Sorumluluk, insanoğluyla birlikte var olmuş bir kavram. İnsanoğlundan beklenen tutum ve davranışların yerine getirilmesi bilinci. Birey, önce kendi sonra da toplum adına yükümlü olduğu sorumlulukların bilincinde yaşamalı. Ancak, bireysel sorumluluk bilinci oluşmadan sosyal sorumluluk bilincinden söz edilemez. Bireyin sosyal bir varlık olma bilinci ailede başlar, anaokulundan üniversiteye örgün eğitimlerle sürer, halka yönelik düzenlenen yaygın eğimlerle de pekişir.
Sosyal sorumluluk, bireyin kendi kadar toplum menfaatini gerektiren durumları da gözeterek koruma, geliştirme ve sürdürme yönünde eylemlerde bulunmasıdır. Bu kapsamda kamu, özel sektör ve sivil toplum bir amaç etrafında toplanarak hareket etmeli, ortak eylemlerde bulunmalıdır. Ortak eylem alanları olarak genelde ilk üç sırayı eğitim, sağlık ve çevre alır. Günümüzde bu durum bireyler için olduğu kadar tüm toplum, toplumsal bir aktör olarak tüm kurum ve yönetimler için de geçerlidir. Her birinin içinde yaşadığı topluma yarar sağlayacak davranışlarda bulunmalarına ilişkin sosyal sorumlulukları vardır. Sosyal sorumluluk kavramı 1990'lı yıllardan sonra kurumsal bağlamda ele alınmaya başlamıştır. Türkiye'de kurumların sosyal sorumluluk uygulamalarına yer vermeleri 2000'li yıllardan sonradır. Toplum, kurumların topluma yarar sağlayacak hareketlerde bulunmasını ve bunu etik kurallar çerçevesinde gerçekleştirmesini bekler.

Ege Üniversitemizin fakülte ve yüksekokullarının müfredat programlarında yer alan topluma hizmet uygulamaları ve üniversite yaşamına geçiş derslerinde yürütülen sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında yıllardır öğretim elemanı öğrenci el ele çalışmakta, toplum yararına ses getiren birçok çalışma hayata geçirilmektedir. Bundan böyle tüm bu çalışmalar artık birimlerinden sorumlu koordinatörler aracılığıyla üniversitemiz üst yönetiminin sorumluluğunda kurulan Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü (www.sosyalsorumluluk.ege.edu.tr) çatısı altında planlanıp yürütülecektir. Birimlerden biri Sağlık Bilimleri Fakültesi olup, fakültemiz Ebelik Bölümünden bir grup öğretim elemanının sorumluluğunda Kızılay sağlık ekibinin desteğiyle gerçekleştirilen "Kan ve Kök Hücre Bağışı Kampanyası" ile 200'ü aşkın katılımcı kök hücre ve kan bağışında bulunmuştur. Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında kampanyaya öncülük eden bölüm öğretim elemanları yanı sıra çok sayıda öğrenci de gönüllü çalışmıştır. Ayrıca üniversitemiz koordinatörlüğünce düzenlenen "Bu Projede İyilik Var! İyilik Hayat Kurtarır" isimli öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantısının ilki de yine fakültemizin sorumluluğunda üniversitemiz kültür sanat amfisinde gerçekleştirilmiştir.  

Kök hücre tüm kan hücrelerinin kaynağı, ana hücredir. Kök hücreler yaşam boyunca kendilerini yenilerler. Sağlıklı bir kişinin kök hücrelerinin toplanarak hasta kişiye verilmesi kök hücre naklidir. Böylece hasta sağlıklı hücrelere, dolayısıyla da sağlığına kavuşur. Ancak her insan kendine özgü doku yapısına sahip olduğu için sağlıklı kişiden nakli yapılan kök hücrelerin hasta tarafından kabul edilebilir doku uyumunu sağlaması gerekir. Bu nedenlerle kök hücre bağışçısı olmak için belirtilen kurallara dikkat etmek gerekir. Yaşınız 18-50 yaş aralığında ve sağlıklı iseniz kayıt ve onam formunu doldurabilir, üç tüp kan can misali az miktarda kan örneği (bir/iki çorba kaşığı) vererek Kemik İliği Bankasına kayıt olabilirsiniz. Kan örnekleriniz bulaşıcı hastalıklar yönünden incelenip, HLA doku tipiniz saptanarak Ulusal Kemik İliği Bankası'na kayıt edilir. Doku tipiniz, hayatta kalmak için tek şansı kök hücre olan bir hasta ile uyumlu olmadıkça aranmazsınız. Aranırsanız birine yaşam için ikinci bir şans verebileceksiniz demektir. HLA uyumu, en iyi donör/kordon kanı ünitesini bulmayı ifade eder. HLA, İngilizce Human Leucocyte Antigen kelimelerinin ilk harflerinden oluşan kısaltmadır. Savunma/Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu yabancı cisim, mikrop ve hastalıklara karşı korumak üzere vücudumuza ait olanı, olmayanı ayıran bir sistemdir. Vücudumuz yabancı maddeyi tanıyamazsa vücudumuzun bir parçası olarak kabul eder ve savaşamaz. HLA sistemi, kendinden olmayanı tanımayı sağlayan bir sistemdir. Bu nedenle yakın bir HLA uyumu nakil olma şansını arttırır.
Ege Üniversitemiz yıllardır yürüttüğü ve yürütmekte olduğu sosyal sorumluluk projeleriyle toplum yararına rol model olmuş örnek bir kurumdur. Ege Üniversitesi Kök Hücre Bağışı Sosyal Sorumluluk Projesi de bunlardan biri. Emek verenlerin eline sağlık!