Lütfü Dağtaş-Güçlükle yatacak yer buldukları otel, yine Basmane'deki Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın dedesinden kalma köşk yani Sadık Bey Oteli olur. Ertesi gün arkadaşları, Fuar'a, Basmane Meydanı'ndaki Dokuz Eylül kapısından giriş yaptıklarında, Orhan Beşikçi, 'oteller, otobüs yazıhaneleri, tren garı, eğlence mekanları, camileri, mescitleri, hazire ve türbeleri, sebilleri, hanları, hamamları, ahşap ağırlıklı malzemelerle inşa edilmiş yüksek duvarlarla çevrili; avlulu, havuzlu, kuyulu Basmane evleri, ayaküstü içki içilen tektekçiler, çorbacılar' ile çöplerin eşekler aracılığıyla toplanabildiği, mahallenin kıvrımlı, dar sokaklarında dolaşmayı yeğleyecektir.

Bu serüvenin ardından ilerideki yıllarda Basmane, bir kez daha yaşamına girer Orhan Beşikçi'nin. İzmir Mekteb-i İdadisi'nin kurucusu, tarih-coğrafya öğretmeni Burhanzade Abdurrahman Hilmi Bey'in torunu, eşi Ressam Bedriye Gülay Beşikçi'nin anneannesi, 1902 İzmir doğumlu, İstanbul'da yaşamını sürdüren Şadiye Sevinmişler aracılığıyla olur bu. Şadiye Hanım, İstanbul Üsküdar'daki karşılıklı söyleşilerinde, 'Kepekli (1273 Sk.) Sokak'ta bulunan cumbalı evlerini, komşularını, 15 Mayıs 1919 İzmir'in işgalini, 1922 İzmir yangınını, gaz lambasında işlediği duvar levhalarını, eşi Şahabettin Beye havuz başında kurduğu sofraları, Altınpark'ı, Kumrulu Mescid'i, görkemli 9 Eylül kutlamalarını' hep 'masal lezzetinde' anlatır Orhan Beşikçi'ye. Ardından, yaşlılığı nedeniyle yıllardır gidemediği evinin pirinç anahtarını yeleğinin iç cebinden çıkartıp uzatır, 'İzmir'e gidersen panjurları açıp evi havalandır. Kumrular susuz kalmasın diye bahçedeki sekizgen mermer havuza su doldur. Bir de, evin zor kapanan ahşap kapısını onartmak için usta bul' diye isteklerini defalarca sıralar.

Orhan Beşikçi ile eşi Bedriye Hanım, yaşama gözlerini kapayan anneanneleri Şadiye Hanımın ardından, yanlarına aldıkları pirinç anahtarla İzmir'e, 1273 Sokak'a gelirler, geliş o geliş. Ev, Basmane Karakolu'nun karşı sokağında, köşedeki, benzerleri gibi cumbalı evdir.

Ev onarılır. Orhan Beşikçi ve eşi Bedriye Hanım İstanbul'dan İzmir'e göçetmişlerdir artık. Ardından Orhan Beşikçi'nin, usanmaksızın, tersine hep heyecanla sürdürdüğü ve pek çoğunun da üstesinden geldiği Basmane semti üstüne araştırmaları başlar. Kent gözlemcisi olarak nitelendirilse de her zaman büyük işler başarmış, ayrıntıları bilgi ve belgeye dayalı olarak bulup çıkarmış, üstelik değişik yayın organlarında, konferans ve söyleşilerde paylaşmış bildiğimiz değerli kent tarihçilerindendir. Bu çalışmalarıyla asla yetinmez; eksiklikler, yanlışlıklar, yapılması gerekenler konusunda merkezi ve yerel yönetimleri bilgilendirir, uyarır. Dahası öğrenim kurumlarından gelen, öğrencilerle semti birlikte dolaşma önerilerine de 'gönüllü rehber' olarak olumlu yanıt verir. Orhan Beşikçi, 20 yılı aşkın süredir artık kentin, özellikle de Basmanelilerin yakından tanıdıkları bir İzmirli olup çıkmıştır.

Böylesine yoğun çalışma ve çabalar içersinde Orhan Beşikçi'yi, bu yıl 18-25 Ekim 2014 tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenen 'Basmane Günleri' etkinliğinde de danışman olarak görürüz.

Evet, yaşadığımız kenti sevmekle başlar her şey! Bu sevginin özünde bulvarını, meydanını, sokağını, parkını, işyerini, evini, komşularını, ağaçlarını, kedi ve köpeklerini tanımak, sahiplenmek yatar. Orhan Beşikçi, bu konuda ilk anımsanması gerek bir addır. Araştırmacı Yazar Orhan Beşikçi, fi tarihinde İstanbul'dan gelip yerleştiği İzmir'in Basmane mahallesinde eşi Ressam Bedriye Beşikçi Hanımefendi ile birlikte oturdukları evi değerince korumaları nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülü' ile taçlandırıldılar. Yine Orhan Beşikçi, çeşitli gazete ve dergilerde yayımladığı araştırmaları nedeniyle, 'Tarihe Saygı-Yerel Koruma' ödülüne değer görüldü. Ben şimdi yaman meraktayım değerli okur: Yazar Orhan Beşikçi, bu denli birikimi, sorumluluk anlayışı ile belediye meclislerimizde seçilmiş üye olarak görev yapsaydı, anlaşılır mıydı? Sizden önce ben yanıt vereyim: Hayır, anlaşılmazdı! Sayın Orhan Beşikçi'ye, yerel tarihçi olarak verdiği çok değerli hizmetler dolayısıyla yürek dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.