'Umudu dürt/Umutsuzluğu yatıştır'
Edip Cansever

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü', Maltepe'de milyonlarca kişinin katıldığı Adalet Mitingi ile tamamlandı. Alanı dolduran milyonlarca insandan biri de bendim. Alana Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyerek gelen insanların adımlarına yürüyüşe katılamasa da aklı, gönlü yürüyüşte olan Anadolu'nun bağrından kalkıp yollara düşen insanların adımları da karışmıştı.

Hani, 'Gülemiyorsun ya, gülmek / Bir halk gülüyorsa gülmektir/ Ne kadar da benziyoruz Türkiye'ye Ahmet abi...' diyor ya Edip Cansever, tam da öyleydi işte. Herkes çok benziyordu birbirine ve Türkiye'ye. Mitinge katılan insanlar arasında özel bir bağ vardı. Sanki yarım kalmış bir sohbeti kaldığı yerden devam ettiren eski dostlar gibiydiler.
Emekli Hasan amca miting alanına gelince adalet yazan şapka ile değiştirdiği sekiz köşeli şapkasını alıp çıkmış evden. Muğlalı zurnacı Ahmet abim 'Keşke zurnayı otobüste bırakmasaydım, şimdi burada bir efe türküsü tüttürürdüm' diyerek hayıflanıyor. Miting ve yürüyüşe katılanların genelini 'artık ununu eleyip eleğini astı' diye tabir edilen orta yaş ve üzeri kişiler oluşturuyor. Aslında sırf bu görüntü bile bu yürüyüş ve mitingin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Yolda kendisine sinkaflı küfürler edenlere alkışla cevap veren, kaldırımlardaki çiçeklere basmamak için azami çaba sarf eden bu insanlara terörist yakıştırması bile yapıldı. Oysa burada yürüyen insanlar bildiğin mahalleden arkadaşlar. Kahvede tavla oynarken gördüğüm emekli Mehmet amcayı bu kez elinde bayrak, başında adalet yazan şapka ile yürürken görüyorum. Düğünlerde derneklerde komşularına yardım için koşturan Ayşe teyze, elinde adalet pankartı, 'dilinde hak, hukuk, adalet' nidalarıyla geçiyor önümüzden.

69 yaşında bir adam 'Adalet istiyorum' diyerek yürümeye başladı ve attığı her adımda umutsuzluk duvarındaki çatlak biraz daha büyüdü. '69 yaşında bir inanç yürüyüşü'ydü bu. 69 yaşında bir adam, adımlarına yeni adımlar karıştıkça güçlendi. Kendisine inananların inancıyla büyüttü inancını ve önceki gün o korku duvarı en az üç milyon insanın 'adalet' isteyen kararlı ve gür sesi ile yıkıldı...

'Dante gibi ortasındayız ömrün' demeye çok kalmadı. Geride kalan ömrümde güzel hatırlayacağım, katıldığım en güzel, en anlamlı etkinliklerden birisidir Adalet Mitingi. Çünkü güzel insanlarla birlikteydim. Yalnız kendisi için değil herkes için bir şeyler isteyen, daha güzel bir dünya, daha adil bir yaşam umudunu çoğaltan değerli insanlarla yoldaşlık etmenin iç huzurunu yaşadım, yaşıyorum.

Gördüm ki cesaret gibi umut, sevinç ve gülmek de bulaşıcıymış. Şimdi herkes için umudu dürtüp umutsuzluğu yatıştırmak vakti. Umarım kavurucu sıcak altında atılan her bir adım, daha güzel günler için bir yol olur...