TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen İzmir Kitap Fuarı,  bugün 20. kez kapılarını açtı. Fuar 26 Nisan'a kadar açık kalacak. Aralarında Süreyya Berfe, Can Dündar, Canan Tan,  Ayşe Kulin, Hakan Günday, İlber Ortaylı, Deniz Kavukçuoğlu, Ece Temelkuran, Ali Kırca, Yüksel Pazarkaya, Mine Söğüt, Enver Aysever, Haydar Ergülen, Ercan Kesal, Semih Poroy, Zeynep Oral, Nihat Behram, Ataol Behramoğlu ve pek çok değerli yazar, şair, bilim insanı dokuz gün süresince okurlarıyla bir araya gelecek. İzmir Kitap Fuarı, 20 yıldır olduğu gibi bu sene de Kültürpark içinde aynı salonlarda okurları karşılamaya hazırlanıyor.

Onur konuğu Süreyya Berfe

Şair Süreyya Berfe, fuarın onur konuğu. İlk şiiri  1962'de Yön dergisinde çıkan Süreyya Berfe,  şiirlerini Süreyya Kanıpak imzasıyla  1965'e kadar Düzlem, Zeren, Yelken, Şiir Sanatı, Türk Dili, Somut gibi dergilerde, daha sonraki şiir ve yazılarını Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Somut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni a, Birikim, Milliyet Sanat, Defter, Kitap-lık, Gösteri dergileriyle Yeni Gazete ve Ulus gazetelerinde yayımladı. Süreyya Berfe'nin şiirleri 18 dile çevrildi.  Fuar süresince Süreyya Berfe'nin de katılımıyla söyleşi, panel ve dinletiler düzenlenecek.

11.00-20.00 saatleri arasında açık

Okuruyla, yazarıyla ve yayıncısıyla yirminci yılına giren İzmir Kitap Fuarı yirmi yılda biriktirdiklerini okurlarıyla paylaşıyor. TÜYAP tarafından düzenlenecek sergide fuarın ilk yıllarından bugüne fuar afişleri, fotoğrafları ve fuar anıları yer alacak. Fuar ayrıca bu yıl 100. Yaşını kutlayan yazar Aziz Nesin'in portre karikatürlerinden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Cihan Demirci'nin küratörlüğünde hazırlanan sergide 50'nin üzerinde Aziz Nesin portresi okurları karşılayacak. 20. İzmir Kitap Fuarı her gün 11.00-20.00 saatleri arasında, kapanış günü ise saat 19.00'a kadar ziyaret edilebilir.  Fuara giriş ücretsizdir.

İlk gün etkinlik programı


Konferans Salonu I

14.00-15.00
Aziz Nesin 100 Yaşında
Söyleşi: "Çağdaş Bir Aydın Olarak Aziz Nesin"
Konuşmacı:  Zeynep Oral
Düzenleyen: Aziz Nesin Vakfı ve Yayınları-TÜYAP

15.15-16.15
Söyleşi: "Yaşar Kemal'in Ardından"
Konuşmacılar: Nebil Özgentürk, İnan Çetin
Düzenleyen: Yapı Kredi Yayınları

16.30-17.45
Melih Cevdet Anday 100 Yaşında
Panel: "Felsefeye de Öncülük Eden Şiiriyle Doğumunun 100. Yılında Melih Cevdet Anday"
Yöneten: Tuğrul Keskin
Konuşmacılar: Hikmet Altınkaynak, Nurduran Duman, Hüseyin Yurttaş, Yüksel Pazarkaya
Düzenleyen: TÜYAP

18.00-19.00
Söyleşi: "Zito i Panastasis! Yaşasın İsyan"
Konuşmacılar: Haydar Ergülen, Aydın Şimşek, Tuğrul Keskin
Düzenleyen: Everest Yayınları

19.15-20.00
Söyleşi: "O Güzel İnsanlar"
Konuşmacı: Zeynep Oral
Düzenleyen: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi