Süper Lig dışında bir lig sezonunun daha sonuna geldik. Şampiyonlar üst lige çıktı, düşenler alt lige indi. Ligler bitti bitmesine ama önümüzde playofflar var daha... Üst lige çıkacak son takımlar eleme sistemiyle belirlenecek. İşte lig sonu ortaya çıkan durumlar...

1. Lig

Geçen hafta Süper Lig'e çıkan iki takım Çaykur Rizespor ve Ankaragücü olmuştu.
Playoff oynayacak 3 takım Boluspor, Ümraniyespor ve Gazişehir Gaziantep idi. Son takım Altınordu ile deplasmanda berabere kalmayı başaran BB Erzurumspor oldu. Altınordu için galibiyet şarttı. Üstün oynadığı maçta pozisyonlar verse de galibiyete yakın olan takımdı. Yenik duruma düştü, beraberliği yakaladı, galibiyeti getirecek fırsatları da buldu ama golü bulamadı. Bu ligde skora yatmak kolay. Devamlı sakatlanmalar, geç kullanılan duran toplarla oyunu soğutmak basit. Altınordu'ya rakibi tempo yapma izni pek vermedi ve kendisine yeten skorla karşılaşmayı tamamladı. Altınordu için de sezonun sonuna gelinmiş oldu.
Küme düşecek son takım da neredeyse belli idi. Denizlispor adaylardan biri idi. Playoffta üst sıralarda yer almak isteyen Boluspor deplasmanında 1-0 mağlup oldu. Samsunspor da yine playoff takımlarından biri olan Ümraniyespor'u ağırladı. Çok ama çok fark atıp, Türkiye liglerinde rekor kırması gerekiyordu kümede tutunması için, 3-3 berabere kaldı ve 2. Lig'e düşen 3. takım oldu.

2. Lig Beyaz Grup

Altay, sahasında şampiyonluk maçına çıktı lig lideri Gümüşhanespor ile... Ya yenecek ya da yenecekti. Diğer sonuçlar rakibini şampiyon yapıyordu. İlk yarı gol atmayı başaramasa da 2. yarıda attığı 3 golle 1. Lig biletini cebine indirdi. Bu sonucun ardından playoffa kalmayı başarmış olan Bandırmaspor, Şanlıurfaspor ve Sakaryaspor'a, Gümüşhanespor da eklenmiş oldu.
Küme düşmesi önceden kesinleşmiş olan Silivrispor, Karşıyaka ve Nazilli Belediyespor, 2. Lig'deki son maçlarını oynadılar.

2. Lig Kırmızı Grup

Son hafta 3 şampiyonluk adayı vardı. 3. sıradaki Afjet Afyonspor, deplasmanda Hatayspor'u yenip, Menemen Belediyespor'un kaybetmesini bekleyecekti. İkisi de olmadı. Menemen Belediyespor ise kazanıp, Hatay'ın yenilmesini bekleyecekti, ilki oldu ama galip gelen Hatayspor, şampiyonluğunu ilan etti.
Keçiörengücü ve Sivas Belediyespor'dan sonra Afjet Afyonspor ve Menemen Belediyespor da playofftaki diğer 2 takım oldular.
Mersin İdmanyurdu ve Kocaeli Birlik küme düşmüşlerdi. 1 takım daha düşecekti ve 3 aday vardı. Daha ilk dakikalarda Bucaspor 2 gol arka arkaya birden buldu. En azından 1 takım kaybetmeliydi. Tuzlaspor öne geçti. Sonrasında diğer düşme adayı Bodrumspor, ligin sondan 2. takımı Kocaeli Birlikspor karşısında kendi sahasında geriye düştü. Bodrumspor bu sonuçlarla küme düşme hattına girmişti. Ancak zayıf rakibi karşısında 2 gol atıp, yenmeyi başardı ve paçasını kurtardı. Küme düşen son takım Bucaspor oldu.

3. Lig 1. Grup

Manisa BBSK, tam 13 puan farkla şampiyon oldu.
Bayburt Grup Özel İdare ve Kemerspor 2003 ile birlikte play off oynayacak 2 yer için 4 aday vardı. Lig şampiyonunu yenen Bayrampaşa ile ikili averajının iyi olması sayesinde Düzcespor'u eleminasyon maçlarında izlemeye devam edeceğiz.
Çanakkale Dardanelspor küme düşmüştü. Diğerleri 4 takımdan 2 tanesi olacaktı. Yenilen Orhangazi Belediyespor ligi 17. sırada tamamladı. 12 Bingölspor yense de küme düşmede kapıştığı rakiplerinden biri yendi, diğeri olan Bergama Belediyespor da berabere kaldı. Puanları eşitlenmesine rağmen ikili averajda Bergama rakibinin üzerinde yer aldı, 12 Blngölspor küme düştü.

3. Lig 2. Grup

Şampiyonluğa aday 2 takım vardı ve ikisi de haftayı galibiyetle kapattı. 1 puan farkla şampiyon takım Darıca Gençlerbirliği oldu.
Playoffta Diyarbekirspor ve 24 Erzincanspor'un yanına şampiyonluğu son haftaya kadar kovalayan Ankara Demirspor eklendi. Tire 1922, son yer için Pazarspor ile çekişiyordu. Kendi rakibi kolaydı ama Pazarspor'un rakibi şampiyonluğa oynayan Ankara Demirspor'du. Pazarspor kaybetti, sezonu kapattı. Tire 1922 için sezon devam ediyor.
Kayseri Erciyes, Yeşil Bursa ve Kırıkhanspor'un düşeceği haftalar öncesinden belliydi.

3. Lig 3. Grup

Utaş Uşakspor şampiyonluğu son haftaya bırakmayan takımlardandı.
Tarsus İdmanyurdu, Sultanbeyli Belediyespor ve Kızılcabölükspor tamamdı ama 4. takım son hafta belli olacaktı. Elaziz Belediyespor yenik duruma düştü. Büyükçekmece Tepecikspor da galibiyet golünü bulunca 5. sıraya yükseldi. Farkı açtı ama 85. dakikada Elaziz Belediyespor beraberlik golünü atınca, 5. sırayı geri aldı ve playoffun son takımı oldu.
Tekirdağspor, Arsinspor ve Aydınspor 1923 bu grubun küme düşen takımlarıydı.