'Fortune Global 500' listesinde yer alan tek Türk şirketi Koç Holding oldu.
Koç Holding, dünyada en yüksek net ciroya sahip 500 kurumun sıralandığı 'Fortune Global 500' listesi açıklandı.
Dünyanın en büyük 500 şirketi 2014 yılında 31,2 triyon dolar gelir elde etti. 500 şirketin karı yüzde 15 oranında düşüşle 1,7 trilyon dolara geriledi.
Fortune Global 500 listesinde yer alan şirketler dünya çapında 36 ülkede 65 milyon kişiyi istihdam etti.
Fortune Global 500'ün birincisi ABD perakende devi Wal-Mart Stores oldu. Fortune 500 listesine tek Türk şirketi girdi. Listede 381. sırada Koç Holding yer aldı.

Ürün tarlada kaldı, fiyatı dip yaptı

Yaz aylarının en çok tüketilen ürünlerinden karpuzda bu yıl tüketimin azalması piyasayı olumsuz etkiledi. Ödemiş'teki karpuz pazarında toptan fiyat 10 kuruşa kadar geriledi. Türkiye'nin önde gelen karpuz üretim merkezlerinden Ödemiş'te üreticiler, işlerin durgunluğundan yakınıyor. Tarladan kestikleri ürünü sabah saatlerinde römorklara yükleyerek pazara getiren üreticiler, alıcı olmamasından şikayet ediyor. Pazarda bir römork dolusu karpuz, 200-250 liradan satılıyor.

Kabak aşısı 'kabak tadı' verdi

Çok sayıda römorkun sıralandığı pazarda satılamayan karpuzları yollara döken bazı üreticiler, durgunluğun kabak aşısı karpuzuna bağlı olduğunu belirtiyor. Seyrek köyünde 100 dönüm arazide karpuz ürettiğini anlatan Ertan Çepni, 30 yıldır bu işi yaptığını, tüketimin bu kadar düşük olduğu bir sezonu hatırlamadığını söyledi.
Karpuz piyasasında kabak aşısının yaygınlaştığını ifade eden Çepni, görünüm itibarıyla çekirdek karpuzdan ayırt edilemeyen bu ürünlerin renklerinin daha canlı olmasına rağmen tatlarının karpuzdan çok kabağa benzediğini kaydetti.
İlçede karpuz üretim ve ticaretiyle uğraşan Nihat Öztürk de kabak aşılı karpuzun hastalıklara karşı daha dayanıklı ve verimli olduğunu bu nedenle bir çok üreticinin bunu tercih ettiğini söyledi. 'Kabak aşısı 7-8 yıl önce piyasaya girdiğinde bugünleri göreceğimizi tahmin ediyorduk. Şimdi bunun cezasını çekiyoruz' diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Üretici, kendi ayağına kurşun sıktı. Daha fazla üretmek için kabak aşısına koştu. Ama ürettiği ürünün karpuz değil kabak olduğunun farkına varamadı. Şimdi insanlar karpuz yemek istemiyor. Olan, gerçek karpuz üreticisine oldu. Romörkler dolusu karpuz satılmayı bekliyor. Satış olmayınca üretici, karpuzu tarlada bırakmayı tercih ediyor. Çünkü 10 kuruşluk fiyat, ürünü toplayıp pazara getirmeye yetmiyor.'
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise kabak aşılı karpuzun daha dayanıklı olması nedeniyle her toprakta yetiştirilebildiğini, bu nedenle artık Türkiye'nin her yerinde karpuz üretilebildiğini anlattı.
Kocaağa, 'Kabak aşısıyla birlikte artık herkes karpuz üreticisi oldu. Üretim ülke genelinde arttı. Buna çözüm bulmanın yolu karpuz suyu üretiminden geçiyor. Diğer meyve sularında olduğu gibi karpuzun da suyu üretilmeli' ifadelerini kullandı.

Konut satışları yüzde 19 arttı

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, 'ipotekli satış' olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26.5 artış göstererek 40,503 adet olarak gerçekleşti. Yabancılara ise Haziran'da 2,256 adet konut satıldı.
Borsa İstanbul, Alternatifbank hisselerinin 27 Temmuz'dan itibaren borsada işlem görmekten men dileceğini duyurdu.

Hava sahasında cep telefonu dönemi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), hava taşıtlarında mobil telefon hizmetinin sunulması için 4 işletmeciyi yetkilendirdi. TMSF, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mehmet Emin Karamehmet'in yaptığı Çukurova Holding'e bağlı olan Çukurova İthalat ve İhracat'a ait tarla ve dükkânları satışa çıkarıyor.

