Gülçin Karaegemen- İki yaşında su çiçeği geçiren ve sinir sisteminden kaynaklanan hastalığı yüzünden bir daha yürüyemeyen bedensel engelli Metin Özkan, 2 buçuk yıl önce müzikle tanıştı ve o günden beri hayata daha sıkı sarıldı. Engelli bir birey olmasından kaynaklı yaşadığı zorlukları şarkı sözü haline getiren Metin, rap müzik yapmaya bu sayede başladı. Müziğe olan tutkusunun her zaman içinde olduğunu belirten Metin, müziğe nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Müziğe karşı bir ilgimin olduğunu biliyordum ama bedensel engelimi kendime sorun ettim. Hayattan uzaklaştım, arkadaş edinemedim. Çok yalnızdım diyebilirim. Bu yüzden müziğe başlamaya cesaret edemedim. Ama çalıştıkça yeteneğimin olduğunu gördüm. Müzik stüdyolarına gidip şarkı kayıtlarımı yapmaya başladım. Müzik sayesinde birçok arkadaşım oldu. Artık onlarla haftanın belirli günleri müzik yapmak için toplanıyoruz. Hayatım müzik oldu."


'Müzik sayesinde bambaşka biri oldum'


Rap şarkısı yaptığını ve içinden gelen duyguları müzik sayesinde dışa aktardığını belirten Metin, "Bugüne kadar anneme, benim gibi engelli arkadaşlarıma şarkılar yaptım. İnsanlara sözlerle anlatamadıklarımı, kaleme döküyorum ve müzik aracılığıyla insanlarla paylaşıyorum. Şarkılarımda hem kendimi anlatıyorum, hem başka engellileri anlatıyorum. Müzikten önce gözlerim yaşlıydı. Müziğe başlayınca, bambaşka biri oldum. Engelliler için bir şarkı yazdım, o şarkıma klip çekip, engellilerin sesi olmak istiyorum" dedi.


Biriktirdiği paralarla, evine stüdyo kurdu

Yazları çalışıp İzmir'in belirli ilçelerinde dergi satan ve kazandığı paraları biriktiren Metin, o paralarla evine stüdyo kurup, müzik yapmak için gerekli aletleri satın almış. Metin, "Kendi stüdyomu, çalışarak, çabalayarak kurdum. Şarkı sözlerini kendim yazıyorum, müzik kayıtlarını kendim yapıyorum. Arkadaşlarım da bana müzik konusunda yardım ediyorlar. Piyano çalmak isterdim ama ellerimden dolayı çalamıyorum o yüzden şarkıların müziklerini internet sayesinde oluşturuyorum. Amacım ilerde profesyonel bir stüdyo kurmak" diye konuştu.


'Kendin için yaşa'


Kendi gibi engeli bulunan insanlara tavsiyelerde bulunan Metin şunları söyledi: "Eğer kendini seversen, kendin için yaşarsan hayatta sana öyle bakar. İçine kapanmayıp, dışarı çıkacaksın. İnsanlar senin engeline bakarlarsa kendi kendi, 'Bakarlarsa baksınlar, ben kendim için yaşıyorum' diyeceksin. Engelini kabul edip, kendini seveceksin. İşte o zaman mutlu olursun. Bedensel engelim olmasına rağmen, çabalamayı ve umut etmeyi hiçbir zaman bırakmıyorum."

Hayata herzaman pozitif bakmadığını belirten Metin, "Engelimden dolayı başımdan zor günler geçti. İnsanlar engellilere karşı duyarsız davranabiliyor. Geçen gün arkadaşımı beklerken beni dilenci sanıp, önüme para attılar. Her engelli dilenci değildir. İnsanlar böyle düşünüp, bizlere karşı daha duyarlı olmalarını istiyorum" dedi.


'Metin, engelli arkadaşlarına örnek oluyor'

Buca Özel Mutlu Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 yıldır tedavi gören Metin'in müziğe başlamasından sonra çok olumlu yönde değiştiğini belirten Uzman Psikolog Gözde Emik, "Sosyal faaliyetlerin, insanın gelişmesi açısından çok büyük katkıları var. Metin daha önce içine kapanık bir çocukken, müzik hayatına girdi. Bu sayede düşüncelerini, duygularını daha kolay ifade etmeyi öğrendi" diye konuştu.  Müziğin sosyal ilişkileri güçlendirmesinde fayda sağladığını belirten Emik, "Metin'in en önemli özelliği, diğer engelli arkadaşlarına örnek olması. Bedensel engele sahip bir birey. Hayata karşı dik duruyor ve bir amacı var. Topluma katkı sağlayıp, farklı engel gruplarının farklı becerilerinin olduğunu kanıtlıyor" diye konuştu.