Gülçin Karaegemen- Avrupa Birliği'nin Hayatboyu Öğrenme Programı Comenius Projesi 'Flying Through Europe' Projesi'ne katılmak için yaptığı başvurusu kabul olan Bayraklı Şehit Cesur Ortaokulu, kuş türleri, habitatları, göçleri, kuş türlerini tehdit eden koşullar gibi konuların temasını oluşturduğu proje sayesinde yoğun günler yaşıyor. Okul binasının çeşitli yerlerine yaptıkları kuş figürleriyle okullarının içini adeta kuş cennetine çeviren öğrenci ve öğretmenler, proje için durmadan fikir üretiyorlar. İngiltere, İspanya, İtalya, Belçika, Litvanya, Portekiz, Fransa ve Bulgaristan'ın katılım göstereceği proje kapsamında yapılan görüşmeler ve çalışmalar için yurtdışına giden öğretmenlerin yanı sıra öğrenciler de yaptıkları çalışmalar, araştırmalar ve resimlerle birlikte projeye destek oluyor. Bugün yapacakları İngiltere seyahati öncesi gazetemize projelerini ve çalışmalarını anlatan Proje Sorumlusu İngilizce Öğretmeni Özlem Gürkan, projeye destek veren öğrencileriyle birlikte çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti. İngiltere'ye yapacakları ziyaretin ardından 12 öğrenci ve 12 öğretmenle birlikte Belçika ve İspanya'ya giderek projeyi hayata geçireceklerini anlatan Gürkan, tek sıkıntılarının maddi yetersizlikler olduğunu vurgulayarak sponsor arayışında olduklarını söyledi.


Sponsora ihtiyaç var


Proje kapsamında okulun Ulusal Ajans tarafından 23 bin euro hibe aldığını dile getiren Gürkan, alınan bu paranın proje için harcanacağını ifade etti. Programa katılan ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve buralarda çalışmalar yaptıklarını aktaran Gürkan, sponsor ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayarak, "Okul adına yatırılan bu para uçak biletlerinin alınmasında, proje adına yapılan çalışmalarda kullanıyor. Öğrencilerimizin cebinden 1 TL bile çıkmıyor. Nisan ayında da ülkelerden İzmir'i ziyarete gelecekler. Bunun içinde belli bir miktar harcamamız olacak. Yapılan çalışmalar kapsamında İzmir'de bulunan Kuş Cenneti'nin gezdirilmesi, İzmir'i tanıtmak gibi çeşitli etkinliklerimiz olacak. Bunların hepsi okul adına yatırılan paradan karşılanacak. Bunun için bize yemek, ulaşım gibi konularda destek olacak sponsorlara ihtiyacımız var. Bize destek olunması İzmir'den bir çocuğun daha Belçika'ya ya da İspanya'ya gitmesi demek. Ne kadar çok çocuk giderse, o kadar çok kazanım artar" şeklinde ifadeler kullandı.

Doğru yoldayız

Bulundukları ortaokula dar gelirli ailelerin çocuklarının geldiğini de hatırlatan ve çocukların projeye başladıktan sonra azimle çalıştığını söyleyen Gürkan, "Bu bölgede oturan çocukların yüksek hedefleri yoktu. Bu projeyle çocukların ufuklarını genişletip, hedeflerini büyütmelerini ve çocukların vizyonunu genişletip, farklı kültürlere saygı duymalarını amaçladık. Eskiden derste 'En büyük hayaliniz nereye gitmek' diye sorduğumuzda, Saat Kulesi, Konak gibi cevaplar alırdık. Ama şuanda başka ülkelerin isimlerini duymak doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.

Çalışmalar ilerliyor

Tema çerçevesinde değişik projeler üretmek adına çok çalıştıklarını belirten Gürkan, proje kapsamında gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmeyi amaçladıkları çalışmaları şöyle anlattı: "Öğrencilerimiz tarafından kuşların vitraylarını okulun çeşitli yerlerine ve her sınıfın kapısına farklı kuş türlerini simgeleyen resim çalışmaları yapıldı. Tarih dersinden Türkçe dersine kadar tüm derslere proje aktarıldı. Proje kapsamında çocukların ülkelerin bayraklarını öğrenmesi adına uçurtma şenlikleri yapıp, uçurtmaları bayrakların renklerinde boyadık, öğrencileri Kuş Cenneti'ne götürdük. Bundan sonrada seramik çalışmalarımız olacak, araştırma konularımız olacak." 


'Ülkemizi anlatacağız'

Projeden desteklerini esirgemeyen Okul Müdürü Doğan Öztürk ise, "Proje başladığında veliler çocuklarını yurtdışına göndermek istemezler diye düşünmüştük ama şimdi herkes projeye dahil olmak istiyor. Gittiğimiz ülkelerde Türkiye'nin imajını değiştirmek için de uğraşacağız ve ülkemizi anlatacağız. Öğrencilerimizle gurur duyuyorum ve çocuklara fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Herkesin projeye destek vermesini istiyorum, özellikle sponsor desteğine ihtiyacımız var" dedi.

Son olarak gerçekleştirdikleri 'Avrupa'ya Uçuyoruz' isimli karma bir sergiyle 3 boyutlu kuş maketlerinden, matematik dersinde geometrik şekillerle yapılan kuş figürlerine, Türkçe ve İngilizce derslerinde hazırlanan afişlerden bilgi kartlarına kadar yaptıkları çalışmaların sunulduğu sergi çevreden büyük beğeni topladı.