Aliağa Belediyesi'nin evsahipliğinde, Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Ediz Hun, Filiz Akın ve Türkan Şoray gibi pek çok ünlü sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler, Aliağalılar tarafından büyük ilgi gördü. Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ile Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'ın dansı uzun süre alkışlandı.

Aliağa Enka Salonu'nda düzenlenen kutlama etkinlikleri, Ressam İbrahim Enez'in koleksiyon sahibi Necdet Arıkan'a ait Türk Sinemasının Film afişlerinden oluşan yağlı boya resim sergisinin beğeniye sunulmasıyla başladı. Katılımcıları zaman tünelinde adeta yolculuğa çıkaran sergide özellikle 1960'lı yıllarda, Türkan Şoray'ın başrol aldığı 'Beni Osman Öldürdü', Fatma Girik'in 'Sevenler Ölmez' ve Filiz Akın'ın oynadığı 'Gurbet Kuşları' gibi sinema filmlerinin afişlerini konu alan yağlı boya tabloları ilgi odağı oldu. Sergide yer alan bir zamanlar rol aldıkları 80 kadar filmin afişini tek tek inceleyen efsane sanatçılar, duygulu anlar yaşadı. Afişlerde yer alan birçok ismin ebediyete intikal ettiğine dikkat çeken Ediz Hun, "Biz bu filmleri zamanında çok zor şartlar altında çektik. Bu eserlerde yer alan meslektaşlarımın çoğu hayata veda etti. Duygulanmamak elde değil" diyerek göz yaşlarına hakim olamadı. Katılımcıların cep telefonları ile sergilenen eserlerin önünde hatıra fotoğrafları çektirdiği görüldü.

BAŞKAN ACAR'DAN ALİAĞA'YA KÜLTÜR MERKEZİ SÖZÜ

Aliağa Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Volkan Severcan'ın sunuculuğunu üstlendiği gecenin açılış konuşmasını yapan MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Türk sinemasının 100'üncü yılı vesilesiyle sinemaya emek vermiş değerli sanatçıları Aliağa'da misafir etmekten büyük onur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Türk sinemasının efsane sanatçılarını spor salonunda ağırlamaktan dolayı üzgün olduğunu belirten Başkan Acar, "Gönül isterdi ki siz değerli sanatçılarımızı bugün kültür merkezlerinde değil sinema salonlarında ağırlayalım. Ancak sizlere buradan söz veriyorum. Sizleri 2 yıl sonra Aliağa'ya yeniden davet edeceğim ve bir dahaki sefere sizleri Aliağa'ya yakışır güzellikte bir kültür merkezinde ağırlayacağız. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da destek istiyoruz" dedi. Başkan Acar'ı kültür merkezi sözü vermesi uzun süre ayakta alkışlandı.

Başkan Acar'ın ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nihat Gül de "Sanayi ve ticaret şehri olan Aliağa'yı kültür ve sanat ilçesine dönüştürecek her türlü projeye bakanlık olarak destek vereceğiz" dedi.

FİLİZ AKIN: SİNEMA YÜZ YILLIK BİR AŞK

Açılış konuşmalarının ardından Türk sinemasına gönül vermiş sanatçılara 'Yaşam Boyu Onur' ödülleri verildi. Yeşilçam'ın masum sarışını Filiz Akın'a ödülünü Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar verdi. Sinemanın yüz yıllık bir aşk olduğunu belirten Filiz Akın, "Burada birçoğunuz belki bizim filmlerimizle büyüdü. Bizimle aynı yaşta olanlar bizimle aynı tutkuyu yaşadılar. Bizim olduğumuz dönemde fazla eğlence olmadığı için sinema sevenlerle aramızda çok büyük tutkular oluştu. Tüketim toplumuna geçince kaybettiğimiz bir takım değerler var. Masumiyet gibi, romantizm gibi, aile ilişkileri gibi, bunların simgesi olarak bize verdiğiniz değer için hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"ALİAĞA'DA BULUNMAKTAN DOLAYI MUTLUYUM"

Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz'ın elinden ödülünü alan Türk sinemasının yakışıklı jönü Ediz Hun ise "Sevgili Aliağalılar, şu an çok büyük bir hassasiyet içerisindeyim. 1963 senesinde sevgili Türkan Şoray ile 'Genç Kızlar' filmi ile başlamıştım. Sette elim ayağım titriyordu bu kadar güzel bir kadının karşısında. Bana çok destek verdi. Çünkü ben çok acemiydim. O yıllarda Almanya'da henüz öğrenciydim. Şimdi de ne zaman sanatsal bir etkinlik içerisine girsem mutlaka beni arar kutlar. Sevgili sanatçı kardeşlerim, sevgili yönetmenlerim ve yazarlarımla birlikte Aliağalıları'n huzurunda bulunmaktan dolayı çok mutluyum" diyerek, başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmak üzere gecenin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

"ALİAĞA'DA BİR KEZ DAHA SİNEMANIN GÜCÜNÜ HİSSEDİYORUZ"

Ödülü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nihat Gül tarafından takdim edilen Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'a ise, "Bu coşku ve sevgi dolu yüreğinizden gelen alkışlar için, sıcacık sevginiz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Burada bir kez daha sinemanın gücünü hissediyoruz. Kutsal bir mesleğimiz var, iyi ki sinema sanatçısı oldum. Aliağa'da böyle bir kültür etkinliğinin gerçekleşmesi çok güzel bir şey. Bir sinemacı olarak çok mutlu oldum" dedi.

BAŞKAN ACAR İLE SULTAN'IN DANSI YOĞUN ALKIŞ ALDI

Gecede ödüllerin sahiplerini bulmasının ardından Sinema Senfoni Orkestrası Yeşilçam'ın efsanevi müziklerinden oluşan muhteşem repertuvarı ile Aliağalı müzikseverlerle buluştu. Güçlü yorumuyla sahnelerde adından sıkça söz ettiren Deniz Çevik, Türk filmlerinde yer alan unutulmaz şarkıları Aliağalılar için seslendirdi. Deniz Çevik'in güftesi Sadık Şendil, bestesi Şekip Ayhan Özışık'a ait olan 'Senede Bir Gün' şarkısını okuduğu sırada Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Türkan Şoray ile bir süre dans etti. Başkan Acar ile Şoray'ın dansı katılımcılardan yoğun alkış aldı.

SİNEMA SENFONİ ORKESTRASINDAN EFSANE FİLM MÜZİKLERİ

Sinema Senfoni Orkestrası eşliğinde şarkılarını seslendiren Deniz Çevik'e Aliağalı vatandaşlar da eşlik etti. Konser sırasında Türk sinemasının klasiklerinden olan Çiçek Abbas, Hababam Sınıfı, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi efsane filmlerden oluşan kesitler barkovizyonda gösterildi. Katılımcılar Sinema Senfoni Orkestrası ile birlikte Deniz Çevik'in performansını ayakta alkışladı. Muhteşem bir müzik ziyafetinin sonunda sahneye çıkan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, orkestra şefine ve sanatçı Deniz Çevik'e gecenin anısına bir buket çiçek ve teşekkür plaketi takdim etti.

SANATÇILARA YOĞUN SEVGİ SELİ

Etkinlik Türkan Şoray, Ediz Hun, Filiz Akın'ın yanı sıra Sümer Tilmaç, Cengiz Sezici, Yusuf Sezgin, Ertem Göreç, Agah Özgüç, Yılmaz Atadeniz, Yavuz Işıklar gibi Türk sinemasına gönül vermiş yıldızları bir araya getirirken, kutlama programına Ufuk Kaplan, Ekin Türkmen, Melda Gür, Bekir Aksoy gibi genç aktör ve aktrisler de katıldı. Burada sevgi seliyle karşılanan sanatçılar yoğun ilgi nedeniyle zaman zaman zor anlar yaşadı. Sanatçılar, Aliağalı hayranlarıyla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.