Kritik uyarı

'Doktor Kıyamet' lakaplı yatırım danışmanı Marc Faber ABD borsalarında yüzde 20 ile 40'a varan düşüş tahmininde bulundu.
Yatırım gurusu Faber'e göre ABD borsaları Salı günkü düşüşe rağmen olması gerektiğinden yüksek seviyelerde seyrediyor.
Faber, Apple gibi büyük şirketkerin bilançolarının beklentileri karşılayamamasının yatırımcıları tedirgin ettiğini belirtti.
Küresel ekonomide başta Asya ülkeri olmak üzere yeterli büyüme sinyalleri gelmediğinin altını çizen Faber, Avrupa'daki genişlemeyi ise 'anemik' olarak nitelendirdi.
Faber, düşük emtia fiyatlarını merkez bankalarının sağladığı bol likiditeye rağmen dünyanın bir deflasyon sarmalında olduğunun bir göstergesi olarak niteledi.
Öte yandan Faber, Yunanistan'ın sürekli kredi ile çevirmeye çalıştığı borçlarını da 'ponzi finansmanı' ifadesiyle değerlendirdi.

TMSF, Çukurova'nın dükkanlarını satışa çıkardı

TMSF, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mehmet Emin Karamehmet'in yaptığı Çukurova Holding'e bağlı olan Çukurova İthalat ve İhracat'a ait tarla ve dükkanları satışa çıkarıyor. TMSF'den yapılan açıklamaya göre, Çukurova İthalat ve İhracat Türk AŞ'ye ait, 32.446,58 metrekare yüzölçümlü tarla niteliğindeki ana taşınmazda yer alan 9 dükkan satışa çıkarıldı.
İstanbul Tuzla'da Orhanlı Mahallesinde bulunan dükkanların ihalesi 28 Temmuz'da TMSF'nin İstanbul merkezinde yapılacak.

Tüketici güven endeksi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı; Haziran ayında 66,45 olan endeks Temmuz ayında 64,66 oldu.

Şikâyet sistemi oluşturuldu

Yasaklanan reklam SMS'leri için bakanlığın internet sitesine eklenen bir linkle, "E-ileti şikâyeti" adlı bölüm oluşturuldu.
İngiliz medya grubu Pearson, Financial Times gazetesinin Japon medya grubu Nikkei'ye 844 milyon sterlin karşılığında satıldığını duyurdu.
Kıta Avrupası'nın ilk katılım bankası KT Bank AG Frankfurt'ta açıldı. 4.3 milyon Müslüman'ın 45 milyar euro değerinde varlığının bulunduğu Almanya'da hizmet verecek banka, 5 yılda 486 milyon euro aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor.

Hiçbir neden yok!

Mercedes'in kurucusu olan Daimler Şirketi Küresel Çeşitlilik Ofisi Yöneticisi Nejdet Niflioğlu, Türkiye'nin yerli otomobil üretmemesi için hiç bir neden olmadığını söyledi.
'Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği'ne konuk olan Niflioğlu, dünyanın en ünlü otomobil tasarımcısı Murat Günak'ın bir Türk olduğunu ve İzmir'de bazı iş adamlarıyla da bu konuda görüşmeler yaptığını belirtti.
Mercedes marka otomobillerin üreticisi olarak tanınan Daimler şirketinde 25 yıllık bir tecrübeye sahip olan Niflioğlu, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği'nin (BATÜDER) konuğu oldu.
BATÜDER Başkanı Akın Kazançoğlu, Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu (ULUBALDEF) Genel Başkanı Ekrem Selimler, İzmir Milletvekili Cemil Şeboy ve üyelerin katıldığı toplantıda konuşan Niflioğlu, 2 yıl önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un elinden Fedaral Liyakat nişanı aldığını, kısa süre önce ise Almanya'da ULUBALDEF tarafından Evlad-ı Fatihan beratı verildiğini belirterek 'Evlad-ı Fatihan beratı beni daha fazla gururlandırdı. Çünkü bu berat atalarımızın, ecdadımızın kanını taşıyor. Bu berat tüm dünya ülkelerinin devlet liyakat nişanlarından çok daha kıymetli' dedi.

***

DİP EKSPRES

Altın yine değer kaybetti


Altının ons fiyatı son 1 yılda 220 dolar değer kaybederek 1080 dolara kadar düştü.
Fiyatlar böylece Şubat 2010'daki seviyesine geldi. Altın fiyatlarındaki sert düşüşte Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artış sürecine girmesinin ciddi etkisi görülürken, Yunanistan ve İran konusundaki iyimser hava da bu düşüşü hızlandıran etkiler arasında yer aldı.
Bu kapsamda sadece haziran ayından bu yana altının ons fiyatı 100 dolar gerilerken, son 1 yıldaki değer kaybı ise 220 dolar seviyesinde gerçekleşti. Düşüşlerin ardından 1080 dolara kadar düşen altın fiyatları, son 5.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar, yatırımcıların, FED'in faizleri bu yıl içinde artıracağı beklentisine paralel olarak dolara rağbet göstermeyi sürdüreceğine dikkati çekerken, altın fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini öngörüyor.

Koalisyon kurulmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'ye ve ekonomiye katkı sağlayacak bir hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.