Gamze Geçer- İzmir doğumlu Nilay İşlek, ilk ve orta öğrenimini yine aynı şehirde tamamladı. Lise yıllarında amatör olarak fotoğrafla ilgilenmeye başlayan İşlek, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nden mezun olduktan sonra 2003 yılında Artlens ismiyle küçük bireysel bir atölye kurdu. Sadece 7 öğrenciyle çıktığı yolda İşlek, bugün aylık 500 öğrenci katılımıyla derslerini gerçekleştiriyor.

Nilay İşlek kendisini İzmir'de sanata adayan biri olarak tanımlarken, 'İzmir'de doğmuş, İzmir'de okumuş, İzmir'de yaşayan, hayallerini hedeflerini İzmir'de gerçekleştiren şanslı insanlardan biriyim. İnsanlar her ne kadar İzmir'de okusa da yaşasa da iş bulamadıklarında İstanbul'a gidiyorlar. İzmir'de sanatsal bir ortam yaratılabilir mantığıyla yola çıktım. 15 sene önce kendime 'Ben bu işi İzmir'de yaparım' dedim. Okulu bitirdiğimde  her gencin hayali gibi ya akademisyen olmak istiyordum ya da yurtdışına çıkmak. Ben de bunlardan birini gerçekleştirdim ve yurtdışına çıkıp bir müddet orada yaşadım. İzmir'e döndüğümde işime yönelince her şey arka arkaya geldi. İzmir'de eksik gördüğüm tarafı fark edip 0'dan başladım. 2003 yıllırında çok küçük bireysel bir yer açarak başladım. Koca bir sene içerisinde sadece 7 öğrencim oldu. Hiç öğrencim olmadığı zamanlarda bile sabah 9'da geldim, atölyemi açtım ve üretmeye, kendimi yenilemeye devam ettim. Türkiye'de beni sadece ilgililer ve camia bilirken yurtdışında daha fazla tanıyorlar. Bu durum tamaman bizim sanata olan bakış açımızdan kaynaklanıyor. 10 yıllık serüvenim sonucu Artlens Fotoğraf ve Görsel Kültür Atölyesi ortaya çıktı. Aslında  atölye mantığında olan, sadece fotoğraf değil tüm görsel sanatları kapsayan bir eğitim merkeziyiz. Kendimizi aile olarak tanımlıyoruz. Kurs bitti diye bir kavramımız yok. 7-8 yıldır hala öğrenmeye ve atölyeye katılım sağlamaya devam eden kişiler var. Bu beni çok mutlu eden bir durum. Bir yandan ben de öğretme biçimlerini  öğreterek öğrendim. Devamlı karşılıklı olarak öğrenme-öğretme halindeyiz. Önceden tek başıma eğitim verirken şimdi daha kollektif bir yapıdayız. Farklı kişilerde eğitim veriyor' dedi.


Sanatın nasıl izlendiğini öğrendim


8 yıllık öğrencisi Diş Hekimi Yasemin Özdemir, fotoğraf merakını standart bir kurs yerine neden Nilay İşlek'ten almayı tercih ettiğini şu şekilde belirtti: 'İzmir'de fotoğraf eğitimi alacak bir kaç yer vardı. Nilay Hanım'ı duymuştum. Sonra geldim kendime bir alan yarattım. İş hayatımın dışında stresimi atacağım, kendimi geliştireceğim, hayatımın her alanında yer alan fotoğrafa merakımı burada daha fazla pekiştirdim. Diş hekimiyim, çok yoğun bir hayatım var ama Artlens beni bir sergiye gittiğimde, neye nasıl bakmam gerektiğini anlamamı sağlayan bir yer. Sanatın nasıl izlendiğini bilir hale geldim. 8 yıldır devam ediyorum. Nilay hanım yurtdışına çıksa da Artlens ailesini  bırakmaya hiç niyetim yok. Film izlerken bile farkındalığınız değişip, günden güne artmaya devam ediyor.'
 

Londra'dan İzmir'e, farklılıklardan bütünlüğe


İlk başladığında İzmir'den belirli çevreden öğrencilerinin olduğunu, 2 ay sonra Londra'ya Artlens'in ufak şubesini açacaklarını söyleyen İşlek: 'Torbalı, Fethiye, Aydın, Kuşadası ve Uşak'tan haftanın 2 günü kurs için gelen kişiler var. Burada ya otelde ya da arkaşlarında kalıyorlar. O şehirlerde tanıdığım fotoğrafçılara yönlendireyim dediğim zaman kimse kabul etmiyor. Yaklaşık 1,5-2 ay sonra Londra'ya ufak bir Artlens atölyesi açmak için gidiyorum. Sistem aynı şekilde devam edecek. Londra'dan buraya, buradan da Londra'ya öğrenci değişimi yapıp farklılıklardan bütünlük yaratmış olacağız. Artlens'in İkinci bir Nilay'ı var. O da bu yıl Güzel Sanatlar Fotoğraf Bölümü'nden mezun olacak. Okula hazıladığım bir öğrencimdi. Ardından 3-4 yıl kadar asistanlığımı yaptı. Potansiyeli olduğu için onu bırakmadım ve ona çok güveniyorum' dedi.
Kendisinin başta olacağı Artlens'in aynı şekilde devam edeceğini dile getiren Nilay Uluğ: 'Temelimiz fotoğraf atölyesi, görsel sanatlar hepsi bir bütün olduğundan birbirine bağlı geliştirilebilir bir zincir halindeler. Nilay Hanım yıllardır gitme düşüncesinde olduğundan benimle birlikte temelini yaptı diyebilirim. Yavaş yavaş bu sürece kendimi hazırladım. Derslere girmeye başladım. Heyecan ve tatlı telaşlarım elbette var. Hepsi çok güzel duygular. Londra'ya Artlens çok yakışacak' dedi.