"At binip, ok atan insan kaldı mı?" diye düşünmeyin, çünkü bulduk. Biga Kaymakamı Fatih Genel. Mesleğine 1994 yılında 'efsane vali' Recep Yazıcıoğlu'nun yanında stajyer olarak başlayan, yıllardır başarıyla sürdürdüğü görevinde 'Yılın kaymakam'ı ödülünü alarak taçlandırılan bir devlet adamı. Fakat Genel'in bir özelliği de at binip, yay kuşanması! Okçuluğa gönül veren Genel, düzenlediği organizasyonlarla geleneksel ve modern okçuluğu tanıtmaya çalışıyor; hem de bizzat ok atarak. Şahsına münhasır Fatih Genel'i daha yakından tanımak istedik.

Genel okçuluk merakına ilişkin şunları söylüyor: Fatih Sultan Mehmet'in meşhur, gül koklayan bir minyatürü var. 2006 yılında bu minyatürde bir şey dikkatimi çekti. Sağ elin başparmağında bir yüzük var. Bu yüzüğün normal bir yüzük değil de bir okçu yüzüğü olduğunu ve adının da 'Zihgir' olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmış ve biraz da bilgisizliğimden utanmıştım. Türklerin binlerce yıldır ok atarken sağ elinin başparmağına takılan bir yüzük yardımıyla, kirişi başparmakla çekmeleri beni çok şaşırtmıştı. "Ben eğer bunu bilmiyorsam, kim bilir daha neler bilmiyorum" diye düşünmeye ve araştırmaya başladım... Dipsiz bir kuyuyla karşılaştım... Bir okyanusun kıyısında dolaştığımı fark ettim... Derine inip, okuyup araştırdıkça felsefesine aşık oldum.

Okçuluk sporunun içeriğine ilişkin şöyle bilgi veriyor: Okçuluk asil bir spor... At binmek de öyle. Hele atlı okçuluk muhteşem bir spordur. Okçuluğun ya da Osmanlı'daki adıyla Kemankeşliğin bir ahlakı, duruşu ve felsefesi var. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden hemen sonra 'Ok Meydanını' tespit ettiğinde ferman yayınlıyor... "Ok Meydanı'ndan sert tırnaklı hayvan geçmeye! Mümkünse üzerinden kuş uçurtulmaya!" Osmanlı rekor kıran Kemankeşlere çok değer veriyor, bunların içinde 'Kaptan-ı Derya' görevi verilerek ödüllendirilenler bile var. 'Okçuluk talimini bir gün terk edersen, o da seni yirmi gün terk eder' diye bir deyim var. Disiplinli ve özel bir spordur. En önemli şey duruştur. Dik, mağrur ve özgüven içeren bir duruşu var. Ezik bir duruşla ok atamazsınız durmak için vücudunuz eğitmelisiniz. Bunun için de iyi bir eğitim almak, mütevazı olmak, bir üstattan ders almak gerekir.

"Neden modern okçuluk değil de, Osmanlı tarzı okçuluk ilginizi çekiyor?" sorusunu şöyle yanıtlıyor Genel: Aslında biz Biga'da modern okçuluğa da önem veriyoruz. Hocamız Dinçer Ekiz,  17 kez Türkiye Şampiyonu oldu. Kocaeli'nden, Biga'ya getirdik. Şu anda haftanın 7 günü, Biga'da büyük küçük herkese modern okçuluk eğitimi veriyor. Biga Okçuluk Spor Kulübü'nü kurduk. Hem Modern Okçuluk, hem de Geleneksel Türk-Osmanlı Okçuluğu eğitimi ve aktiviteleri yapılıyor. Bizim yapmaya çalıştığımız; tarihimizden, kültürümüzden gelen ve öz be öz bizim varlığımız olan değerlerimize sahip çıkmak.

Okçulukta bir numara olduklarını iddia eden Genel, "Okçulukta bir numaraydık. Türk ve dünya tarihinin, gelmiş geçmiş en büyük okçusu tartışmasız olarak Tozkoparan İskender'dir. 846,5 metreye ok atıyor. Bu rekora ulaşılması imkânsız. Üç kıtaya hükmeden bir devletin desteği ve himayesi efsane isimler çıkmasına sebep oluyor. Tozkoparan İskenderler, Bursalı Sücalar Miralem Ahmet Ağalar ve III. Selim gibi II. Mahmut gibi devlet başkanları çıkmıştır" diyor.


1-2 Eylül tarihlerinde Biga'da Geleneksel Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri'ne geçen sene de katılan oyuncular Cüneyt Arkın ve Cemal Hünal yine festivale konuk olacaklar. Hatta okçuluk merakıyla bilinen Cemal Hünal (fotoğrafta), kendi atlarını kendi getiriyormuş. Sayın Fatih Genel, 'Fetih 1453' filminde Fatih Sultan Mehmet'i oynayan Devrim Ekim ve İsa Paşa'yı oynayan Murat Sezal'a da davet gönderilmiş.