Tıklım tıklım dolan Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu’ndaki oyunun galasına gelen Yılmaz Özdil, sanatçılara teşekkür etti, "Yazıların tiyatro haline getirilmesi mucizevi bir şey. Yanında bacaklarımın titrediği bir evsafnenin böylesi bir oyununu yönetmenliğini üstlenmesi benim için hayatımın en büyük ödülü" dedi.

Gencay Gürün yönetimindeki Tiyatro İstanbul, yazıları en çok konuşulan gazetecilerin başında gelen Yılmaz Özdil’in köşe yazılarını topladığı ilk kitabı 'İsim Şehir Hayvan'ı tiyatro oyunu haline getirdi. Yönetmenliğini usta tiyatrocu Metin Serezli’nin, oyun yazarlığını Saygın Delibaş ve Fethi Kantarcı’nın yaptığı 'İsim Şehir Hayvan'ın galası, Özdil’in doğumyeri ve gazeteciliğe başladığı İzmir’de gerçekleşti.

Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu’ndaki oyun büyük ilgi gördü. Oyunu Yılmaz Özdil’le birlikte, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Cevat Durak, Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, Tiyatro İstanbul’un sahibi Gencay Gürün, Cihan Ünal, Ozan Güven, Özgü Namal, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, tiyatrocular, gazeteciler de beğeniyle izledi.

Özdil’in akıcı ve kelime oyunlarıyla dolu yazılarından yola çıkılarak, seyirciyi zaman zaman düşündüren, zaman zaman güldüren oyunda alkışlar hiç durmadı. Oyunun sonunda da sanatçıları seyirciler ayakta alkışladı. Yönetmen Metin Serezli, Yılmaz Özdil, Gencay Gürün, Cihan Önal ve oyuna emeği geçen herkesi sahneye çağırarak seyirciyi birlikte selamladı.

Dünyada ilk kez günlük köşe yazılarının kabare haline getirilmesi gibi zor bir işin altına girdiklerini söyleyen Tiyatro İstanbul Genel Müdürü Emin Hamarat, "Bu oyun, bizim için bir onur vesilesi. Tiyatromuzun yönetmeni Gencay Gürün’den yönetmenimiz Metin Serezli ve sahne arkası ekibe kadar hepimiz coşkuyla çalıştık" dedi. Yılmaz Özdil de oyunun galasının İzmir’de gerçekleşmesi ile ilgili soruyu "Bu benim özel bir tercihim değildi. Metin Serezli ve Tiyatro Genel Müdürü Emin Hamarat’ın tercihi. Mevsim itibarıyla yaza denk gelmesi nedeniyle sayfiyede başlayacaktı. Sanırım o nedenle İzmir tercih edildi. İzmir’in anlamı bizim için büyük ama burada başlanması bizim için bir tesadüf. Benim herhangi bir beklentim yoktu. Beklentilerimizin ötesinde gerçekleşti. Yazıların tiyatro haline getirilmesi mucizevi bir şey. Yanında bacaklarımın titrediği bir efsanenin böylesi bir oyununun yönetmenliğini üstlenmesi benim için hayatımın en büyük ödülü" dedi.

Yılmaz Özdil’in bu oyuna gelene kadar çok şeyi yazdığını söyleyen Metin Serezli, "Yılmaz Özdil, beni derken bütün Türkiye’yi, dışarıda da okuyan varsa onları da anlattı. Öyle güzel anlatıyor ki öyle güzel noktalara dokunuyor ki, öyle güzel bir üslubu var ki öyle bir araştırmacı ki. Saymakla bitmeyecek kadar meziyeti var. Bir ödül daha var. Hem de çok önemli bir ödül. Yılmaz Özdil’in makalelerinden oluşan oyunu sahneye koymak ödülü benim. Bundan daha güzel bir ödül olmaz" diye konuştu.

Oyunun sahne tasarımını Barış Dinçel, Teknik Yönetmenliğini Aytekin Saday, dekoru Barış Dinçel, kostümler Sinan Demir; müzikleri ise Serdar Aslan, Zafer Aslan ve Alev Azyok, kareografi Gizem Erden, ışık Aytekin Saday, efektleri Cafer Hekim yaptı. Oyunda başlıca rolleri Nusret Çetinel, Sabri Özmener, Hülya Gülşen, Bilal Çatalçekiç, Burcu Kazbek, Taner Ergör, Banu Çiçek, Yeliz Şatıroğlu, Levent Çimen, Aybar Taştekin, Anıl Yülek, Serdar Aslan, Alev Azyok ve Zafer Aslan üstlendi.

NERELERDE OYNAYACAK


İsim-Şehir-Hayvan, 1, 2 Ağustos’ta yine Bostanlı Açıkhava Tiyatrosu’nda, 6 Ağustos’ta Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda İzmirliler'le buluşacak. Oyun, 3 Ağustos’ta Bodrum Kale, 4 Ağustos’ta Çeşme Alaçatı Amfi Tiyatro, 7 Ağustos’ta Ayvalık Amfi Tiyatro, 8 Ağustos’ta Altınoluk Açıkhava Tiyatrosu, 9 Ağustos’ta Çanakkale, 11 Ağustos’da Datça, 12 Ağustos’ta Marmaris, 13 Ağustos’ta Denizli, 14 Ağustos’ta Antalya’da sahnelenecek.

Oyun, yeni sezonda İstanbul'da Tiyatro İstanbul'un Profilo Alışveriş Merkezi'ndeki yerleşik salonunda, Ekim’de Ankara'da, daha sonra da Anadolu turnesinde izleyiciyle buluşacak.