'Sev Kardeşim' ve 'Hayat Bayram Olsa' gibi sevilen şarkılarıyla tanınan pop müziğin unutulmaz ismi Şenay Yüzbaşıoğlu, 62 yaşında hayata veda etti. Gümüşsuyu'nda oturduğu evde öldüğü öğrenilen Yüzbaşıoğlu'nun cenazesi dün Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde kılınan öğlen namazının ardından Ayazağa Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yüzbaşıoğlu'nun 16  yıldır aynı evde yaşadığı kardeşi Halil İbrahim Ekiz,' "Ablamın nefes darlığı gibi uzun süredir çeşitli rahatsızlıkları bulunuyordu. Çok sigara içiyordu. Büyük üzüntü yaşıyoruz" dedi. Yüzbaşıoğlu bugün Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Ayazağa Mezarlığı'nda defnedilecek.


'Genç bir ölüm...'

-  Ali Topuz (CHP eski milletvekili): Ölümüne çok üzüldüm. Bu çağda genç bir ölüm... Şenay 11 Ekim 1973'te CHP'nin Taksim'de yaptığımız mitinginde sahneye çıktı. O dönem CHP İstanbul İl Başkanı'ydım ve milletvekili adayıydım. Şenay'ı ben sahneye çıkardım. O mitingte Şenay "Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa" şarkılarını söyledi. Bu siyasi tarihimizin ilkleri arasındadır. Taksim Meydanı'nda ve bir siyasi parti mitinginde ilk şarkı Şenay tarafından söylenmiştir. O nedenle kendisine karşı her zaman sevgi ve takdir hissim vardır. Daha sonra birkaç mitingimize daha kendisini davet ettik. Hepsine de tamamen amatör olarak katılmıştı. 1980 askeri darbesine kadar hep görüşürdük. O dönem beraber olduğu Şerif Yüzbaşıoğlu ile aynı şekilde dostluğumuz vardı. İhtilalden sonra birbimizden koptuk. Çok zarif bir insandı."

'Çok naif bir insandı'

-  Garo Mafyan (Müzisyen): Haberi aldığımda çok üzüldüm. Oy Şenaycık! Mekanı cennet olsun. İpincecik, naif bir insandı. İstanbul Gelişim Orkestrası kurulduğunda bizim 4 solistimiz vardı; Neco, Şenay, Robert ve Berna... Robert vefat etti, Neco'ya ve Berna'ya Allah uzun ömür versin. Şenay'ın da Allah taksiratını affetsin. Şenay, Şerif abiden bize emanetti. Şerif abiden sonra kendisini toparlayamadı.

'Güzel anlar yaşamıştık'

-  Neco (Şarkıcı): Hakikaten çok üzüldüm. Biz çok güzel anlar yaşadık. Beraber sahnede güzel işler yaptığımız Şenay'ı kaybetmek çok üzücü... Sevenlerinin başı sağolsun. Yıllardır kendisini sakladı. Saklanmasının ve çok ender görünmesinin nedeni çok hassas bir insan olmasıydı. Çok zarifti, insanları kırmadan, tek kötü söz söylemeden yaşamak istiyordu. Çok güzel ve çok iyi bir sanatçıyı kaybettik.

'Kıymet bilmiyoruz'

-  Atilla Özdemiroğlu(Müzisyen): Çok üzüldüm, beraber sahnede çok hoş şeyler yapıyorduk. Ne yazık ki, özellikle Şerif abinin vefatının ardından çok önemli bir yeteneğin kayıp bir hayatı oldu. Sanatçılarımıza sahip çıkamadığımız sürece bunlar oluyor ve çok üzüyor. Toplum olarak çok kadir kıymet bilmiyoruz galiba...


Zeynep Miraç Özkartal 

Kendini unutturmuştu

Yıl 1973... Yer Taksim Meydanı. Şenay, yanında Bülent Ecevit ile bir siyasi mitingde şarkı söylüyor. Milliyet o anı bu fotoğrafla okuyucularına duyurmuştu.

