Oscar Ödülleri 89. kez sahiplerini buldu. Ödüllerin verildiği gecede ise yanlış ödül skandalı yaşandı. Tören'de 'En iyi film' ödülü ilk başta La La Land'e verildi. Daha sonra yanlışlık olduğu belirtildi ve ödül bu kez de Moonlight'a verildi


Dünyanın en prestijli ödülü olarak bilinen 'Oscar' ödülleri 89. kez sahiplerini buldu. Heyecanlı anların yaşandığı törende en çok ödülü La La Land filmi aldı. 13 dalda 14 adaylığı bulunan film, 6 dalda ödül aldı. Geceye ise ödülün yanlış bir filme verilmesi damga vurdu. Komedyen Jimmy Kimmel'ın sunduğu gecede 'En iyi film' ödülü de La La Land'e verildi ancak daha sonra bir anons yapıldı ve yanlışlık olduğu belirtildi. Ödülün Moonlight'a verildiği açıklandı.

Törende bir de ilk yaşandı. Müslüman oyuncu Mahershala Ali, 'En iyi yardımcı erkek oyuncu' seçildi. Ödülü alan Ali, ilk kez Oscar alan Müslüman olarak tarihe geçti.


Törende Trump eleştirileri


Kırmızı halı geçiş töreni sonrası Justin Timberlake’in “Can’t Stop the Feeling” performansı ile başlayan gecede sunucu Jimmy Kimmel esprileriyle törene renk katarken, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ı eleştiren yorumlarıyla da dikkati çekti. Kimmel, “Şu anda bu yayını dünyada milyonlarca insan canlı izliyor. Artık bizden nefret eden 225 ülkede izleniyoruz. Bu harika bir şey. Ülke şu anda bölünmüş vaziyette. Çok fazla tavsiye aldım. ‘İnsanları birleştirmen, insanları bir araya getirecek bir şeyler söylemen lazım’ dediler. Ben bunu yapamam. Bu salonda tek bir ‘Cesur Yürek’ var, o da bizi birleştirmeyecek. Başkan Trump’a teşekkür etmek istiyorum. Geçen sene Oscarlar ırkçı gibi gözüküyordu. Artık onun sayesinde böyle bir şey yok. Filmler için ne kadar harika bir yıl. Siyahiler Nasa’yı, beyazlar da cazı kurtardı. İlerleme dediğiniz budur işte” ifadelerini kullandı.

Jimmy Kimmel, ödül töreninin başlamasından yaklaşık iki saat sonra tekrar Donald Trump’tan bahsederek, “2 saati geçti hala Donald Trump bize bir kere tweet atmamış. Endişelenmeye başlıyorum, iyi mi acaba” dedi ve tören sırasında Trump’a, “Uyanık mısın” şeklinde tweet attı. Kimmel daha sonra Donald Trump’a, “Meryl selam söylüyor” diye tweet gönderdi ve salonda kahkaha sesleri yükseldi. Bu tweetler kısa süre içerisinde binlerce kez retweet edildi.


Yasak nedeniyle gelmedi


“Yabancı Dilde En İyi Film” ödülünü İran yapımı “The Salesman” kazanırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Müslüman ülkerin vatandaşlarına uyguladığı vize yasağı nedeniyle Oscar törenine katılmama kararı alan İranlı yönetmen Ashgar Farhadi adına ödülü Anousheh Ansari aldı. Ödülü aldıktan sonra Farhadi’nin yazısını okuyacağını belirten Ansari, şunları söyledi:

“Bu değerli ödülü ikinci kez almak büyük bir onur. Bu gece sizlerle olmadığım için özür dilerim. Gelmeme sebebim, ülkemin insanlarına duyduğum saygı ve saygısıca davranılan diğer 6 ülkenin insanına olan saygım. Sinemacılar kameralarını ortak insani değerlere çevirebilir ve farklı ülkeler, uluslar ve dinlerle ilgili önyargıları yıkabilir. Empatiye her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacımız var.”


Ödül skandalı


İlk olarak “En İyi Film” ödülünü La La Land’in kazandığı açıklanırken, film ekibi sahneye çıktı ve teşekkür konuşması yapıldı. Ancak bir süre sonra yanlışlık yapıldığı belirtilerek Moonlight’ın “En İyi Film Ödülü” kazandığı açıklandı. Büyük şok yaşayan La La Land ekibi, Oscar ödülünü sahneye gelen Moonlight ekibine teslime etti.

İşte ödül alanlar

En iyi film ödülü: Moonlight

En iyi yönetmen ödülü: La La Land filmiyle Damien Chazelle

En iyi erkek oyuncu ödülü: Manchester By The Sea ile Casey Affleck

En iyi kadın ödülünü La La Land'deki rolüyle Emma Stone

En iyi orijinal senaryo: Manchester by the Sea

En iyi uyarlama senaryo: Moonlight

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Viola Davis, Fences

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mahershala Ali, Moonlight

En İyi Yabancı Film: The Salesman, İran

En İyi Belgesel: O.J: Made in America

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Suicide Squad

En İyi Kostüm: Fantastic Beast and Where to Find Them

En İyi Ses Kurgusu: Arrival

En İyi Ses Miksajı: Hacksaw Ridge

En İyi Kısa Animasyon Filmi: Piper

En İyi Animasyon Filmi: Zootopia

En İyi Prodüksiyon Tasarımı: La La Land

En İyi Görsel Efekt: The Jungle Book

En İyi Film Kurgusu: Hacksaw Ridge

En İyi Kısa Belgesel: The White Helmets

En İyi Kısa Film: Sing

En İyi Orjinal Şarkı: City Of Stars, La La Land

En İyi Film Müziği: La La Land

En İyi Sinematografi (Görüntü Yönetmenliği): La La Land