TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle hazırlanan İzmir Kitap Fuarı’nın 21’si, Kültürpark Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenen törenle açıldı. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde İlber Ortaylı, Gülten Dayıoğlu, İsmail Saymaz, Ataol Behramoğlu, Deniz Kavukçuoğlu, Canan Tan, Murathan Mungan, Büşra Yılmaz, Erdil Yaşaroğlu, Ayşe Kulin, Muzaffer İzgü, Ahmet Telli, Banu Avar, Üstün Dökmen, Fehim Taştekin, Selçuk Erdem, Azra Kohen, Enver Aysever, Mustafa Armağan, Pelin Çift, Eren Erdem, Mavisel Yener, Aret Vartanyan, OT Dergisi ve Uykusuz Dergisi yazar ve çizerlerinin de aralarında bulunduğu pek çok yazar okurlarıyla buluşacak.

 

Bilinçlenmek için kitap okumalıyız

21. İzmir Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yıl İzmirli şair, yazar Hüseyin Yurttaş'ın fuarın “onur konuğu” olarak seçilmesinin tüm İzmirlileri sevindirdiğini ve gururlandırdığı söyledi. Kitap okumanın önemine değinen Başkan Kocaoğlu, “Kitap okuyacağız,  okutacağız.  Daha da bilinçleneceğiz.  Bildikçe inanacağız,  inandıkça mücadele edeceğiz.  Mutlaka ve mutlaka başarılı olacağız" dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, 21.'sini düzenledikleri İzmir Kitap Fuarı'na destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek,  fuarın bu yıl yine Kültürpark'ta açılmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti.

 
Mücadelemiz kitap kitap sürecek

Fuarın onur konuğu yazarı Hüseyin Yurttaş, edebiyata ve sanata her zaman emek veren bir insan olduğunu belirterek, yaşamı boyunca aydınların, yazarların yaşadığı sıkıntılar nedeniyle hep hüzün içinde yaşadıklarını belirtti. Yurttaş, “Mücadelemiz kitap kitap sürecek, susmayacağız.  Aydınlık yaymaya devam edeceğiz.  Sözde,  yazıda,  heykelde,  resimde sanatın o dev aynasına yansıtacaklarımız yolumuzu aydınlatacaktır.  Biz bu yoldan dönmeyeceğiz.  Bunu herkes bilsin” dedi.

 
Kitap okuma oranı arttı ama…

Türkiye Yayıncılar Birliği 2. Başkanı Fahri Aral, İzmir'in baharında kitabın buluştuğunu belirterek, "Ancak İzmir'in baharı çok farklı. Çünkü bu kent farklı kültürlerin birlikte var olduğu, aydın bir şehir. 2015 yılı verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen kitap okuma oranı 8’e yükseldi. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre ise yayıncılık sektöründe ve kitap yayınlama çeşidine göre dünyanın 11. ülkesi. Ama bir de madalyonun diğer yüzü var. Bu ülkede düşünce özgürlüğü, yayınlama özgürlüğü artık başka bir yola doğru gidiyor. Ama bunun önüne yine biz geçeceğiz” diye konuştu.

CHP Bilim Sanat Kültür Komisyonu Başkanı Onur Bilge Kula ise, Türkiye’de yayıncılık  sektörünün çeşitlenmesine, okur profilinin çoğalmasına katkı koyan TÜYAP’a teşekkür ederek, “Kitap her zaman insan bilincini uygarlaştırır.  Yazarlar,  yayınevleri, okurlar  aydınlık Türkiye’nin geleceğinin güvencesidir. Türkiye’de çoğulcu demokrasinin sürmesi bakımından önemli bir dayanaktır” dedi.

 
İlk imzayı Başkan Kocaoğlu için attı

Konuşmaların ardından, Hüseyin Yurttaş’a onur plaketi sunuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kitap fuarının açılışını yaparak stantları gezdi ve ardından Hüseyin Yurttaş’ın “Aşka bahar yetmez”, “Onları tanıdım” ve “Sevgiden Ötesi Cehennem” isimli kitaplarını satın alarak onur konuğu yazara imzalattı.

 
Behçet Necatigil 100 Yaşında

İzmir Kitap Fuarı’nda edebiyatımızın büyük ustaları Behçet Necatigil ile Samim Kocagöz 100. yaşlarında etkinliklerle anılacak.  21 Nisan Perşembe günü 13.00-14.00 saatleri arasında Yusuf Alper’in yöneteceği, Yunus Koray, Hüseyin Peker, Murat Acar ve Seval Arslan’ın konuşmacı olacakları “100. Yaşında Behçet Necatigil ve Şiiri” paneli,  22 Nisan Cuma günü ise “Her Şairin Behçet Necatigil’i” şiir dinletisi etkinlikler arasında.

Ziyaret Saatleri

Girişin ücretsiz olduğu 21. İzmir Kitap Fuarı, 16-23 Nisan 2016 tarihleri arasında 11.00-20.00, fuarın son günü olan 24 Nisan 2016 tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.