Mehmet Akif Çakmak- Konak Belediyesi'nin Alsancak'ta bulunan eski Kızılay binasında yaptırdığı "Neşe ve Karikatür Müzesi" kapılarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımıyla açarken, Akdenizlilerin mizah birikimini derleyen Neşe ve Karikatür Müzesi'nin ilk sergisi 'Akdeniz Neşesi' adını taşıyor. Akdeniz ülkelerinden karikatüristlerin çalışmalarına yer veren serginin açılışına Günay'ın yanı sıra Ak Parti İzmir  Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç da katıldı. Ayrıca mizah yazarları Mukkadder Özakman, Savaş Ünlü ve Muzaffer İzgü gibi isimler ve yabancı karikatüristler de müzenin açılışında yer aldı.

Alsancak-Yüzbaşı Şerafettinbey Sokak'ta bulunan Alsancak Kızılay Binası'nda kuruluşu tamamlanan Neşe ve Karikatür Müzesi ile atıl durumdaki tarihi bina da İzmir'e yeniden kazandırıldırken, müzenin içinde Kızılay'a ait eski malzemelerin bulunduğu bir alanda bulunuyor. İçinde arşiv odası, iki sergi salonu, toplantı odası, hediyelik eşya bölümü, keyifli bahçesinin de yer aldığı müzede, Ali Fuad Karagöz'ün 1900'lü yılların başında yayınlanan karikatürlerden Oğuz Aral'ın Avni'sine, Eflatun Nuri'den Altan Erbulak'a geniş bir arşiv karikatür severlerle buluşuyor. Müze Kurulu'nun fikir alışverişleri ve arşiv çalışmaları sonucunda açılan müzenin ilk sergisini  'Akdeniz Neşesi' oluşturuyor. Türk ve dünya mizahını içeren kitap, albüm, katalog, broşür, dergi, plak, efemera gibi belgeleri ile araştırmacılara da katkı sağlamayı hedefleyen karikatür müzesi, bağış ve katkı vermek isteyenler karikatürseverleri de müzeye bekliyor. Gündemi takip eden bir müze olarak hafızalarda yer edinmek isteyen karikatür müzesi, geniş bir arşive de sahip bulunuyor.   


Turist sayımız yeterli değil

Neşe ve Karikatür Müzesi'nin İzmir'de bu tarzda yer alan dördüncü müze olduğunu ifade eden Ertuğrul Günay, "Yerleşim merkezlerinde bu tarz müzelerin yer alması yaşanabilir bir kent yaratmak açısında önemli bir yer teşkil ediyor. Belediyeye yaptıkları bu müze için yürekten teşekkür ediyorum. İzmir'in bütün ilçeleri de dahil olmak üzere 110 milyon liralık bir kaynak müze ve benzeri alanlara tahsis edilmiş durumda. Seçim zamanı dolaştığım Agora-Basmane bölgesinde bulunan tarihi alanların turizme kazandırılmasıyla birlikte turistlerin İzmir'i daha çok ziyaret edeceğini düşünüyorum. Türkiye turizmde yüzde 10'luk bir artış sağlarken İzmir yüzde 20'lik bir artış sağlamış durumda ama yeterli değil. Öncelikle Muğla'yı yakın zamanda geçeceğimize inanıyorum. Dileğim Antalya gibi 11 milyon turisti İzmir'e kazandırabileceğimiz günlerin gelmesidir" şeklinde konuştu.


Aynı zamanda uzmanlık müzesi

Neşe ve Karikatür Müzesi'nin Ege ve Akdeniz'i kapsayan alanıyla aynı zamanda uzmanlık müzesi de olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Neşe ve Karikatür Müzesi'ni şekillendirirken insan ruhunun ve aklının birleştiği noktaları göz önüne aldık. Mutlu olmanın, komik olanı görmenin, dünyayı bambaşka bir göz ile algılamanın önemini göstermenin yanında oluşturulan arşivle de geçmişi bugün ile birleştirdik. Uluslararası nitelikteki Neşe ve Karikatür Müzesi ile İzmir kültür, edebiyat, tarih, felsefe gibi pek çok alanı içinde barındıran bir oluşuma ev sahipliği yapıyor. 7'den 70'e herkesin keyif alacağı müzemiz ile hem barış ve mutluluk özleminin yaşam bulmuş halini hem de sanatın birleştiriciliğini hep birlikte yaşayacağız. Müzenin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Valilik olarak 269 projeye destek verdiklerini belirterek, kendilerine ulaşan bütün projeleri değerlendirmeye aldıklarını ifade etti. Türk Kızılayı İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Aslı Özer de daha önce kendilerine ait olan Kızılay binasını, böyle bir proje için belediyeye tahsis etmekten ötürü çok mutlu olduklarını dile getirdi. Pazartesi günleri hariç 10.00-19.00 arası ziyaretçilere açık olan Neşe ve Karikatür Müzesi 5 liraya ziyaret edilebilecek. Öğrencilerin 2 liraya faydalanabilecekleri karikatür müzesi Alsancak 1462 sokakta yer alıyor.