Değerli okurlarım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve son başbakan Binali Yıldırım'ın "Kurucu Cumhurbaşkanı" olarak tanımladıkları Recep Tayyip Erdoğan, 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni 10 Temmuz 2017 tarihinde yayınladı.
Kararname, Cumhurbaşkanlığının teşkilat yapısı hakkında hükümler içeriyor. 539 maddeden oluşan kararname ilk günden önemli bir tartışma başlattı. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e göre kararnamenin bir maddesi Türkiye'nin üniter yapısı için büyük bir tehdit oluşturma potansiyeline sahip. Dolayısıyla derhal Anayasa Mahkemesi'ne götürülmeli.
Hikmet Sami Türk'ün söz ettiği madde, 1 Nolu Kararname'nin İçişleri Bakanlığı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen sekizinci kısmının 254. maddesi. Maddeye göre "ülkenin idari bölümlere ayrılması" da İçişleri Bakanlığı'nın yetki alanına dahil edilmiş.
Hikmet Sami Türk, Erdoğan'ın geçmişte kullandığı "Eyalet sistemini düşünebilir" sözlerini de göz önünde tutarak, bu maddenin özerk bölgeler yaratmaya imkan tanıyabilecek bir yetki anlamına geldiğini ifade ediyor. Türkiye'ye özerk bölgeler önerenlerin amacının önce özerk bölgeler teklif edip, daha sonra bağımsızlığı dayatmak olduğunu vurgulayıp, toprak bütünlüğü ve devletin bekası ile ilgili olası riskleri aktarıyor.
Hikmet Sami önemli bir hukukçu ve eski bir adalet bakanı. Dolayısıyla onun görüşleri dikkatle incelenmeli.
Kurucu Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurma onurunu paylaşan Türk halkı ile birlikte yarattığı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, ülkesiyle bölünmez bütünlüğünü korumaya yönelik tedbirler mutlaka alınmalı.