1946 yılında üretimine başlanan ve 1984 yılına kadar çeşitli modellerde üretilen Willys cipler, bugün özellikle turizm bölgelerinde düzenlenen safari ve dağcılık etkinliklerinde kullanılıyor. Aydın’ın Çine İlçesi’nde yaşayan ve babadan kalma Jeep-Oto Tamir Servisi’ni çalıştıran 50 yaşındaki Halil Yavuzkan, Willys’leri revize ve modifiye ederek piyasaya sürüyor. Yavuzkan, 10 yaşındayken babasının yanında çalışmaya başladığını ve ciplerin tamir ve bakımını öğrendiğini belirtti. Yavuzkan, son 10 yıldır özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmecilerin Willys ciplere ilgi göstermesi üzerine de bu araçlara yeniden hayat verdiğini söyledi. Yavuzkan, "Bu cipler adeta bir tank gibi sağlam ve bir otomobil kadar da hareket kabiliyeti yüksek olan arazi tipi araçlar. Bugüne kadar aralarında Suavi gibi ünlü sanatçıların da bulunduğu birçok bürokrat, akademisyen ve işadamı için bu araçlardan revize ettik. Özellikle turizm bölgelerinde yerli ve yabancı tatilciler için cip safari aracı olarak tercih edilen bu araçları modifiye ediyoruz. Yıllık üretimimiz 20 araç" dedi. Yavuzkan, atölyelerinde araçların boya, kaporta, şasi, mekanik ve aksesuar gibi tüm gereksinimlerine cevap verebildiklerini söyledi.

'BİZDEN SONRASI OLMAYACAK'


Baba mesleğini kardeşi Hüseyin Yavuzkan ile sürdüren Halil Yavuzkan, artık kimsenin çocuğunu meslek sahibi olması için sanayiye göndermediğini belirterek, cip revize modifiye işinin son temsilcisi olduklarını dile getirdi. Yavuzkan, "Ben bu mesleği babamdan öğrendim ve sürdürdüm. Kardeşim Hüseyin ile Çine sanayisinde bu işi yapan tek iş yeri bizim. Ayrıca bu bölgede tek sayılırız. Ülke genelinde birkaç usta daha var ancak onlar da sadece modifiye işi yapıyor. Biz ise araçları komple topladıktan sonra modifiye ediyoruz" diye konuştu.

'İHALE YOLUYLA SATIN ALIYORUZ'


Ülke genelinde birçok resmi kurumun demirbaşında bulunan ancak kullanım ve ekonomik olma şartlarını yitirdiği için görevden düşen Willys cipleri ihale yolu ile satın alarak revize ettiklerini belirten Halil Yavuzkan, araçların yedek parça ihtiyaçlarını ise Makine Kimya Enstitüsü’nden temin ettiklerini veya hurdaya ayırdıkları araçların parçalarını kullandıklarını söyledi. Halil Yavuzkan, "Birçok cephenin tozunu yutmuş, barut kokusunu solumuş Willys’lere yeniden hayat vermek bizim için de heyecan verici. Bu işi severek yapıyoruz. Bizi en çok mutlu eden de müşterilerimizin hurdaya ayrılmış 50 yıllık araçları sıfır araç ayarında karşılarında gördüklerindeki mutlulukları ve yüzlerinde oluşan şaşkınlıkla karışık memnuniyet" dedi.