Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl 13. kez gerçekleştirilecek olan “Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri’ için başvuru takviminde son haftaya girildi. Tarihi değerlere gönül vermiş İzmirlilerin katılımı ile zenginleşen bu önemli ödüllere başvuru için son gün 21 Ağustos 2015.

Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişlemesi nedeniyle geçtiğimiz yıldan itibaren başlayan uygulama ile yarışmaya katılım 3 ayrı bölge üzerinden gerçekleştiriliyor. Her yıl merkez ve bir bölge olmak üzere değişimli olarak başvuru kabul ediliyor. Bu yıl merkezden Konak, Karabağlar, Buca, Gaziemir, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Çeşme, Karaburun ve 1. Bölge’den  de  Menemen, Foça, Aliağa, Dikili, Kınık ve Bergama’dan başvurular alınıyor. 

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri başvurusu için ödül kategorileri şöyle:  “Tarihi Yapıda Yaşam”, “Basit Onarım”, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım”, “Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım”,  “Emek”, “Kentsel Sit Alanlarında ve Koruma Alanlarında Yeni Uygulama”, “Katkı” ve  “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik.” 

Sonuçlar 23 Eylül’de duyurulacak

Kentin tarihi mirasının ve kültürünün korunmasında duyarlılığın simgesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ne katılmak isteyenler; 2015 yılı şartnamesini ve başvuru formlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (http://tarihesaygi.izmir.bel.tr/) web sitesi üzerinden edinebiliyorlar. Başvuruya konu eser ve çalışmalar; ait oldukları kategori başvuru formu ve gerekli belgelerle birlikte “İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Proje Merkezi Konak Mahallesi, 848 Sokak No: 77-79 Kemeraltı/ Konak” adresine elden ya da postayla teslim edebiliyor. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler yine web sitesi ya da  0 232 2933984 / 2931613 numaralı telefonlardan da bilgi alabiliyor. Yarışmaya en son katılım 21 Ağustos 2015 mesai bitimine kadar yapılabilecek.
Seçici Kurul Değerlendirmesi ve inceleme gezisi 14-18 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Sonuçlar 23 Eylül tarihinde duyurulacak. Ödül sahipleri ödüllerini tarihi daha sonra planlanan tarih dostlarıyla birlikte gerçekleştirilen tören ile alacak.

13. “Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri” Asil Seçici Kurul Üyeleri şu isimlerden oluşuyor:  Prof. Dr. Can Binan (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı), Doç. Dr. Zübeyde Müge Akkar Ercan (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu (E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Nurşen Kul (İYTE Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi), Mükerrem Kürüm (Adnan Menderes Üniversitesi  Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi), Nehir Yüksel (Şehir Plancısı), Cem Bilginperk  (Y.Mimar Restorasyon Uzmanı)

Yedek  Seçici Kurul Üyeleri: Dr. Onur Gülbay  (D.E.Ü. Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi), Dr. Emre Gönlügür   (İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi), Dr. Öget Cöcen (Mimar,  Restorasyon Uzmanı ), Canan Çakmak (Sanat Tarihçisi)