İzmir'in tarihinin tanıtılması amacıyla başlatılan kültür turunun ilkinde Konak'ın tarihi mekanları gezildi. Tura Dario Moreno Sokak'ta başlayan grup, dünyaca ünlü sanatçının evinin de bulunduğu sokağın bitiminde yer alan ve İzmir'in simge yapılarından biri olan Tarihi Asansör'de Körfez manzarası eşliğinde kahve içerek güne keyifli başladı. Ardından Kadifekale'ye çıkarak kenti kuşbakışı izleyen gruba Konak Belediyesi Kent Tarihi Birimi görevlileri bilgilendirme yaptı. İzmir'in tarihi gelişimi hakkında bilgi alan grup daha sonra Agora'ya geçerek tarihin izlerini aradı.

Yeniden keşfettiler

Kültür turuna Kemeraltı'nda yapılan kısa gezi ve yemek molasının ardından Basmane ve çevresinde devam eden grup, Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilerek kent kültürüne kazandırılan Agios Voukolos Kilisesi'ni gezdi. Keyifli geçen tur sayesinde yaşadıkları kentin tarihi değerlerini daha yakından görme fırsatı bulduklarını belirten katılımcılar, Konak Belediyesi'nin kendilerine böyle bir fırsat tanımasından duydukları memnuniyeti teşekkür ederek dile getirdi. Yıllardır İzmir'de yaşadıkları halde pek çok tarihi yeri ve yapıyı ilk kez görenler, "İzmir'de yaşadığımız halde işten güçten kenti tanımaya, gezmeye fırsat bulamadık. Şimdi emekliyiz ve bunca yıl sonra ilk defa İzmir'in tarihi değerlerini, kültürünü keşfettik. Bu imkanı bize sunanlara teşekkür ederiz" diyerek düşüncelerini belirtti.

Kentlilik bilinci gelişiyor

Göreve seçildiği günden bu yana Basmane ve Kemeraltı Günleri gibi etkinliklerle İzmir halkının kentin tarihi ve kültürüyle daha çok bir arada olmasını destekleyen ve çocukların katıldığı kültür ve tarih gezilerinin önemini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kentlilik bilinci oluşması gerektiğine dikkat çekti. Pekdaş, İzmir'in 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip bir kent olduğunu hatırlatarak merkez ilçe Konak'ın binlerce yıl öncesine ışık tutan tarihi mekanlarını tanıtmak istediklerini belirterek, "Biz hemşerilerimizin yaşadıkları şehri iyi öğrenmelerini, kentlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Bu bilinci oluşturmaları için de bu gezileri tertip ediyoruz. Düzenlenen gezilerin amacı kentlilik kültürünü, kente sahip çıkma bilincini geliştirmek. Konak İzmir'in en önemli tarihi merkezlerinden birisidir. Yurttaşlarımızın Konak'ın tarihi zenginliklerini bilmesini, burada yaşamış kültürler hakkında bilgi almasını sağlamak adına bu turları düzenlemeye başladık. Kadifekale'den Agora'ya, Basmane'den Karataş'a kadar birçok tarihi mekan bu kültür turları sayesinde yeniden hatırlanıyor. Amacımız bu kültür zenginliğini daha çok kişiye tanıtmak" dedi.

Kültür gezileri devam edecek

Konak Belediyesi'nin ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlediği kültür gezileri de tüm hızıyla devam ediyor. İlk dönem 500 minik öğrencinin yararlandığı geziler, ikinci eğitim döneminde de çocuklara İzmir kent tarihi ve kültürünü yerinde öğretecek. Konak Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün düzenlediği geziye katılan öğrenciler İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO) işbirliğinde gerçekleştirilen geziler sayesinde İzmir'in tarihi ve kültürel değerlerini gezerek öğreniyor. Geziler sırasında hem gören hem öğrenen minikler aynı zamanda keyifli bir gün de geçirmiş oluyor.