Artık ne kadar harcarsanız harcayın herkesin yine de eleştirecek bir şey bulduğu düğünler, başbaşa çıkılan balayı tatilleri tarihe karışıyor. Evlilik ve turizm dünyasında yeni moda cümbür cemaat yurtdışına gidip evlenmek ya da nikahtan sonra hep birlikte balayı tatiline çıkmak.
İngilizce'de balayı anlamına gelen "honeymoon" yerine "arkadaş" anlamındaki "buddy" kelimesini de içine alarak "buddymoon" olarak anılan yeni fenomen ilk önce 2010 yılında Avustralya gazetelerinde gündeme gelmişti. Benzer bir haber geçtiğimiz günlerde de ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinde çıkınca merak ettik.

Balayı anlamını yitirdi
Aileyle birlikte balayına çıkmak konsept olarak çok yabancı olmayabilir. Sonuçta birçok çift nikâh veya düğünden sonra maddi imkânsızlıklar nedeniyle aileleriyle birlikte vakit geçiriyor. Ancak balayına bütçe ayıran çiftlerin bunu yanlarına arkadaşlarını ya da ailelerini de alarak yapması yeni bir konsept. Virginia Üniversitesi'nin "Ulusal Evlilik Projesi"ni yöneten sosyolog Bradford Wilcox, "Evlilik kurumu ve cinsellikle ilgili toplumsal kurallar değişiyor. Birçok çift evlenmeden önce birlikte oluyor, bazıları yıllarca birlikte yaşıyor. Balayı anlamını yitirdi" diyor. Durum böyle olunca balayı, çiftlerin sevdikleriyle paylaşacağı bir tatil fırsatı haline geliyor.

Kumsalda nikah
Türkiye'de balayı tatiline arkadaşlarıyla gitmekten daha popüler bir trend var. Genç çiftler dostlarını ve ailelerini yurtdışında yaptıkları nikah ya da düğünlerine davet ediyorlar. İzmir'in ünlü turizm acentalarından İtaltur'un genel müdürü Hande Arslanalp "İlk yurtdışı düğününü 2001 yılında düzenledik. O zamandan beri talep her yıl daha da artıyor" diyor.  Çiftler lüks bir otelde 300-400 kişiye düğün yapacağına aynı fiyata en yakın 60-100 dostunu alıp yurtdışına gidiyor. Yurtdışı düğünlerinde canlı müzikten masa süslerine kadar her şey var.

Yalnızca sevdikleriyle
Yalnız sıradan bir otel düğününden farklı olarak çift, bu özel günü bir otelde değil, İtalyan Alpleri'nde bir kasabada ya da Bali'de bir kumsalda kutluyor. Konuklarla birlikte en az üç gün, üç gece yiyip içiyor, çevrede turistik geziler düzenliyorlar.
Şimdiye kadar Paris, Bali, Singapur ve İtalya'nın Ravello kasabası gibi adreslerde bu tip düğünler düzenleyen turizmci Arslanalp'e "Genç çiftler düğün gecelerinde anne babalarının arkadaşlarına yemek vermektense en yakın dostlarıyla yurtdışında unutulmayacak bir deneyim yaşamayı tercih ediyor" diyor. E haksız da değiller.