İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Dokuz Eylül Üniversitesi ve ilçe belediyelerinin işbirliğiyle hazırlanan 33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri başladı. İtalya, Romanya, Arnavutluk ve Bulgaristan olmak üzere 4 uluslararası tiyatro gurubu ile ulusal, yerel tiyatro gruplarının oyunlarını sergileyeceği tiyatro günlerinin açılışı da tam bir karnaval havasında gerçekleşti. Alsancak Limanı önünden Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca sahne kostümleriyle yürüyen sanatçılar, İzmirlileri sahnelenecek oyunlara davet etti. Kortej yürüyüşünün ardından İtalya’dan gelen tiyatro grubu Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde kurulan sahnede kısa bir gösteri sundu.
 
“Antik tiyatroda buluşacağız”


Buradaki açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri’nin kentin sanat hayatına yaptığı katkı nedeniyle tüm emeği geçenlere teşekkür etti. İzmir’in Homeros’tan bu yana sanatla iç içe bir kent olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, gelecek yıllarda tiyatro gösterilerinin kamulaştırma çalışmaları biten ve kazı çalışmalarına başlanan Kadife-Agora arasındaki 16 bin kişilik Roma Antik Tiyatrosu’nda yapılacağını söyledi. Sanatın bütün yaşamı taçlandıran bir uğraş olduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, Ahmet Cevdet Efendi’den, Bedia Muvahhit’e kadar İzmir’in tiyatro alanında ülkemiz adına birçok ilklere imza attığını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 24 oyunun sahneleneceği Tiyatro Günleri ile kentte bir tiyatro şöleni yaşanacağını belirtti. Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem 2009-2014 hem de 2014-2019 stratejik planlarında Kent Senfoni Orkestrası, Kent Opera ve Balesi ile Şehir Tiyatrosu kurulmasına yönelik çalışmalara yer verildiğini vurgulayarak, bu alandaki altyapı eksiklerinin tamamlanmasıyla birlikte harekete geçeceklerini söyledi. 
 

Zihni Göktay’a emek ödülü

33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında yaşamı boyunca tiyatroya üstün hizmet vermiş sanatçı ve bilim adamlarına layık görülen Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü’nün 17.si tiyatro ve sinema sanatçısı Zihni Göktay’a verilecek. 1999 yılından bu yana verilen ödülü bugüne kadar, Münir Özkul, Duygu Sağıroğlu, Özdemir Nutku, Melih Cevdet Anday, Suna Pekuysal, Nur Uzmen, Sevda Şener, Güngör Dilmen, Osman Şengezer, Erol Keskin, Turgut Özakman, Prof.Dr. Ayşegül Yüksel, Rüştü Asyalı,  Hale Eren, Hidayet Sayın ve Nurhan Karadağ almıştı.

Tiyatroya doyacağız

33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında Erdal Dinçer’in “…VE PERDE” adlı “Tiyatro Afişleri” sergisi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Tasarımı öğrencilerinin hazırladığı  ‘33. Dekor Eskiz Maket Sergisi’, 5 Nisan’a kadar İzmir Sanat’ta sanatseverlerle buluşacak. 33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında, 30 ve 31 Mart ile 1, 2, 3 Nisan günlerinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda İtalyan geleneksel tiyatrosu üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. Atölye çalışmasını İtalya-Torino toplulukları uzmanları yönetecek. İzmir’deki profesyonel tiyatro topluluklarının oyuncuları ile lisans ve lisansüstü oyunculuk eğitimi alan öğrencilere yönelik olacak program ücretsiz gerçekleştirilecek.  Çocuklar için de birbirinden güzel oyunlar sahnelenecek. 31 Mart’ta Eskiizmir Semt Merkezi’nde Aslan ile Fare, 30 ve 31 Mart tarihlerinde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Örümcek Adam ile Duman Avcıları, Güzelyalı Kültür Merkezi’nde 2 ve 3 Nisan tarihlerinde Barış Bahane, Nasrettin Hoca Gide Gide, D.E.Ü Buca Eğitim Fakültesi’nde Kırmızı Çizmeli Kedi Müzikali sahnelenecek.

Her yerde tiyatro

Tiyatro günleri kapsamında Alsancak Dominik Caddesi, Bornova Küçükpark, Buca Forbes, Karşıyaka Çarşı, Kıbrıs Şehitleri Parkı, Agora Parkı, Kemeraltı, Konak Metro, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Göztepe, Konak, Üçyol Metro, Karşıyaka Çarşı, Göztepe Parkı, Konak, Karşıyaka, Alsancak, Bostanlı iskelelerinde açık alan tiyatro ve pandomim gösterileri olacak. 

Oyunlar İzmir Sanat, İsmet İnönü Sanat Merkezi, Tarihi Havagazı Fabrikası, Sabancı Kültür Merkezi, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi, Çiğli Belediyesi Konferans Salonu, Uğur Mumcu KSM Sevda Şener Sahnesi, D.E.Ü Buca Eğitim Fakültesi Konferans Salonu, Eskiizmir Semt Merkezi Nikah Salonu, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi, Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi, Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiytarosu, Ziya Gökalp Kültür Merkezi ve Urla Atatürk Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak. Bornova,  Buca, Çiğli, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Urla ve Gaziemir belediyelerinin de sahneleyecekleri oyunlarla etkinlik zenginleşecek. Festival kapsamında, ulusal ve uluslararası oyunların bilet fiyatları tam 15 TL, öğrenci 7.5 TL olarak belirlendi. İzmirli tiyatro gruplarının ve sokak tiyatrolarının gösterileri ise ücretsiz sahnelenecek. Biletler İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Sanat ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin yanı sıra www.izmir.bel.tr/kultursanat adresinden satışa sunuluyor.