İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlileri dünya sinemasının farklı temalarıyla buluşturmaya devam ediyor. Büyük ilgi gören Sinematek gösterimleri, Nisan ayında “Belgesel ve Gerçeklik”   temasıyla izleyici karşısına çıkacak. Sinema tarihine damga vuran ünlü yönetmenlerin çektiği belgesel filmler,  İzmirli sinemaseverlerle buluşacak.
 
Eskimo ailesinin bir yılı

Sinema tarihinin ilk uzun metraj antropolojik belgeseli olarak övgüler alan “Kuzeyli Nanook” filmi 13 Nisan 2016 Çarşamba günü gösterime girecek. Film, bir Eskimo (İnuit) olan Nanook ve ailesinin bir yılını belgeliyor. Filmde endüstriyel teknolojiden nerdeyse hiç etkilenmemiş Eskimo ailesinin buzdan ev yapmaları, çocuklarını beslemeleri, göçleri, ticaret, avlanma ve balık tutma gibi etkinlikleri anlatıyor. 1922 ABD-Fransa ortak yapımı filmin senaryosu ve yönetmenliği Robert J. Flaherty’ye ait.

Fransa’da 1960 yazı

20 Nisan Çarşamba günü, yönetmenliğini Edgar Morin ile Jean Rouch’ın yaptığı “1960 Yazı” filmi beyaz perdeye yansıyacak. 1961 yılında Fransa’da çekilen film, sanatçılardan fabrika işçileri ve Afrikalı öğrencilere kadar geniş bir yelpazeden bireylerle yapılmış görüşmelerden oluşuyor.  “1960 Yazı” bir yandan Paris ve sakinlerinin çarpıcı bir portresini sunarken, bir yandan da belgesel yapımcılığında devrim yaratıyor.
 
Orson Welles bu filmde

27 Nisan Çarşamba günü, 20. yüzyıla damgasını vuran ünlü yönetmen-aktör Orson Welles’in 1973 yapımı “Hakikatler ve Düzmeceler” isimli filmi gösterime girecek. Film,  Orson Welles’in sanat, sinema dünyası ve gerçek hayatla ilgili izlenimlerine resmi geçit yaptırıyor. Orson Welles, Oja Kodar ve François Reichenbach’ın rol aldığı filmde sahtenin bireye değil, paylaşıma dair olmasının altı çiziliyor.
Her üç film gösterimi de İzmir Sanat’ta, saat 20.00’de başlayacak.