UKKSA tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Knidos'un Sır'ı Sanat Festivali, 'savaş ve barış' teması ile Kırgızistanlı sanatçıların katıldığı ortak bir çalışmayla başladı. Ekim sonuna kadar, ulusal ve uluslararası 200'e yakın sanatçının katılımıyla resim, heykel ve seramik sempozyumları, müzik konserleri, şiir dinletileri ve panellerin düzenleneceği 30 ayrı etkinlik yapılacak.

'SAVAŞI YENECEK TEK OLGU, SANAT'

UKKSA Başkanı Nevzat Metin, antik Knidos kentine 12 kilometre uzaklıkta, restore edilen eski bir okul binasında 6 yıl önce kurulan akademinin, dünya sanat merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Kuruluşundan bu yana yerli ve yabancı yüzlerce sanatçıya ev sahipliği yapan akademide, bu yıl düzenlenecek olan etkinliklerin, 'savaş ve barış' temalı olacağını ifade eden Metin, "Gününüzde, dünyanın dört bin yanında savaşlar oluyor, insanlar birbirlerini katlediyor. Kan ve gözyaşı dökülüyor. Savaşı yenebilecek tek olgu, sanat-kültür ve bilimdir. Bu nedenle bu yıl etkinliklerimizi savaş ve barış teması üzerine planladık" dedi.

DÜNYAYA BARIŞ ÇAĞRISI

Festival çerçevesinde, Türk Edebiyatı'nın usta şairlerinden Can Yücel'i anma etkinlikleri düzenleneceğini belirten Metin ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"13 Ağustos günü, 'Dünya'da Barışın Sır'ı Uluslararası Şiir Sempozyumu' yapılacak. Sempozyuma, Azerbaycan, Ermenistan, İran, Irak, Suriye, İsrail, Lübnan, Filistin, Yemen, KKTC, Kıbrıs Rum kesimi ve Türkiye'den 30'a yakın şair katılacak. Aralarında, birbirleri ile savaşan ülkeler de olmak üzere, farklı dil ve kültürlerden şairler, Barış'ın sırrını anlatacak. Ülkeleri birbirleriyle savaşan şairler Datça'da barış için bir araya gelecek. Datça'dan tüm dünyaya barış çağrısı yapılacak. Böylesine zorlu bir etkinlikte, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları ile sanayicilerin desteklerini bekliyoruz."

KIRGIZ SANATÇILARIN ESERLERİ

Uluslararası Knidos'un Sır'ı Sanat Festivali kapsamında, UKKSA'nın bu yılki ilk konukları olan Kırgızistanlı 3 heykeltıraş ve 3 ressam, birbirinden ilginç çalışmalarıyla beğeni topladı. Malatya İnönü Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Kırgız heykeltıraş Prof. Dr. Zakir Azizov, tarihten günümüze tüm Türk toplumlarının, birbirleriyle olan destek ve bağlarını konu alan mermer çalışmasıyla dikkat çekti.