotoğraf çekimlerine çıkmamız, evindeki binlerce saydamı ya da digital fotoğrafı arasında dilediğim zaman gidip at oynatmam, hepsi hepsi mutluluğumdur.
1938'de İzmir'de doğar Yusuf Ağabey. 1960'ta İTÜ'yü bitirip Yüksek Elektrik Mühendisi olur. Bu arada sanata olan düşkünlüğü sonucu; birikim ve duygularını dışa vurmak, paylaşmak için yol aramaktadır. 1974'te amatörce ama büyük tutkuyla fotoğrafa yönelir. Bu istek başarılı olmasını beraberinde getirecektir. Çalışmaları birçok uluslararası yarışmada ödül kazanır, kişisel sergileri büyük ilgi görür. Daha çok saydam dediğimiz filmle çalışır. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında sunduğu saydam gösterileriyle de beğeni toplar. Türkiye'yi her yönüyle tanıtan 'Doğamız İnsanımız' adlı saydam gösterisinin de yaratıcısıdır aynı zamanda. New York kenti üzerine yaptığı çalışmalar 'New-York' adlı bir kitapta toplanır. Yusuf Ağabeyin aldı ödüller mi, hemen belli başlılarını sıralayayım.

1. 1982 : Kodak : Yaşam İçinde Çocuk : Birincilik
2. 1983 : AFIAP : 'Artist of FIAP' unvanı
3. 1984 : İFSAK : 8. Ulusal Fotoğraf Yarışması : İkincilik
4. 1985:Almanya 'Foto Creativ' dergisinin 'Çocuk' konulu yarışması : Birincilik
5. 1985 : ENKA Holding Sanat Vakfı Fotoğraf Yarışması : Birincilik ve 5 adet mansiyon
6. 1986 : Almanya 'Foto Creativ' dergisinin 'Portre' yarışması : Birincilik
7. 1986 : Etap Pullman Otelleri Fotoğraf Yarışması : Üçüncülük
8. 1991 : İstanbul 6. Uluslararası FIAP Fotoğraf Yarışması : Gümüş Madalya
9. 1994 : İngiltere'de 15000 yapıtın katılımıyla yapılan 'Ballattine's Finest'
10. Uluslararası Fotoğraf Yarışması : 'Kırmızı Kumaş' adlı yapıtı ilk 10, Özel Ödül.
Bir gün çok param olursa, çok param olursa bir gün Yusuf Ağabeyin klasik görüntülerinden bir derlemeyi, kendi istediğim boyutlarda bastırıp çerçeveleyip büyütmek ve bir piyano, lir ya da keman eşliğinde sergilemek; bir de baskısına son derece özenilmiş bir Yusuf Tuvi Fotoğrafları albümü basmak borcum olsun.

'Karım' mı ne olacak?.. Albümü adıma ilk imzalamasının şımarıklığı!