İzmir'in mimarisine olduğu kadar kültür-sanat hayatına da katkı sağlamayı hedefleyen Kavuklar GY, Point Bornova Rezidans için İstanbul'74 işbirliğiyle, günümüz çağdaş sanatının en heyecan verici isimlerinden Robert Montgomery ile sanatsal bir proje gerçekleştirdi. Şiirin 21. yüzyılın çağdaş sanat dünyasında yeniden yer bulacağını savunan ve çalışmalarını kendine has üslubuyla sergileyen Robert Montgomery, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir'e ithafen iki dize yazdı. Montgomery'nin yazdığı ve tipografik bir yerleştirmeye dönüştürdüğü şiir, titiz bir çalışma ile Point Bornova'nın çatısına yerleştirildi. Özel ışıklandırması ile şehrin pek çok noktasından görünür hale gelen 'Quietly Before morning, The sea must have dreamed the city" 'Gün ağarmadan deniz, sessizce şehri hayal etmiş olmalı' dizeleri, Point Bornova'dan şehri selamlıyor.

Gün ağırmadan

Çalışmasının son halini ve çok etkilendiği İzmir'i ziyaret eden Robet Montgomery, İzmir'e özel çalışması ile ilgili olarak 'On kelimeden oluşan bir eser... Buradaki 'gün ağarmadan' tanımı benim için iki farklı anlam taşıyor. İzmir'de sessiz sakin bir sabah ve siz, insanlar henüz uykularınızdan uyanmadan, denizin sesini işitiyorsunuz. Deniz hep oradaydı ve bu şehri sanki o hayal etti. 'Gün ağarmadan' tanımı aynı zamanda medeniyetin başlangıcını ifade ediyor. İzmir, Homeros'un destanlarında karşılaştığımız, çok eski bir şehir. Modern medeniyetin köklerini görebildiğiniz, gerçekten çok özel bir yer. Bu yüzden ona ithafen yazdığım şiirde zaman kavramını iki yönlü olarak ele almak istedim' yorumunu yaptı. Bu dizelerin yerleştirilebileceği en uygun mekanın tüm İzmir'i seyreden manzarasıyla Point Bornova'nın çatısı olduğunu söyleyen Montgomery 'Şimdi bu çalışmamın İzmir'in en önemli yeni yapılarından birinin üzerinden şehre bakacağını düşünmek, beni çok heyecanlandırıyor' diye konuştu.

Dünyaya açılan kapı

Point Bornova, dünyanın en başarılı mimarlık gruplarından HOK ve HOK'un Türkiye partneri Derin Yeşil tarafından İzmir'in deniz, dağ ve şehir konseptiyle tasarlanmıştı. Mimarisiyle dikkat çeken ve denizden dağa doğru uzanan Point Bornova'da konsept olarak İzmir'i esas aldıklarını vurgulayan Kavuklar GY Grup Başkanı Metehan Kavuk, projenin mimarisinin de şairin dizeleriyle örtüştüğünü belirtti.

Metehan Kavuk sözlerini şöyle sürdürdü: 'Burası İzmir'in Dünya'ya açılacağı bir kapı; İzmir'in sadece alışveriş ve yaşam anlamında değil, modada, kültür ve sanatta da kalbinin attığı bir buluşma noktası olacak demiştik. Dünyaca ünlü bir şairin dizelerinin Point Bornova'da yer alması bu bakımdan son derece önemlidir. Bu dizeler ile Point Bornova İzmir'e mal olmuş bir sanat eserine dönüşmüştür.'