Hac ya da Umre için ihrama girmiş olan birinin yapması yasak olanlara fıkıh dilinde Cinayetü’l-Hac yani Hac yasakları adı verilir. Her ne kadar Hac yasakları dense de bu yasaklar ihrama girilmesinden dolayıdır ve bu yüzden ihram yasakları da denebilir. Bu yasakları ister kasten, isterse hatayla veya unutmayla ihlal edenlerin bir takım cezaları vardır. Ancak, Şafii mezhebine göre hata ve unutma için ceza yoktur. Bu cezalardan bahsetmeden önce, http://silatur.com.tr/ gibi firmaların umre turları öncesinde ve sırasında bu yasaklar ve diğer tüm yapılması gerekenler hakkında umrecilere geniş bir bilgi sunduklarını belirtmek gerekir. Bu yasaklar 5 kısma ayrılır.

1.Koyun veya Keçi Kurban Edilmesi Gereken Yasaklar

 İhramlı kimsenin bir uzvuna ya da bir uzuv miktarı kadar bölgesine hoş koku sürmesi, yağ sürmesi, saçına kına yakması, erkekler için tam bir gün dikişli bir elbise giymesi veya başını örtülü tutması, başının en az çeyreğini tıraş etmesi, fazla tüylerini alması, tırnak kesmesi, mikat bölgesine girildikten sonra ihrama girmeyi terk etmesi, gibi.

2.Deve veya Sığır Kurban Edilmesi Gereken Yasaklar

Bu yasaklar Hac ibadeti ile ilgilidir.

3.Bir Fitre Miktarı Sadaka Verilmesi Gereken Yasaklar

İhramlı kimsenin Hac veya umre sırasında uzuvlarından birinin az bir kısmına hoş koku sürmesi, erkekler için bir tam günden az bir süre dikişli elbise giymesi veya başını örtülü tutması, başın çeyreğinden azını tıraş etmesi, sadece bir tırnağını kesmesi, başkasını tıraş etmesi veya başkasının tırnağını kesmesi, gibi… Kırılmış tırnağı koparmak ceza gerektirmez, çünkü, artık o tırnakta büyüme durumu kalmamıştır.

4.Bir Fitre Miktarından Az Sadaka Verilmesi Gereken Yasaklar

İhramlı kimsenin çekirge öldürmesi, üzerindeki biti öldürmesi veya yere atması, başkasının üzerindeki biti işaretle ona göstermesi gibi durumlarda ise bir fitreden az sadaka verilmesi gerekmektedir.

5.Zıman Gereken Yasaklar

İhramlı bir kimsenin av hayvanlarını öldürmesi veya Harem-i Şerif bölgesinde bulunan canlı ağaç kesmesi ve yeşil otlardan koparması misliyle ceza gerektirir. İhramlı kimse gerek Harem bölgesinde olsun gerekse Harem dışında olsun hiçbir kara hayvanını öldüremez, öldürmesi için başkasına gösteremez. Eğer bu yasaklara riayet etmezse; bir hayvan öldürürse bakılır. Öldürülen hayvan eti yenmezse cezası bir koyun veya keçi kurban etmek olur. Fakat eti yenilen hayvanlardan ise öldürüldüğü yerdeki kıymeti belirlenir ve bu miktar sadakayı vermesi gerekir. Eğer iki adaletli kimse tarafından belirlenen kıymet bir fitre miktarından az ise bir gün oruç tutmak da yeterli olacaktır. Öldürülen hayvan av için eğitilmiş köpek gibi bir hayvan ise eğitim bedeli belirlenerek bu bedel sahibine ödenir. Ağaç ve otlara gelince umre fiyatları birçok umreci tarafından ancak karşılanabildiği için önce Harem bölgesinde bir yeşil ot bile koparmamak, koparılırsa değeri kadar fakirlere sadaka verilmesi gerektiği bilinmelidir.