Yapılan araştırmalara göre ağırlıklı olarak kadınların yer aldığı ve isteyen herkesin hikâyesini yayınlayabildiği online yayıncılık platformu Wattpad, Türkiye’deki yayıncıların dikkatini çekti. Bu platformda fenomen olan yazarlar yayınevlerine transfer oluyor. Büşra Küçük, Öznur Yıldırım’ın ardından Şeyma Demir “Güneşin Öptüğü Kız” adlı romanı raflarda yerini aldı.

KADINLAR DİJİTAL DÜNYADA OKUMAYI VE YAZMAYI ÇOK SEVDİ

Yaklaşık 40 milyon kullanıcısı bulunan bu platformu ABD, Hindistan gibi ülkelerden sonra en çok kullanan ülkeler arasında Türkiye bulunuyor. Genç kesimin hayal dünyasına hitap eden hikâyeler yazan yazarların çoğu kadınlardan oluşuyor. Bilim kurgu, aşk, korku gibi alanlarda eser veren yazarlar kendi kitap kapaklarını da kendileri üretiyor

Yazarların bu online alanları özellikle seçmelerinin çeşitli sebepleri var. Bunlar arasında; kolay erişilebilirlik, ücretsiz okuma ve yazma, herhangi bir sansüre uğramama, toplumsal baskıyı daha az hissetme, basılı kitaplardan çok daha fazla etkileşim alma ve denetimin olmayışı genç yazarların bu platformda olmasını sağlıyor.

GENÇ KADINLARIN HAYAL DÜNYASI YAZIYA YANSIYOR

Başarılı yazarlar arasında gösterilen Şeyma Demir’in “Kızıl Kardelen ve Güneşin Öptüğü Kız” isimli kitabı yayımlandı. Genç yazar Şeyma Demir’in tarihi kurgu olarak gösterdiği bu kitapta önyargılar, kültür çatışması Çerkes kökenli bir kızla, Karabey adlı bir askerin etrafında anlatılıyor. Yapılan araştırmalara göre 14-23 yaş arası gençlerin ilgi gösterdikleri platformda kitap yazmak ve kitap kapağı tasarlamak çok kolay. Uygulama ortamı yayınevleri için bir yazar atölyesi ve yeni yazar keşfetme alanına dönüştü.