Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm alanlar gibi futbol kulüplerinin de denetimsiz olmadığını belirterek, kulüplerin mali açıdan kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini söyledi. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK), söz konusu kulüplere bir ekip göndereceğini ve buralardaki parasal ilişkilerin bir süre izleneceğini açıklayan Şimşek, perde arkasında birilerinin haksız kazanç elde edip etmediğine bakılacağını söyledi.
Şimşek, çalışma sonucunda mali bazı konularda futbol kulüplerinde eksiklikler tespit ettiklerini bildirdi. Tüm alanlar gibi futbol kulüplerinin de denetimsiz olmadığını ve olamayacağını dile getiren Şimşek, Bakanlığını ilgilendiren konular açısından buralarda varsa bir sorun, bunu mutlaka ortaya çıkaracaklarını ifade etti.
Şimşek, MASAK'ın harekete geçeceğini belirterek, şöyle devam etti: 'MASAK, kulüplere bir ekip gönderecek ve buralardaki parasal ilişkileri bir süre izleyecek. Perde arkasında birileri haksız kazanç elde ediyor mu, bir kayıt dışılık var mı, bunlara bakılacak. Bir sorun tespit edilirse de gereken yapılacak. Her alanda olduğu gibi burada da kayıt dışılığa ve haksız kazanca müsaade edemeyiz.'

Hesabı sorulmalı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ben de yardımcı olayım: Futbol kulüplerini bırakalım, bir de şu dev gösterilen inşaat firmalarına bakalım. Acaba ne kadar vergi veriyorlar?
300'e mal ettikleri villayı bin 300'e satıp, 'fahiş' ya da 'korkunç' kar ederken, kimlere ne gibi yararları oluyor?
Yani arada 'çorbacılar' var mı?
İşte o zaman birilerinin haksız kazanç sağlamaları ve halktı kandırmalarının da önüne geçilebilir. Daha sabah öğrendim...
Hayvanoğlu, yaptığı reklamlarla yeni yapacağı lüks daireleri satmış.
Ya ortadan kaybolursa?
Bunun hesabını kim verecek?
Bilmem anlatabiliyor muyum?

Gündemi yürütecekler

Türkiye'nin 2015'te ilk kez üstleneceği G-20 dönem başkanlığı için hazırlık çalışmaları hızlanıyor. Bir taraftan Türkiye'de hazırlıklar sürerken, diğer taraftan dünyadan da Türkiye'ye ziyaretler başladı. Dünya Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD), G-20 Sherpası Gabriela Ramos başkanlığındaki bir heyet, hazırlık çalışmaları çerçevesinde Türkiye'ye geldi. Ankara'da Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nda temaslarda bulunacak olan heyet Türkiye'de yıl boyunca düzenlenecek toplantılarda ele alınacak gündem maddeleriyle ilgili çalışma yürütecek.

Yeni istekler geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, imalat sanayisindeki gerilemeyi, duraksamayı aşacak tedbirler konusunda çalışma yapılması talimatı verdiğini dile getirerek, 'Öncelikle neler yapılabileceğini detaylı ele alacağız. Kasım ayında yapısal ekonomik reformları da içeren bir toplantımız olacak. Adımlarımızı açıklayacağız' dedi.
Reel sektör dinamizm içinde değilse, üretmiyorsa ekonomi, finans sektörü ve diğer alanlara dayalı sektörlerin ekonomiyi bir balon gibi büyüteceğine dikkat çeken Davutoğlu, 'Birçok ekonomik krizde ortaya çıkan tabloyu bir anda önümüzde buluruz' diye konuştu.

Zararı Türkiye'ye

Türkiye'nin üretiminde dünya lideri olduğu ve Türk tütünü olarak bilinen 'oryantal tütün' üreticisi ülkelerden Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) mesaj var. Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrolü çerçeve sözleşmesini görüşeceği 13-18 Ekim Moskova toplantısı öncesi Bulgaristan'da bir araya gelen oryantal tütün üreten ülkeler DSÖ'ye 'Tütün üreticilerimiz mağdur edilmesin. Üreticilerimizi zorda bırakacak her türlü girişimin karşısındayız. Hükümetler karar alırken, tütün üreticilerini de dinlesin' mesajını verdi.
Oryantal tütün üreten ülkeleri bir araya getiren gelişme, Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün kontrolü çerçeve sözleşmesi oldu.
21 Mayıs 2003'te kabul edilen sözleşme, 13-18 Ekim 2014'te Moskova'da gözden geçirilecek.
Bu sözleşmenin 17 ve 18. maddeleri, tütün üretiminin sınırlandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor. İşte bu maddeler kapsamında gelebilecek yeni tedbirlerin, oryantal tütün kullanımını da sınırlamasından korkuluyor.
Uluslararası Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Francois Van Der Merwe, 'Tütün üreticilerinin sorunları için çok yönlü destek sistemi gerekiyor' dedi.

Etki altındayız!

Çarşamba günü açıklanacak Fed kararları bütün dünyayı etkisi altına aldı. Toparlanan ABD ekonomisinin Fed'i faiz artırımına daha yakın hale getirdiği algısı dünyada borsalarda gerilemeye, tahvil-bono piyasasında yükselişe ve kurlarda dolara karşı değer kaybına neden oldu. Piyasalarda çarşamba akşamı Fed'in bugüne kadar devam ettirdiği faiz artırımına karşı temkinli tavrından biraz uzaklaşacağı beklentisi tedirginlik yarattı. Doların değer kazandığı bir haftayı geride bıraktık. Doların 6 büyük para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi yüzde 0.6 oranında yükseldi. Dolar büyük para birimlerine karşı değer kazanırken gelişen ülke para birimleri dolara karşı daha çok değer kaybettiler.

Dolandırıcılığı önlemek için

Ekonomi yönetimi banka dışı finansal kuruluşların güvenilir ve etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi ve kayıt dışı işlemleri önlemek için 2 önemli adım atıyor. Faktoringde fatura dolandırıcılığına son vermek amacıyla merkezi Fatura Kayıt Sistemi'ne geçilirken, finansal kiralama işlemlerinde de tescil zorunluluğu getirilecek. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun 43. Maddesi'ne göre, faktoring şirketleri ile bankaların, fatura bilgileri de dahil olmak üzere devir aldıkları alacaklar bir merkezde toplanacak.
Bu kapsamda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile Merkezi Fatura ve Alacak Kayıt Sistemi Hizmet Sözleşmesi imzaladıklarını anlatan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, mükerrer işlemlerin önüne geçmek için kayıt sisteminin oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Özger, 'Merkezin kurulması BDDK'nın talebiydi. Çalışmalar KKB tarafından yürütülüyor. Hedef şeffaf, denetlenebilir, sorgulanabilir bir sektör' dedi.


DİP EKSPRES

İlk plaza Kemalpaşa'ya


Koç Holding ve CNHi ortaklığı ile 1954'ten bu yana ülkemizde modern tarımın öncüsü rolünü üstlenen TürkTraktör artık New Holland ve Case marka iş makinelerini sektörle buluşturuyor. İş makineleri operasyonumuzun en önemli atılımlarından biri olan plazalarımızın ilki ise İzmir'de açıyor olmanın heyecanı ve mutluluğu içerisinde olduğu açıklandı. TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta'nın ev sahipliğinde; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımı ile gerçekleşecek TürkTraktör İş Makineleri İzmir Plazası Kemalpaşa OSB'de 18 Eylül Perşembe günü açılacak.