Sözcükleri mıh gibi aklımıza kazıdığımız bir şarkı... Hayat Bayram Olsa..Bu şarkıyı seslendireni unuttuk, çünkü o öyle istedi. Şenay, 62 yaşında son nefesini verdiğinde yıllardır kendini özenle saklıyordu...

"Bütün dünya buna inansa/ Bir inansa/ Hayat bayram olsa/ İnsanlar el ele tutuşsa/ Birlik olsa/ Uzansak sonsuza"...
Kimin sesinden duyduğumuzu unuttuğumuz, ama sözcükleri mıh gibi aklımıza kazıdığımız bir şarkı...
Bu şarkıyı seslendireni unuttuk, çünkü o öyle istedi. Şenay (Yüzbaşıoğlu) 62 yaşında son nefesini verdiğinde, yıllardır kendini özenle saklıyordu.
Filmi başa saralım. Şenay müziğe 1969 yılında, henüz 18 yaşındayken Erkan Özerman'ın Ankara'da açtığı Anahtarlı Bulvar gece kulübünde başladı. Bu, aynı zamanda onun "keşfedildiği" ve daha sonra İstanbul Gelişim Orkestrası adını alacak olan orkestraya solist olarak katıldığı yıldı. İlk yıl partneri İlhan Kayral'dı, sonra Neco'yla birlikte söyledi şarkılarını. 1970'te evleneceği müzisyen Şerif Yüzbaşıoğlu ile de burada tanıştı.
İlk plağı "Benim Olursan/ Sev Kardeşim"i doldurduğunda müzikler de, kendi yazdığı sözler de biraz hafif geliyordu ona. Ne var ki hem o plak, hem de ertesi yıl yaptığı "Hayat Bayram Olsa" plağı onu zirveye taşıdı.
Belki bugünün intikam alan, beddua eden, kavga gürültüyü yücelten şarkı sözlerini duyduğunda o yıllardaki memnuniyetsizliğinden çoktan vazgeçmişti. Ama içine kapandığı dünyasında onun ne hissettiğini bilen olmadı.
"Sev Kardeşim", yıllar sonra da ezberden söylenen bir şarkı olmanın, birçok yerli filmde fon müziği olarak arz-ı endam etmenin ötesinde, Türkiye'nin siyaset hayatında da kayıtlara geçen bir şarkı oldu.
Şenay, Bülent Ecevit'in Karaoğlan olarak büyük başarı kazandığı seçimlerin mitingleri sırasında Ecevit'ten önce sahneye çıkıyor, bu şarkıyı söylüyordu çünkü. CHP'nin büyük başarısında onun da payı vardı.

1981 dönüm noktası oldu

Oy getiren bir isim olmanın, yılın şarkıcısı ödüllerinin, ta Tokyo'ya kadar uzanan festivallerde, Apollonia, Altın Orfe yarışmalarında kazanılan başarıların arasında bir gün durdu. Çünkü eşi Şerif Yüzbaşıoğlu geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Eşine sonsuza kadar veda ettiği 18 Şubat 1981, hayatının dönüm noktası oldu. Müziği bıraktı, içine kapandı.
Dostları onu yine müzikle hayata bağlamaya çalıştılar; iki kez Eurovision yarışmasına girmesine önayak oldular. Ne var ki iki seferde de devam edemedi, yarı yolda "Ben yokum" dedi.
İşte ondan sonra kendini bize unutturmaya başladı. Bir iki televizyon programına çıktıysa da arkası gelmedi.
Sanki Şerif Yüzbaşıoğlu ile birlikte onun ruhu da uçup gitmişti.
Son girişimini 1995'te yaptı, Kültür Bakanlığı ile birlikte bir albüm yapacaklardı. Ancak proje gerçekleşmedi, Şenay da bütün küskünlüğüyle "İngiltere'ye iltica edeceğim" açıklaması yaptı. Gitmedi.
"Sev Kardeşim", "Hayat Bayram Olsa" barlarda, partilerde, filmlerde yankılanırken o varlığını bir mülteci gibi evinde sürdürdü. Dün akşama kadar...