Yoğun istek üzerine İZDOB tarihinde üçüncü kez repertuvara alınan "Tosca", yaklaşık 10 yılın ardından İzmirlilerle buluşacak.

İZDOB tarafından ilk kez 1989, ikincisi 2003 yılında sahnelenen opera, 27 Ocak Salı günü Elhamra Sahnesi'nde sahnelenecek.

Orkestrayı şef Tulio Gagliardo'nun, koroyu Ali Hoca'nın yönettiği "Tosca", Haldun Özerten'in yönetmenliğinde sahneye koyulacak.

Nihat Kahraman'ın dekor tasarımı, Nursun Ünlü'nün kostüm tasarımı, Müfit Özbek'in ışık tasarımını üstlendiği operada, "Floria Tosca" rolünü Aytül Büyüksaraç, Sayra Seyhan Geçim, Burcu Sayın, Ayşe Tek, "Mario Cavaradossi" rolünü Şafak Oben Bostancı, Aykut Çınar, Levent Gündüz, Aydın Uştuk, "Baron Scarpia" rolünü Gökhan Koç, Tamer Peker, Cengiz Sayın, "Cesare Angelotti" rolünü Alparslan Mater, Hasan Taş, "Zangoç" rolünü Murat Duyan, Nejad Beğde, "Spoletta" rolünü Murat Direk, Hüseyin Genç, "Sciarrone" rolünü Egehan Öge, Cihan Özmen, "gardiyan" rolünü Hasan Taş, Barış Yener, "çoban" rolünü Şeniz Çimen ve Elif Genek  canlandırıyor.

Üç perdeden oluşan Tosca operasının konusu, şöyle:

"Floria Tosca'ya aşık olan ressam Mario Cavaradossi, bir kaçak olan Angelotti ile kilisede karşılaşır ve ona kaçması için yardım vadeder. Baron Scarpia, sarayda Angelotti'nin nerede olduğunu bilen Mario'ya işkence etmelerini emreder. Tosca, Scarpia'nın mesajıyla saraya çağrılır. Mario'ya işkence yapılır. Tosca, buna dayanamayarak Angelotti'nin saklandığı yeri açıklar. Fakat kızgın Scarpia, Mario'nun idam edilmesi için emir verir. Tosca şiddetle karşı çıkar ve 'Vissi d'arte' ile Scarpia'ya merhamet etmesi için yalvarır. Baron, Tosca'ya kendisinin olması şartıyla Mario'yu serbest bırakacağını söyler. Tosca, razı olur ancak Scarpia, Mario'nun idamı için emir verir. Tosca'ya yaklaşmak isteyince, Tosca onu bıçaklar.

Mario, hapiste ölümü beklemektedir. Puccini'nin en meşhur aryalarından biri olan 'E Lucevan le stelle' yi söyler. Tosca, Baron'un öldüğünü, sahte idamı ve serbest kalacaklarını haber vermek üzere gelir. Askerler girer, idam hükmü infaz olur fakat Mario, aslında vurularak ölmüştür. Tosca, Scarpia'nın son ihaneti üzerine dehşete düşer ve askerlerden kaçarak kale duvarlarından ölüme atlar."